22. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Lasi, guli, baudi cik vien iespējams. Izbaudi katru sekundi!
22. grūtniecības nedēļā bērniņš izskatās kā jaundzimušais, tikai ar nepietiekamu zemādas tauku kārtu!

FOTO:

22. grūtniecības nedēļā bērniņš izskatās kā jaundzimušais, tikai ar nepietiekamu zemādas tauku kārtu!

Tavs bērniņš

Mazulis ir gandrīz 500 gramus smags un 30 cm garš. Uz galvas parādījušies pirmie matiņi. Labi redzams mugurkaula un kakla skriemelis. No visām piecām maņām mazulītim pirmā attīstās tauste, un tieši ar to viņš sāk apjaust un iepazīt savu pašreizējo apkārtējo pasauli. Turpina attīstīties nervu sistēma, tāpēc arī kustības vairs nav tik nekontrolētas kā bija agrāk. 22. grūtniecības nedēļā bērniņš izskatās kā jaundzimušais, tikai ar nepietiekamu zemādas tauku kārtu. Turpina attīstīties acis. Galva joprojām vēl ir salīdzinoši liela, bet veidojas individuāli sejas vaibsti. Pilnveidojas katras organisma sistēmas darbs.

 

Tavas sajūtas

Vai nevari apmierināt savu kāro zobu? Cukurotie našķi un pikanti marinējumi un sālījumi ir to lietu sarakstā, ko grūtniecēm kārojas visvairāk — gluži tāpat kā citrusaugļi un sulas. Taču var būt arī gluži pretēji — magoņmaizes, kas iepriekš tev tik ļoti garšoja, un skaistās smaržas, ar kurām tev patika iesmaržoties, nu var izraisīt nelabu dūšu…Ēst drīkst visu, tikai nevajag neko pārspīlēt. Asi ēdieni var veicināt kuņģa dedzināšanu.




Tavs ķermenis

Tagad jau droši var teikt — jau aizvadīta lielākā daļa grūtniecības laika! Dzemde ir pacēlusies virs nabas. Tu sāc vēl straujāk pieņemties svarā. To dara arī tavs bērniņš.


Lasi arī: 
Ko sagaidīt, gaidot bērniņu? Sieviešu psiholoģiskās izmaiņas grūtniecības periodā
Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā


Uzmanību! Sazinies ar savu ginekologu vai vecmāti, ja tev sākas asiņaini izdalījumi, stipras galvassāpes, pastāvīgas sāpes vēderā, sākas vemšana vai ilgāk par 24 stundām ir drudzis. Jebkurš no šiem simptomiem var liecināt par nopietniem sarežģījumiem. Ja neesi pārliecināta, vai un cik nopietna ir tava sliktā pašsajūta, drošības labad sazinies ar ārstu.

 

Lasi arī: 
Grūtniecei strijas. Ko ar tām iesākt?

Pastiprināti kop ādu,  jo vienlaikus ar strauju pieņemšanos svarā un vēdera augšanu uz vēdera, gurnu, roku ādas  var parādīties sarkanas vertikālas svītras - strijas. Diemžēl, nav daudz līdzekļu, kas striju parādīšanos var novērst pilnībā. Liela nozīme ir arī iedzimtībai. Var saasināties vēl viena nejauka problēma - hemoroīdi. Nekautrējies par to runāt ar ginekologu.


Noderīgi padomi

Ja tevi moka bezmiegs, nesvaidies un neknosies pa gultu, cenšoties iemigt. Apgulies uz sāna un atrodi kādu garlaicīgu nodarbi. Eksperti teic, ka tāds nu ir labākais sevis iemidzināšanas veids — piemēram, paskatīties kādu TV pārraidi, palasīt kādu grāmatu, un nebūs ilgi jāgaida, kad acis pašas vērsies ciet.
 
Lasi arī: 
Kā ir pareizi gulēt grūtniecības laikā?
Delikāti. Problēmas ar taisno zarnu grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā
 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Spilgtie sapņi, kas rādās grūtniecības laikā, var pamatīgi pārsteigt! Man ir divi bērniņi, un abu gaidīšanas laikā teju katru nakti redzēju īpatnus sapņus, reizēm pat murgus. Tā nu reiz es nosapņoju, ka man ir piedzimuši… kucēni.”
 


Attiecības

Sestais grūtniecības mēnesis ir ideāls laiks, lai dotos nelielā ceļojumā. Lasi, guli, baudi, cik viens iespējams. Izbaudi katru sekundi! Kad sajūti mazuļa kustības, dalies tajā ar saviem vecākajiem bērniem — ziņa par gaidāmo mazuli viņu uztverē kļūs reālāka. Pastāsti, ko maziņais vēderā dara, piemēram, ka arī viņš žagojas un tu to spēj sajust. Iedrošini lielos bērnus parunāties ar gaidāmo brāli vai māsu, nodziediet viņam kopā šūpuļdziesmiņu, pasakiet arlabunakti utt.
 


Dvīņi

Ja tev nav pazīstamas dvīņu vai trīnīšu mammas, varbūt ir vērts sazināties ar citām dvīņu mammām. Vecāki, kuri jau ir piedzīvojuši dvīņu vai trīņu piedzimšanu, noteikti būs gatavi dalīties pieredzē.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.