34. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Gaidāms, ka pēc mazulīša nākšanas pasaulē draudzību lietas uz laiku nostāsies dzīves otrajā plānā, jo bērniņš pieprasīs galveno lomu jūsu dzīvē.

FOTO:

Gaidāms, ka pēc mazulīša nākšanas pasaulē draudzību lietas uz laiku nostāsies dzīves otrajā plānā, jo bērniņš pieprasīs galveno lomu jūsu dzīvē.

Tavs bērniņš

Viņa ādiņa ir sārta, un mazulis sver aptuveni 2,2 - 2,5 kg. Zemādas tauku slānis veido 8% no kopējā bērniņa svara. Dzemdes un vēdera sieniņas kļuvušas plānākas, tāpēc mazulītim piekļūst vairāk gaismas, uz ko viņš reaģē, aizverot un atverot acis. Tas bērniņam palīdz atšķirt dienu no nakts un ievērot aktivitāšu un gulēšanas cikliskumu. Visdrīzāk, ka bērniņš sāk ieņemt to pozu, kādā atradīsies līdz pat dzemdību brīdim. Lielākā daļa guļ ar galviņu uz leju, bet nebūt ne visi - daļa iekārtojušies ar dupsīti uz leju. Vietas dzemdē lļūst mazāk, tāpēc arī kustības vairs nav tik izteiktas. 

 

Tavas sajūtas

Pamazām jāsāk iegādāties un kravāt dzemdībām vajadzīgās lietas — tas tevi noteikti iepriecina. Nepieciešamo lietu sarakstu pārdomā rūpīgi, jo nepietiks vien ar to, kas norādīts slimnīcas iedotajā lapā. Piemēram, ja tev ir pusgari vai gari mati, noteikti noderēs matu gumija. Tāpat varbūt dzemdībās tu jutīsies ērtāk nevis slimnīcas iedotajā halātā, bet gan garā T kreklā. No 34. nedēļas uz slimnīcu ņemamajai somai jau vajadzētu būt saliktai. Ir slimnīcas, kas lūdz ierasties uz dzemdībām ar savu dzemdību komplektu. 

 

Lasi arī:  
Kas ir un nav nepieciešams jaundzimušā pūriņam. Diānas Zandes ieteikumi un pieredze Dzemdību komplekts – vai tas tiešām nepieciešams un kas tajā iekšā?
 


Tavs ķermenis

Tuvojoties dzemdībām, tavs iegurnis izplešas, tāpēc iespējamas nepatīkamas sajūtas šajā apvidū. Grūtniecība tevi nogurdina, tāpēc varbūt esi kašķīgāka un raudulīgāka. Nedēļas laikā vari pieņemties svarā pat par 500 gramiem. Pēc tam mazulis šos " uzkrājumus"  zīžot nokausēs. Šis ir pēdējais laiks, kad svars tik būtiski pieaug. Vēders kļūst apaļāks un pamazām nolaižas zemāk. Citām sievietēm vēders noslīd 2-3 nedēļas pirms dzemdībām. No krūtīm var izdalīties pirmpiens, bet ja tā nav, uztraukumam nav iemesla. 
 

Lasi arī: Normāls svara pieaugums grūtniecei. Kāds tas ir?



Noderīgi padomi

Vairākas reizes dienā atpūtini kājas, atbalstot tās uz augstākas virsmas, — tā tu izvairīsies no potīšu tūskas un vēnu paplašināšanās. Šajā grūtniecības periodā var pasliktināties miegs — tas ir dabiski. Pirms nakts miega izpildi kādus relaksācijas vingrinājumus, savukārt, guļot uz sāniem, turi vienu kāju saliektu un atbalstītu uz spilvena. 


Lasi arī: Bezmiegs grūtniecei. Kāpēc tas piemeklē, un kā to uzveikt
 

 

Reklāma
Reklāma

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Pirms dzemdībām es vizualizēju dzemdību mirkļus — savu lielo spēku un izturību, vīra atbalstu un glāstus, mieru, kas valdīs gan manī, gan vīrā. Un tiešām — mūsu dzemdības bija tik skaistas! Es uzskatu, ka nekas līdz šim mūs nebija satuvinājis tik ļoti kā dzemdību diena.”



Attiecības

Gaidāms, ka pēc mazulīša nākšanas pasaulē draudzību lietas uz laiku nostāsies dzīves otrajā plānā, jo bērniņš pieprasīs galveno lomu jūsu dzīvē. Plaisa būs lielāka starp tiem draugiem, kam vēl nav bērniņu. Gluži kā visās attiecībās arī šajās vissvarīgākā ir komunikācija, tāpēc, cik vien bieži iespējams, kontaktējies ar draugiem tagad — vēlāk, aizņemtības posmā, pietiks vien ar sazvanīšanos un sarakstīšanos.



Dvīņi

34.–36. nedēļa dvīņu gaidībās tiek uzskatīta par otru kritisko posmu, kad procentuāli visbiežāk sākas priekšlaicīgas dzemdības vai noplūst augļūdeņi. Tāpēc šajās nedēļās ārsta apmeklējums tiek ieplānots biežāk. Ja tevi satrauc kāds jautājums, nekautrējies zvanīt ārstam un pārrunāt savas raizes!

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 

 


Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.