26. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Lielākā daļa no grūtniecības laika ir pagājusi, bet gaidīšana vēl nebeidzas!
Pavadīt laiku kopā — tas ir svarīgi. Bet tikpat svarīgi ir veltīt laiku sev.

FOTO:

Pavadīt laiku kopā — tas ir svarīgi. Bet tikpat svarīgi ir veltīt laiku sev.

Tavs bērniņš

Bērniņš ar krūškurvi veic elpošanas kustības, un viņa acis atšķir gaismu no tumsas. Mazulīša āda vairs nav tik caurspīdīga, lai gan viņš joprojām ir kalsns — zem bērniņa ādas vēl nav nogulsnējušies tauki. Interesanti, ka neatkarīgi no etniskās piederības visiem bērniņiem piedzimstot acis ir zilā krāsā. Acs varavīksnene „pareizo” krāsu parāda tikai dažus mēnešus pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Mazuļa attīstība nu jau ir tik tālu, ka viņš aktīvi un spēcīgi spēj tvert ar rociņām, rīšanas un zīšanas refleksi kļūst spēcīgāki. Plaušas drīz būs spējīgas funkcionēt patstāvīgi, bet pagaidām tās vēl tiek trenētas, ieelpojot un izelpojot nelielu daudzumu augļūdeņu. Viņš sver jau vairāk nekā 700 gramus. Iespējams, ka svar sasniedzis pat 850 gramus, bet garums - 36 cm. Diennaktī mazulis guļ apmēram 18 stundas. Bērniņš dzird tavus sirdspukstus, tie viņu nomierina.

 

 

Tavas sajūtas

Atlikušas vien divas nedēļas līdz trešajam trimestrim! Tu sāc just grūtniecības ne tās jaukākās puses: muguras sāpes, krampjus kājās, smagumu, kas ik dienas jānes līdzi. Ja izkāpt no gultas  ir grūti, nedari to strauji. Apgulies uz sāna uz uzmanīgi "izvelies" no tās. Lai mazinātu muguras sāpes, pajautā ārstam, kādu atbalstošo jostu tu varētu nēsāt.
Labās ziņas: tavi mati, visticamāk, nu ir tik krāšņi un veselīgi kā vēl nekad! Tiesa gan, dažus mēnešus pēc dzemdībām to izskats pasliktināsies un tie sāks izkrist… Bet arī tas nieks vien ir! Ar laiku viss atkal ieguls normālās sliedēs.
 

 

Matu, nagu un ādas skaistums. Izmaiņas, ko piedzīvo sieviete grūtniecības laikā un pēc mazuļa piedzimšanas


 

Tavs ķermenis

Bērniņš paļaujas uz tavām dzelzs rezervēm, tāpēc centies ēst ar dzelzi bagātus produktus. Piemēram, spinātus, lēcas. Ja ārsts tev noteicis lietot kādus papildu vitamīnus, turi tos labi redzamā vietā — lai atceries iedzert katru dienu. Svarā tu varētu būt pieņēmusies vidēji par 9 kilogramiem. Lai arī apetīte ir laba, ēst par diviem noteikti nevajag. Ir noskaidrots, ka gaidību laikā dienā jāuzņem vien par 300 kalorijām vairāk, tāpēc izvēlies uzturvielām un vitamīniem bagātus ēdienus. Ja tevi moka dedzināšanas sajūta kuņģi, ko veicina lielās dzemdes spiediens uz kuņģi un visu gremošanas sistēmu, ēd mazākas porcijas, bet biežāk. Atceries - tas, ko tu ēd, ietekmē augļūdens garšu.

 

Grūtniece un dzelzs. Kāpēc grūtniecēm tik bieži pārbauda dzelzs rādītājus asinīs


Noderīgi padomi

Vai pirms mazuļa nākšanas pasaulē esat iecerējuši kādu ceļojumu? Ja plānojat kurp doties ar lidmašīnu, aprunājies par to ar savu ārstu, kā arī atceries, ka lidojumam jānotiek pirms 36. grūtniecības nedēļas — vairākums aviokompāniju vēlākā laikā grūtniecēm aizliedz lidot. Ja lidojums ir ilgs, ik pa laikam piecelies kājās, lai izkustētos, un dzer daudz šķidruma.
Ja tevi moka bezmiegs, izmēģini dažus pārbaudītus trikus - ieej siltā vannā ar lavandas eļļu. Pirms miega izdzer glāzi silta piena ar medu. Optimālāka gulēšanas poza ir uz kreisajiem sāniem ar spilvenu starp ceļiem.
 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Ja bērniņam esat izdomājuši vārdu, sāciet to lietot ikdienā — tādējādi vecākajam bērnam gaidāmais mazulis šķitīs reālāks!”
 


Attiecības

Pavadīt laiku kopā — tas ir svarīgi. Bet tikpat svarīgi ir veltīt laiku sev. Pirmajā gadā, kad kļūsiet par vecākiem, jūs būsiet aizņemti ar citām lietām, tāpēc ļaujiet viens otram darīt sevi interesējošās lietas tagad. Rušinies pa dārzu, kamēr vīrs skatās kārtējo hokeja maču, vai aizej ar draudzenēm uz kino, kad viņš trenējas sporta klubā.
 



Dvīņi

Atlaižu laikā droši krīti kārdinājumā un pērc bikšeles, krekliņus, autiņus un citas lietas uz nebēdu — dažādu izmēru, lai vienam laikam nav tik daudz drēbju, ka paspēj uzvilkt tik reizi. Tā kā jums gaidāms lielāks ģimenes pieaugums, nekā parasts, atlaides ir labākais iepirkšanās brīdis.
 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.