40. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Satikšanās brīdis ir pavisam tuvu. Pacietību un mieru, tikai mieru!
Gan mazulis, gan tavs organisms ir gatavs dzemdībām. Atliek vien pacietīgi gaidīt.

FOTO:

Gan mazulis, gan tavs organisms ir gatavs dzemdībām. Atliek vien pacietīgi gaidīt.

Tavs bērniņš

Mazulis ir pilnībā attīstījies! Viņš sver aptuveni 3,5 kg, garums — 51–53 cm. Galvaskausa diametrs — apmēram 9 cm. Viņa nadziņi var būt tik asi, ka mazais var sevi pat saskrāpēt! Bērniņa galva atspiežas pret mīksto dzemdes kaklu. Šajā laikā gandrīz visi mazuļi novietojušies ar galviņu cieši iegurnī un gaida dzemdības. Tikai pavisam neliela daļa bērnu guļ tūpļa guļā, bet tas netraucē nākt pasaulē dabīgās dzemdībās. Lielākā daļa pūkaino matiņu, kas iepriekš klāja ķermeni, ir gandrīz izzuduši. Ja šis nav tavs pirmais bērniņš, viņa galviņa iegurnī var ieslīdēt tikai tagad. 

 

Ja dzemdības nesāksies līdz 41. grūtniecības nedēļai, noteikti būtu vēlama augļa sirdstoņu pierakstīšana (KTG) un varbūt arī USG izmeklēšana, lai novērtētu bērniņa pašsajūtu, augļūdens daudzumu un izvērtētu, cik ilgi var gaidīt dzemdību sākšanos. Ja pēc augļa sirdstoņu pieraksta un USG rādījumiem mazulītis jūtas labi, grūtniecība var ilgt līdz 42. nedēļai, rēķinot no pēdējo menstruāciju pirmās dienas. 

 

 

Tavas sajūtas 

Ik pa laikam tu satrūksies no tādām vai citādām sāpītēm vēderā, prātojot, vai gadījumā tās neliecina par dzemdību sākšanos. Par sākšanos var liecināt arvien garākas un stiprākas kontrakcijas, nelieli asiņaini gļotaini izdalījumi, tekoši augļūdeņi. Asiņainie un gļotainie izdalījumi rodas, veroties vaļā dzemdes kakliņam, kas liecina, ka dzemdības ir tuvu — no dažām stundām līdz dažām dienām. Un raugi — tūdaļ jūsu ģimene varēs svinēt ilgi gaidītā bērniņa dzimšanas dienu! 
 

Pieci fakti par orgasmu un seksa rotaļām grūtniecības laikā
Cik ilgi var droši gaidīt, ja mazulis nepiedzimst ārstu noteiktajā datumā?
 


Tavs ķermenis

Divās pēdējās grūtniecības nedēļās tu vari nedaudz zaudēt svaru. Vēdera āda ir stipri nostiepta, un tā var niezēt. Fizioloģiski tu esi gatava dzemdībām — dzemdes kakls pamazām kļūst mīksts, Brekstona–Hiksa kontrakcijas var būt tik spēcīgas, ka šķiet — vai tikai nesākas dzemdības? Taču, ja tās nav dzemdību vēstneši, kontrakcijas nebūs regulāras.
 


Noderīgi padomi

Ja nesajūti vismaz 10 augļa kustības dienā, lūdz savam ārstam vai vecmātei izklausīt mazuļa sirdspukstus. Un neraizējies, ja bērniņš nepiedzimst ārsta noteiktajā dzemdību datumā — mazais var piedzimt divas nedēļas pirms vai pēc paredzētā laika, un tas ir normāli. Ārsta noteiktā datumā dzimst tikai katrs 20. mazulītis. 

 

Skaties nodarbību “Grūtniecības grūtās beigu nedēļas”!

Reklāma
Reklāma


 


Citu māmiņu ieteikumi

„Palūdz saviem radiem un draugiem nemocīt tevi ar jautājumu „Nu, nekā vēl nav?”. Pļāpāšana pa telefonu, protams, palīdz īsināt laiku, taču var iztikt arī bez šā viena teikumiņa.”
 


Attiecības

Daudzas māmiņas apgalvo, ka viņu dzemdības ierosinājis sekss (prostaglandīni, kas ir vīrieša spermā, mīkstina dzemdes kakliņu un rosina dzemdes kontrakcijas) vai palīdzējusi aveņu lapu tēja. Ja arī nekas no tā tev neiet labumā, izmēģini — tas grūto gaidīšanu darīs interesantāku!
 


Dvīņi

Varbūt gaidību laikā esi paguvusi iepazīties ar citām dvīņu māmiņām? Turpini uzturēt ar viņām kontaktu un smelies spēkus izturībai viņu stāstos un atbalstā.
 


Noskaties video, kā notiek dzemdības

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: Māra Grieze, Ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.