29. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Ir sācies pēdējais – trešais – grūtniecības trimestris. Baudi šo laiku, velti pietiekami daudz laika atpūtai un noteikti padomā par sevi – tā īpaši!
Ja līdz šim nav bijis laika grūtnieču fiziskajām nodarbēm, sāc tās apmeklēt tagad — vingrošana palīdzēs sagatavoties dzemdībām.

FOTO:

Ja līdz šim nav bijis laika grūtnieču fiziskajām nodarbēm, sāc tās apmeklēt tagad — vingrošana palīdzēs sagatavoties dzemdībām.

Tavs bērniņš

Mazais sver aptuveni 1,3 kg un ir 35 - 40 cm garš. Bērniņš spēj urinēt un katru dienu izdzer aptuveni puslitru vai nedaudz vairāk augļūdens, ko urīna veidā izvada atpakaļ augļūdenī. Bērniņam kaitīgās vielas no augļūdens tiek izvadītas caur placentu. Augļūdens satur minerālvielas, sāļus, cukuru, olbaltumvielas un visas augļa augšanai vajadzīgās barības vielas. Tā apjoms pastāvīgi atjaunojas, un mazais var brīvi peldēt. Bērniņa smadzeņu domāšanas daļa ir ievērojami attīstījusies. Nu auglis jūt sāpes, smadzenes šīs sajūtas reģistrē un bērniņš uz tām reaģē gluži kā pilnīgi iznēsāts bērns. Ja bērniņš piedzimst 29. grūtniecības nedēļā, viņam ir lielas iespējas izdzīvot.

 

 

Tavas sajūtas

Naktīs tavi sapņi var būt satraucoši un spilgti, dažkārt pat nelāgas lietas par dzemdībām un bērnu. Taču nesatraucies — tas ir normāli un nebūt nenozīmē, ka pēkšņi ar tevi vai tavu bērniņu kaut kas nav kārtībā. Kā zināt, vai bērniņš tavā puncī jūtas labi? Viņš sūta signālus, bet tev tos ir jāiemācās pazīt. Iespējams, ka ir grūtāk elpot, ir sajūta, ka mazulis sēž uz tavām plaušām.
 
Lasi arī:
"Es sapņoju, ka dzemdēju kaķēnu..." un citi tipiski grūtnieču sapņi. Ko tie nozīmē
 Kā zināt, vai tavs mazulis vēderā jūtas labi? Par brīnumaino dabas bioķīmiju
 


Tavs ķermenis

Strauji pieaug organismā cirkulējošo asiņu daudzums, un sirdij ir lielāka slodze, tāpēc, iespējams, jutīsi sirdsklauves, reiboņus vai nespēku. Atpūties pēc iespējas biežāk!
Var būt spiedoša sajūta uz kaunuma kaulu, biežāki var būt hemoroīdi un kāju krampji. Turpinās augļa skeleta kaulu nostiprināšanās, tāpēc īpaši piedomā pie kalciju saturošu produktu ēšanas. Tie ir liesie piena produkti, apelsīnu sula, siers. Priecīgā ziņa — sākas grūtniecības pēdējais trimestris!



Noderīgi padomi

Ja līdz šim nav bijis laika grūtnieču fiziskajām nodarbēm, sāc tās apmeklēt tagad — vingrošana palīdzēs sagatavoties dzemdībām. Šis ir arī piemērots laiks sākt apmeklēt nodarbības vecākiem, kur stāstīs par dzemdībām, pareizu elpošanu, mazuļa zīdīšanu, turēšanu un citiem tematiem. Ir pēdējais laiks sākt gādāt lietas, kas jāņem līdzi uz dzemdību namu. Ja neesi māņticīga, sāc iekārtot istabu mazulītim.
 
Ko ņemt līdzi, dodoties uz dzemdībām
Grūtniecības nelūgtie viesi — hemoroīdi
 


Citu māmiņu ieteikumi

„Iesaku māmiņām iegūt iespējami daudz informācijas par dzemdībām. Esmu pārliecināta, ja esi informēta, kā un kas risinās, tu vairāk spēj kontrolēt notiekošo un esi mierīga. Jo visvairāk mēs taču baidāmies no nezināmā!
Jau tagad sāc organizēt dzemdību dienu. Padomā, kurš pieskatīs vecāko bērnu, kā nokļūsi līdz dzemdību vietai, kā būsi nodrošinājusies, ja dzemdības sāksies mazliet agrāk."
 


Attiecības

Reklāma
Reklāma

Kļūstot par mammu vai tēti pirmo reizi, mēdz uzplaiksnīt bailes un bažas par visdažādākajām lietām — sākot ar sīkumiem (vai es pratīšu nomainīt autiņbiksītes?), beidzot ar svarīgākām lietām (vai mācēšu turēt bērniņu pareizi un droši?). Ja tevi satrauc daudzie neskaidrie jautājumi, izstāsti savas bažas partnerim — dažkārt miers rodams arī vienkārši sarunās.
 


Dvīņi

Tagad, kad sācies trešais trimestris, pārjautā savai vecmātei vai ginekologam, vai nodarbošanās ar seksu aizvien ir droša. Māmiņām, kuras gaida dvīnīšus, šajā ziņā jābūt daudz piesardzīgākām.
 


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.