32. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Iespējams, sevī sajūti tā saucamo Ligzdas vīšanas sindromu. Intuitīvi jūti, ka jāsāk labiekārtot vide, kurā dzīvosi kopā ar bērniņu.

FOTO:

Iespējams, sevī sajūti tā saucamo "Ligzdas vīšanas sindromu". Intuitīvi jūti, ka jāsāk labiekārtot vide, kurā dzīvosi kopā ar bērniņu.

Tavs bērniņš

Bērniņš ir aptuveni 40 cm garš un sver apmēram 1,6–1,8 kg. Pēdējo četru nedēļu laikā bērniņš var būt pieņēmies svarā par veseliem 900 gramiem. Augļa svaru un garumu jau ietekmē iedzimtība. Ja viens vai abi vecāki ir gara auguma, bērniņš arī būs garāks par vidējiem rādītājiem. Placenta sver apmēram 380 g. Galvas un ķermeņa proporcijas ir tādas, kādas tās būs, bērniņam piedzimstot. Ir izauguši nadziņi, uz galvas ir jau pamanāmi mati. Sejiņa vairs nav tik grumbaina, jo zem ādas uzkrājas tauciņi. Visi orgāni, izņemot plaušas, ir izveidojušies, bet plaušas turpina attīstīties. Ap šo laiku var veikt trešo USG izmeklējumu. Bērniņš jūt pieskārienus no ārpuses. Iespējams, viņš sazinās ar tēti, ja viņš uzliek roku uz tava punča. Bet var gadīties, ka mazulis sastingst un gaida. Veidojas imūnsistēma, kas pasargās viņu no dažādām saslimšanām pirmajos dzīves mēnešos.

 

 

Tavas sajūtas

Var būt sajūta, ka bērniņa svars tevi gāž atpakaļ. Tas tāpēc, ka mazulis noslīdējis uz leju, mainot ķermeņa smaguma centru. To sauc arī par vēdera noslīdēšanu. Vieglāk būs, ja sēdēsi taisnu muguru, nevis sagumusi. Ja staigāt kļūst grūti un gribas ar roku pieturēt vēderu, ir laiks nēsāt atbalstošu grūtnieču jostu — tai jābūt pietiekami platai, lai atbalstītu vēderu un arī mugurkaulu. Iespējams, jutīsies smagnēja un nogurusi no grūtniecības, tāpēc atpūties — centies pagulēt diendusu.
 

Partneris, dūla, vecmāte vai ginekologs – kā izvēlēties atbalsta personu dzemdībās
 


Tavs ķermenis

Var rasties elpas trūkums un vajadzība biežāk urinēt — augot mazulītis spiež uz iekšējiem orgāniem. Nedaudz urīna var noplūst, kad tu skrien, šķaudi vai smejies, — tas ir normāli. Tava naba var izlīdzināties vai pat izlīst uz āru, neraizējies — pēc dzemdībām tā atgūs savu iepriekšējo formu. Tumšāka paliek arī vertikālā līnija, kas stiepjas no nabas uz leju. Izplešas iegurņa locītavas, kas var radīt nepatīkamas sajūtas. Pieņemšanās svarā notiek īpaši strauji, tāpēc izvēlies ēst produktus, kas satur mazāk cukura un baltos miltus.
 

Dzemdību priekšvēstneši, kas liecina par dzemdību tuvošanos
 


Noderīgi padomi

Tā kā grūtniecības laikā acis kļūst jutīgākas, strādājot pie datora, atpūtini tās biežāk, nekā parasts. Savukārt, ja tev it kontaktlēcas, ikdienā nēsā tās dažas stundas mazāk nekā iepriekš. Iespējams, sevī sajūti tā saucamo "Ligzdas vīšanas sindromu". Intuitīvi jūti, ka jāsāk labiekārtot vide, kurā dzīvosi kopā ar bērniņu. Tomēr nepārcenties, jo daba dod papildus spēku un enerģiju dzemdībām.
 


Citu māmiņu ieteikumi
 

Reklāma
Reklāma

„Neklausieties biedinošos dzemdību stāstos, cik šausmīgas sāpes kādai ir nācies pārciest! Galu galā mans deviņu mēnešu gaidīšanas laiks pagāja, raizējoties par to vien. Dzemdības jāuztver nevis kā tavas dzīves lielākās mokas, bet gan kā viens no skaistākajiem tavas dzīves notikumiem — tu kādam dāvā dzīvību.”
 


Attiecības

Laiks sākt apmeklēt vecāku nodarbības, īpaši, ja jums plānotas ģimenes dzemdības kopā ar vīru. Starp citu, dzemdībās var piedalīties jebkurš cilvēks - mamma, draudzene, dūla, māsa, ja vien viņi tevī vieš mieru un uzticēšanos. Pirmsdzemdību kursus jāapmeklē tam, kas nāks tevi atbalstīt.
 

Kāpēc ir labi, ja tētis piedalās dzemdībās. Antropoloģes viedoklis
 


Dvīņi

Laikus saorganizē cilvēkus, kuri varētu palīdzēt tikt galā ar mājas soli pēc bērniņu piedzimšanas. Centieni visu izdarīt pašai var beigties ar spēku zudumu un milzīgu pārslodzi. Turklāt atceries, ka bērniņi jūt tavu nemieru un kļūs tikpat kreņķīgi, cik tu, tāpēc paveikt darāmos darbus būs vēl grūtāk.
 


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.