23. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Otrais trimestris rit pilnā sparā – enerģija ir atgriezusies, bet puncis vēl nav tik liels, ka radītu lielu apgrūtinājumu.
Lieliski, ja savā ikdienā esi iekļāvusi arī sportiskās aktivitātes - dzemdības ir smags darbs, tām nepieciešams sagatavoties arī fiziski.

FOTO:

Lieliski, ja savā ikdienā esi iekļāvusi arī sportiskās aktivitātes - dzemdības ir smags darbs, tām nepieciešams sagatavoties arī fiziski.

Tavs bērniņš

Viņš sver 540 g un ir 27-32 cm garš.  Pilnībā izveidojušies pirkstu nadziņi, zarnu traktā turpina uzkrāties mekonijs (pirmā vēdera izeja, kas veidojas no žults un norītā augļūdens). Tagad mazais spēj dzirdēt un ir īpaši jutīgs pret skaļām skaņām, kas viņu var izbiedēt, likt straujāk pukstēt sirsniņai un vicināties ar rociņām. Bērniņam labāk patiks mierīga mūzika un tava rāmā balss.
Plaušas trenējas elpot,  tāpēc 50 - 60 reizes minūtē tās izplešas un saraujas. To var redzēt kā krūškurvja cilāšanos.  Pilnībā izveidousies gremošanas sistēma un zarnu trakts.

 

 

Tavas sajūtas

Vari sajust vājas Brekstona–Hiksa jeb neīstās kontrakcijas — tā ir dzemdes muskuļu nesāpīga savilkšanās. Šādi dzemde sāk trenēties dzemdībām un, jo tuvāk tās būs, jo biežāk būs jūtamas šādas kontrakcijas.
Āda turpina nostiepties un kļūst arvien sausāka. Tā var sākt nejauki niezēt. Īslaicīgu atvieglojumu sniegs vēsa ūdens procedūras, bet pārējā laikā iezied ādu ar mitrinošiem krēmiem un eļļām.
 
Lasi arī: 
Brakstona Hiksa kontrakcijas nozīmē, ka ķermenis gatavojas dzemdībām
Grūtniecei niez visas maliņas. Kāpēc?
 


Tavs ķermenis

Tavi apmēri kļūst arvien apaļīgāki, un var izspiesties naba. Var palielināties ēstgriba, un tam ir vislabākie mērķi: tavam organismam vajadzīgi uzturvielu krājumi, īpaši olbaltumvielas un taukvielas, lai attīstītos mazuļa orgāni, kā arī bērniņa vispārējai veselībai un izturībai.
Var parādīties tūska, no audi uzsūc šķidrumu un sliktāk to izvada. Rezultātā potītes pietūkt, arī seja var izskatīties pietūkusi. Lai tūsku samazinātu, mazāk uzturā lieto sāli un vairāk dzer tīru ūdeni. Ja tūska ir ļoti izteikta un strauji palielinās, konsultējies ar ārstu. Tūska un galvassāpes var signalizēt par nopietniem sarežģījumiem - pre-eklampsiju.
 

 

Lasi arī: 
Sāls grūtniecības laikā – jā vai nē? Skaidro uztura speciāliste
Preeklampsijas dēļ piedzīvoju priekšlaicīgas dzemdības. Patiess stāsts
Urīna analīzes grūtniecei. Kas par to jāzina topošajai māmiņai
 


Noderīgi padomi

Kārojas aiziet uz trīsdimensionālās ultraskaņas izmeklēšanu? Ja šo procedūru tev nav noteicis ārsts, padomā vēlreiz, vai tā ir tikai ziņkārība vai tiešām vajadzība. Lai arī USG izmeklēšana auglim ir nekaitīga, lieki to veikt nevajag. Tava pirmā USG izmeklēšana, visticamāk, notika starp 12. un 13. nedēļu, tad ap 20. nedēļu bija jāveic otrā USG. Aprunājies ar ārstu, kad būs vajadzīga trešā — pēdējā — šāda apskate.
 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Dodies vingrot! Gaidot pirmo meitiņu, es izvēlējos pilates grūtniecēm, bet ar otro bērniņu noslinkoju... Un dzemdībās es jutu atšķirību — man ātrāk trūka spēka, izturības.”
Vēl viena ideja - uzraksti vēstuli savam topošajam bērniņam. Pastāsti, kā tu viņu gaidi un jau tagad mīli.
 


Attiecības

Mjā, jo puncis lielāks, jo vairāk jāpiedomā, izvēloties ērtāku seksa pozu. Šis, iespējams, ir pēdējais mēnesis, lai izmantotu misionāru pozu. Pamēģini sēdēt jāteniski uz partnera — tā tu pati varēsi kontrolēt, vai tev un tavam vēderam ir ērti. Otra grūtniecības laikā bieži izmantota poza — mīlēšanās notiek, guļot uz sāniem — tu pret savu vīrieti esi ar muguru.
Un vispār grūtniecība ir laiks, lai iemācīties pārslēgties uz miera režīmu, saudzēt sevi un nemēģināt kļūt par supersievieti.
 


Dvīņi

Mūsu laikos medicīna ir ļoti attīstīta, un, ja sieviete izvēlējusies zinošu ārstu, arī daudzaugļu grūtniecība noris bez problēmām. Taču arī pašai topošajai māmiņai jābūt apzinīgai un jārūpējas par sevi un gaidāmajām atvasēm. Piemēram, obligāti dodies pirmsdzemdību atvaļinājumā. Ja vēl neesi bijusi savā ikgadējā atvaļinājumā, izmanto to tagad! Jo tev vajadzīga atpūta, nevis skriešana un stress.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.