30. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Parasti 30. grūtniecības nedēļa ir tas laiks, kad Latvijā sievietes dodas pelnītā atpūtā – bērna kopšanas atvaļinājumā. Šis ir laiks, kad padomāt par sevi jo īpaši.
Ļoti ticams, ka naktīs tu slikti guli un esi priecīga, kad beidzot pienācis rīts

FOTO:

Ļoti ticams, ka naktīs tu slikti guli un esi priecīga, kad beidzot pienācis rīts

Tavs bērniņš

Ļoti strauji turpina attīstīties mazuļa smadzenes un nervu sistēma. Bērniņa svars ir aptuveni 1,5 kg un viņš ir 40 cm garš. Bērniņš vingrinās elpot, cilājot krūškurvi. Pašlaik mazulim ir daudz vairāk garšas kārpiņu nekā būs piedzimstot, tāpēc viņa garšas sajūta ir ļoti izteikta. Mazulis trenē acu muskuļus un mācās fokusēt skatienu — acis aizverot un atverot. Redze vēl nav pārāk laba. Arī piedzimstot, pirmās dzīves nedēļas bērniņš redzēs tikai priekšmetu kontūras. Dzirde jau ir tik laba, ka mamma un tētis var sākt ar savu nākamo lolojumu. Ja tavs mazulītis ir puisītis, šajā laikā viņa sēklinieki noslīd maisiņos.  Smadzenēs turpina strauji nobriest, augt, tajās sāk veidoties rievas.

 

 

Tavas sajūtas

Ļoti ticams, ka nu jau tu jūties liela un neveikla. Taču — līdz lielajam notikumam atlikuši vien nepilni divi mēneši! Arvien var būt Brekstona–Hiksa kontrakcijas. Atkal var rasties vajadzība biežāk apmeklēt tualeti, jo dzemde spiež gan uz urīnpūsli, gan uz taisno zarnu, un tas var izraisīt hemoroīdu rašanos. Tāpēc uzturā jālieto tādi produkti, kas neveicina cietu vēdera izeju, bet ir bagāti ar šķiedrvielām, kā arī jākustas un jāuzņem pietiekami daudz šķidruma. Ja tūpļa apvidū gan miera stāvoklī, gan kustībā jūtamas sāpes, vērsies pie ārsta. Neskumsti par visām nelāgajām sajūtām! Atlikušas vairs tikai 10 nedēļas, un tavās rokās kūņosies tava mazā atvasīte.
 

Lasi arī: Brakstona Hiksa kontrakcijas nozīmē, ka ķermenis gatavojas dzemdībām
 


Tavs ķermenis

Ļoti ticams, ka naktīs tu slikti guli un esi priecīga, kad beidzot pienācis rīts. Miegu uzlabos pareizi izvēlētas gulēšanas pozas. Starp citu, vairāki eksperti uzskata, ka daba iekārtojusi tā, lai bezmiegs grūtniecības laikā sagatavo tevi dzīvei kopā ar jaundzimušo. Līdz šim laikam, iespējams, esi pieņēmusies svarā par 11 kg, bet ja svara pieaugums ir lielāks vai mazāks, arī nepārdzīvo. Katrai sievietei tas ir ļoti individuāls rādītājs. Var parādīties anēmijas pazīmes. Seko līdzi dzelzs rādītājiem asins analīzēs.
 
Lasi arī:
Svara pieaugums grūtniecības laikā
Kā ir pareizi gulēt grūtniecības laikā?
 


Noderīgi padomi

Nu tev pienākas pirmsdzemdību atvaļinājums — izmanto šos divus mēnešus, lai kārtīgi atpūstos, saudzētu sevi un izglītotos par dzemdību procesu un zīdainīša audzināšanu! Ārsts tev izsniegs darba nespējas lapu. Izveido sarakstiņu ar mazulim nepieciešamajām lietām, adi viņam drēbītes, gādā pūriņu, apmeklē kādas nodarbības, lasi grāmatas, glezno pat tad, ja īsti nemāki to darīt, un dari citas lietas, kas tev patīk, — kādu laiku pēc dzemdībām visa tava uzmanība būs vajadzīga mazulītim.
 

Lasi arī:
 Kas ir un nav nepieciešams jaundzimušā pūriņam. Diānas Zandes ieteikumi un pieredze
Kāpēc grūtniecei vajadzīgs dzelzs?
 


Vebinārs: Dzelzs nozīme sievietes organismā
 


 

Reklāma
Reklāma

Citu māmiņu ieteikumi

„Kad gaidīju otro bērniņu, septiņgadīgais dēls ar lielu prieku palīdzēja darbiņos, kas saistījās ar māsiņas gaidīšanu. Piemēram, lūdzu, lai viņš pārskata darāmo darbu sarakstu un izsvītro, kas jau ir paveikts, teiksim, nopirkti ratiņi, kumode, kombinezons. Tāpat lūdzu, lai palīdz salocīt mazās drēbītes, un dēlēns bija lepns par paveikto!”
 


Attiecības

Grūtniecības laikā mīlēšanās nereti ir īpaši patīkama, jo paaugstinātais hormonu līmenis topošo māmiņu padara vieglāk uzbudināmu, turklāt nav jāraizējas par izsargāšanos. Baudiet šo laiku!



Dvīņi

Tu atkal jūties nogurusi… Ja tu aizvien strādā, ir laiks doties pirmsdzemdību atvaļinājumā. Jo tev sevi jāsaudzē pat vairāk nekā māmiņām, kas gaida vienu mazulīti. Arī mazie dvīņi vēderā prāto par dzīvi ārpus mammas dzemdes.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa - Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.