31. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Vai esi izveidojusi sarakstiņu ar lietām, kas vajadzīgas, sagaidot jauno pēcnācēju mājās?

FOTO:

Vai esi izveidojusi sarakstiņu ar lietām, kas vajadzīgas, sagaidot jauno pēcnācēju mājās?

Tavs bērniņš

Bērniņš sver aptuveni 1,6 kg, viņa garums — 39 - 41 cm. Viņš galvenokārt guļ, un nereti rosīgākais laiks mazajam ir tieši vakars — no astoņiem līdz pat pusnaktij! Pievērs uzmanību bērniņa kustībām.  Strauji aug mazuļa ķermenis, tāpēc galviņa vairs neizskatās tik liela salīdzinājumā ar pārējo ķermeni. Taustot, jau var sajust, kur ir mazuļa dupsis, bet kur kājiņas vai rociņas.  Sirdspuksti ir no 120 līdz 160 sitieniem minūtē. Bērniņš ir iemācījies sūkāt pirkstiņu! Visbiežāk ap 31. nedēļu viņš jau ieņem pozu, kādā taisās pavadīt laiku līdz pat dzemdībām

 

 

Tavas sajūtas

Topošās māmiņas nereti satrauc jautājums: kā lai zinu, vai bērniņš kustas pietiekami bieži? Visvienkāršākais veids, kā par to pārliecināties, ir saskaitot — nogulies uz sāna un fiksē, cik ilgā laikā bērniņš veic desmit kustības (žagošanās, kas jūtama kā viegli sitieni vēdera lejasdaļā, netiek skaitīta). Kustības skaiti tajā diennakts laikā, kad bērniņš parasti ir aktīvs, — necenties to darīt, kad pati zini — bērniņš šajā stundā parasti guļ. Ja stundas laikā sajūti vismaz piecas, desmit kustības, mazais jūtas pietiekami labi.  Šajā grūtniecības laikā kustības parasti ir ne tikai skaidri jūtamas, bet var būt pat nedaudz nepatīkamas, jo bērniņš jau ir liels, vietas mammas vēderā ir maz, paliek mazāk arī augļūdeņu. To, kā jūtas bērniņš, mamma var iemācīties sajust, paļaujoties arī uz savu intuīciju.
 

Lasi arī: Kā zināt, vai tavs mazulis vēderā jūtas labi? Par brīnumaino dabas bioķīmiju
 


Tavs ķermenis

Tavs puncis nu ir paprāvs! Kāpjot pa trepēm, vari aizelsties. Apavi, ko valkāji pirms grūtniecības, iespējams, vairs neder, jo kājas ir nedaudz pietūkušas. Izvēlies piemērota augstuma papēžus, ka vēlies nēsāt sievišķīgas kurpītes. Saudzē savas vēnas, izvēloties ērtus un viegli uzvelkamus apavus. Dzemde un bērniņš aug, bet mammas iekšējie orgāni tiek "izgrūstīti" pa malām, tāpēc var būt gan zarnu darbības traucējumi, gan kuņģa dedzināšana, kā arī nepieciešamība bieži iet uz tualeti. Apetīte joprojām ir ļoti laba, rodas kāre pēc ēdieniem, kas ir pilnīgi nesavietojami - kafija ar sālītu gurķi, kotlete ar kūciņu. Ēst drīkst visu, tikai atceries, ka tieši šobrīd tu uzkrāj tās nevajadzīgās kalorijas, kas veidos tauciņus, ar kuriem cīnīsies pēc bērniņa piedzimšanas. 

 

Lasi arī: 
Cik augsti papēži drīkst būt kurpēm grūtniecības laikā?

Paplašinātas vēnas, trombi un hemoroīdi grūtniecības laikā. Profilakses pasākumi vēnu saudzēšanai


Cik kalorijas papildus jāuzņem grūtniecības laikā, lai nenodarītu pāri bērniņam un sev
 

Noderīgi padomi

Uzraksti savu dzemdību plānu! Tas ir plāns tavām ideālajām dzemdībām, un ņem vērā, ka pozitīva domāšana ved tikai uz pozitīvu risinājumu! Raksti plānā tikai to, ko vēlies, nevis nevēlies piedzīvot, sākot jau ar dzemdību laiku (darbdiena/brīvdiena, rīts/vakars), vietu (slimnīca/mājas), pozu (vannā, uz krēsliņa, gultā). Šāds plāns jau tagad tev liks apsvērt, ko un kādā situācijā tu izvēlētos. Piemēram, vai vēlies epidurālo anestēziju? Iespējams, rakstot plānu, tev radīsies kādi jautājumi — lieliski, ka uz tiem tu laikus varēsi rast atbildes! Starp citu, savu dzemdību plānu var uzrakstīt arī topošais tētis!

 

Lasi arī: 
Izsapņotais dzemdību plāns. Kāds no tā labums?
 

Reklāma
Reklāma

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Sava mazulīša aktivitātes vēderā nesalīdzini ar citu topošo māmiņu stāstiem! Pat ne ar savām iepriekšējām grūtniecībām. Jo katrs bērniņš ir citāds.”
 


Attiecības

Kad jūsu ģimene dodas iepirkties, kopīgi ar vecāko bērnu izvēlieties dāvaniņu, ko pirmdzimtais pasniegs mazajam, kad viņš būs piedzimis. Jo tā taču būs bērniņa pirmā dzimšanas diena!
Tagad tev nevajadzētu cilāt nekādus smagumus, tāpēc lielākos bērnus samīļo, paņemot klēpī. Izskaidro viņiem, kāpēc vairs nevari nēsāt "opā", kā to darīji agrāk. 
 


Dvīņi

Vai esi izveidojusi sarakstiņu ar lietām, kas vajadzīgas, sagaidot jaunos pēcnācējus mājās? Sakārto darāmo pēc prioritātēm un izsvītro jau paveikto; ja dzemdības sākas agrāk, nodod sarakstiņu kādam tuvam draugam vai radiniekam un lūdz palīdzēt šīs lietas nokārtot. 

 

Lasi arī: Grūtais dvīņu gaidīšanas laiks. Tēta redzējums

 


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.