Kas ir un nav nepieciešams jaundzimušā pūriņam. Diānas Zandes ieteikumi un pieredze

 

Līdz brīdim, kad piedzimst mazulis, ģimenei jāpagūst sagādāt tik daudz. Bez dažām lietām iztikt nevarēs nekādi, kamēr citas, lai gan pārdevēju lielītas un slavētas, ir gluži liekas. Dodoties uz veikalu spontāni, pastāv risks, ka mājās topošie vecāki pārradīsies ar kaudzi skaistu, bet, iespējams, ne pārāk praktisku nieku - norāda psiholoģe un 5 bērnu māmiņa Diāna Zande. 
Pirms dodies iepirkt pūriņu gaidāmajam bērniņam, pārjautā sev - vai tiešām ši un tā lieta ir nepieciešama?

FOTO: Shutterstock.com

Pirms dodies iepirkt pūriņu gaidāmajam bērniņam, pārjautā sev - vai tiešām ši un tā lieta ir nepieciešama?

 

Ko iekļaut bērna pūriņā?

Vienas no svarīgākajām lietām bērna pūriņā ir drēbītes – rāpulītis, jaciņa, cepurīte un sega. Apģērba biezums atkarīgs no tā, kad bērniņš piedzims – ziemā vai vasarā. Iegādājoties apģērbu jaundzimušajam, vecākiem derētu atcerēties, ka nav nepieciešams sarūpēt 15 drēbju komplektus, jo pirmās drēbītes mazulim derēs tikai pirmajam, otrajam mēnesim. Pilnīgi pietiekami būs, ja tiks sarūpēti 5 apģērba komplekti.

 

Nākamais nozīmīgais pirkums ir guļvieta mazulim – gultiņa vai šūpulītis (vai liels grozs). Gultiņā jāieklāj matracis, sedziņa, palags, taču nekādā gadījumā spilvens. Mazuļiem spilvenu var sākt piedāvāt pēc gada vecuma.

 

Nepieciešama lieta mazulim ir auto sēdeklītis, kas noteikti jāņem līdzi, dodoties uz dzemdību iestādi. Noskaties videopadomu, kā pareizi piesprādzēt autokrēsliņu!

 

Ratiņi - mazuļa „pirmais auto” – pēc iespējas viegli, ērti vadāmi un kopjami.

 

Kad šīs lietas sarūpētas, noteikti vajadzētu padomāt arī par mazuļa aprūpes un higiēnas preču iegādi – autiņbiksītes, cinka ziedi, vates tamponus. Tāpat noteikti būs nepieciešamas mazuļiem paredzētās ziepes, kāds šampūns.

 

Nereti vecāki jau pirms mazuļa piedzimšanas dodas uz aptieku, lai lielā vairumā iegādātos ne tikai higiēnas preces un ziedes, bet arī dažādus pretkoliku līdzekļus un citus preparātus. Ar medikamentiem iesaku būt uzmanīgiem un iegādāties tos tikai tad, kad tiešām rodas nepieciešamība, turklāt, konsultējoties ar ārstu – iespējams, jūsu mazulim puncis nesāpēs un zāles nebūs vajadzīgas.

 

Daudzas māmiņas iegādājas arī slingu, kurā nest mazuli – tas īpaši noder, ja mazulis ir nemierīgs. Ir svarīgi apgūt slinga uzsiešanas un nēsāšanas prasmes! Vērts izlasīt rakstiņu Ķengursomu vai slingu?

 

Gaidot mazuli, sievietēm jāparūpējas arī par sevi – jāiegādājas barošanas krūšturis, krūšu ieliktnīši, kā arī krēms krūšu galu kopšanai zīdīšanas laikā.

 

Pārmaiņas nepieciešamas arī jaunās ģimenes mājoklim – vajadzētu iekārto vietu, kur ērti pabarot mazuli – vai nu šūpuļkrēslu, vai gultu un dīvānu, kas ērti piekrauts ar spilveniem muguras balstam. Ērtākai zīdīšanai noderēs arī pakaviņš vai lielā bumba, uz kuras vēlāk mazulis varēs vingrot. Tāpat būs nepieciešama virsma, kur mazuli ik dienas apkopt. Tas var nebūt zīdaiņiem domāts pārtinamais galdiņš, bet, piemēram, darba virsma, kuru uz laiku pārveido par vietu mazuļa pārģērbšanai un higiēnas procedūrām – galvenais, lai tas būtu ērts un drošs. Grāmatā par bērnu drošību izlasi sadaļu "Par bērna drošību jādomā jau grūtniecības laikā!".

 

Jaunie vecāki mazulim iegādājas daudz lieka. Nereti jaunie vecāki, gaidot mazuli, veic virkni spontāno pirkumu un iegādājas lietas, kuras nemaz nav nepieciešamas. Piemēram, mīkstās rotaļlietas. Bērnam tiešām nav nepieciešami plīša lāči un zaķi, ar kuriem piekrauta gultiņa, un muzikālo karuseli jaundzimušam bērnam arī noteikti nevajag. Tāpat nav nepieciešams iegādāties piena pumpi, svarus, tējas bērnam un dažādus priekšmetus, kuri var noderēt, bet biežāk netiek ne reizes izmantoti. Pirms pērkat kārtējo priekšmetu, pavaicājiet sev - kādam mērķim tas kalpo? Cik liela ir iespēja, ka mums tas tiešām būs nepieciešams? Vai to varēs nopirkt tad, kad tas tiešām būs vajadzīgs? Varbūt to var aizvietot ar kādu citu, mājās jau esošu priekšmetu? Piemēram, daudzas ģimenes atzīst, ka var iztikt bez krāsainajām plastmasas vanniņām. Kamēr bērniņš mazs, viņu var mazgāt lielā plastmasas bļodā, savukārt vēlāk – ļaut apgūt lielās vannas plašumus.

 

Reklāma
Reklāma

Kā iepirkties gudri?

Jaunajiem vecākiem ieteicams sagatavot sarakstu ar lietām, kas bērnam būs nepieciešamas pirmajā dzīves gada laikā, kā arī izvērtēt, cik ilgi katra no tām tiks lietota. Sarakstu ieteicams sakārtot prioritārā secībā un iegādāties vien tās lietas, kas ir visnepieciešamākās.

 

Nav nepieciešams pirkt aizsardzības krēmu pret aukstumu un sliktiem laika apstākļiem, ja bērns dzimst vasarā. Tāpat pirms lielāku pirkumu veikšanas ieteicams apvaicāties radiem, draugiem un kolēģiem – iespējams, viņiem ir lietas, kas vairs nav nepieciešamas un varat tās aizņemties.

 

Izvairieties no spontāniem pirkumiem, bet apspriedieties ar vīru vai draudzeni, kurai jau ir mazulis, iespējams, iecerētā lieta nemaz nebūs vajadzīga.

 

Tāpat svarīgi ir saprast, cik lielus līdzekļus ģimene paredzējusi tērēt pūriņa sarūpēšanai un rūpīgi sekot līdzi summai, kas jau iztērēta. Svarīgi līdzekļus atvēlēt arī labiem dzemdību sagatavošanās kursiem abiem vecākiem (izskati mammamuntetiem.lv Gudro Sievu skolas pirmsdzemdību kursu piedāvājumu!) – internets nepalīdzēs iegūt praktiskas zināšanas par mazuli un ikdienu kopā ar viņu.

 

Labākais pūriņa iegādes laiks – otrais grūtniecības trimestris. Pirmais emocionālais pirkums bieži notiek tad, kad sieviete uzzina, ka ir stāvoklī. Tad nereti tiek iegādātas gan drēbītes jaundzimušajam, gan mantas un higiēnas preces. Taču labākais laiks, kad aktīvi pievērsties pūriņa iegādei, ir grūtniecības vidus posms. Šajā laikā sieviete jūtas gana spēcīga, lai varētu izstaigāt veikalus.

 

Lai izvairītos no liekiem uztraukumiem un pārdzīvojumiem, iepirkšanos nevajadzētu atstāt uz pēdējo brīdi – vajadzētu parūpēties, lai pēdējais grūtniecības mēnesis paiet mierā un sieviete var iekārtot māju mazuļa sagaidīšanai.

 

Praktiski padomi dzemdību somas iekārtošanā

Viens no svarīgākajiem soļiem, gatavojoties mazuļa sagaidīšanai, ir dzemdību iestādes un dzemdību speciālista izvēle. Konkrētas dzemdību vietas izvēle atvieglos arī somas sarūpēšanu – jo katrai vietai ir savi noteikumi, kas jāiekļauj, kā viss jāiepako. Šeit raksts Kas jāņem līdzi uz dzemdībām.

 

Jaunajai māmiņai nepieciešams parūpēties ne tikai par mazuli, bet arī sevi – apģērbam jābūt ērtam, kā arī tam jānodrošina iespēju mazuli ērti pabarot. Noteikti nepieciešams ņemt līdzi barošanas krūšturi, maiņas veļu, čības, zeķes, kā arī higiēnas preces – paketes, šampūnu, kosmētikas līdzekļus. Tāpat somā var ielikt arī kādu grāmatu vai iecienītāko mūzikas ierakstu.

 

Dzemdību somā jāieliek arī vairākas drēbju kārtas mazulim, sedziņa, autiņbiksītes vai autiņi. Savukārt mazuļa pirmo drēbju kārtu, kas tiks uzvilkta uzreiz pēc ierašanās pasaulē, vajadzētu iepakot atsevišķi, jo tā būs jāņem līdzi dzemdību zālē.

 

Ja plānojat ģimenes dzemdības, tad arī jaunajam tētim nepieciešami maiņas apavi, ērts apģērbs. Somā var ielikt arī kaut ko ēdamu, piemēram, sausiņus, kādu augli, ūdeni.

 

Taču jāatceras, ka mājas un veikals no dzemdību iestādes parasti nav ļoti tālu, un, ja pēkšņi ko ievajadzēsies, būs iespēja aizbraukt tam pakaļ. Uzturēšanās dzemdību iestādē nav ceļojums uz nedēļu un lieli koferi noteikti nav nepieciešami!