25. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Otrais trimestris rit pilnā sparā – enerģija ir atgriezusies, bet puncis vēl nav tik liels, ka radītu lielu apgrūtinājumu.
Kļūsti jutīgāka pret karstumu, tāpēc dzer daudz šķidruma un apģērbam izvēlies dabiskos materiālus.

FOTO:

Kļūsti jutīgāka pret karstumu, tāpēc dzer daudz šķidruma un apģērbam izvēlies dabiskos materiālus.

Tavs bērniņš

Nostiprinās bērniņa kauli, un veidojas viela, kas nodrošina viņa plaušu attīstību. Bērns spēj klepot un žagoties, un to māmiņa var sajust kā vieglus sitienus. Kāju un roku muskuļi ir labi attīstījušies, un mazais tos pastāvīgi izvingrina. Viņš ir aptuveni 650 - 700 gramus smags un 35 cm garš. Viņš arvien apzinātāk uztver savu dzīves telpu - mammas dzemdi. Spēj pazīt krāsas, reaģē uz spilgtu gaismu, pagriežot galvu uz to pusi, no kuras tā nāk. Augļa smadzeņu viļņi līdzinās jaundzimušā smadzeņu viļņiem. Bērniņš vēl ir ļoti trausls, tomēr, ja kādu iemeslu dēļ viņš piedzimtu priekšlaicīgi, pateicoties mūsdienu medicīnas iespējām, viņam jau būtu izredzes izdzīvot.


 

Lasi arī: Priekšlaicīgu dzemdību iemesli, riski un rīcības plāns
 

 

Tavas sajūtas

Var būt, ka šajā laikā gribas biežāk urinēt. Tomēr turi pie rokas negāzēta ūdens pudeli, lai ik pa laikam vari padzerties. Tas aizkavēs roku un kāju pietūkšanu, kas raksturīga šim grūtniecības posmam, īpaši, ja ir karsts laiks. Ja tava seja un rokas izskatās nedabiski uztūkušas vai ja tūska sākas pēkšņi, sazinies ar ārstu — šīs pazīmes var liecināt par preeklampsiju. Iespējams, ka tu intensīvi un ļoti reālistiski sapņo par savu mazulīti. Var rasties bažas, vai viss būs kārtībā un vai visu spēsi izdarīt pareizi. Arī tas ir pavisam normāli.
 
Lasi arī:
Grūtniecei karstumā pampst kājas. Dzert mazāk vai vairāk?
Katrai desmitajai grūtniecei ir preeklampsijas risks. Bīstamās saslimšanas pazīmes

 

Tavs ķermenis

Tava dzemde patlaban ir futbola bumbas lielumā. Kāju ikros var būt viegli krampji. Augšstilbu un gurnu apaļīgumu var radīt liekais ūdens, kas uzkrājies organismā. Tāpat nedaudz pietūkusi var izskatīties arī seja. Taču uztraukumam nav pamata — tas pāries. Apgrūtināt var svīšana, jo kļūsti jutīgāka pret karstumu, tāpēc dzer daudz šķidruma un apģērbam izvēlies dabiskos materiālus. Pieaug apetīte, var parādīties aizcietējumi, caureja, grēmas un vēdera uzpūšanās. Augošā dzemde pamatīgi saspiež tavu zarnu traktu. Ārsts pievērsīs uzmanību tam, vai tev nav grūtnieču anēmija jeb zems hemoglobīns.

 

Lasi arī: 
Kas jāzina grūtniecei par dzelzs deficītu uz dzelzs deficīta anēmiju
Zems hemoglobīns grūtniecei. Vai tas ir bīstami?

 


Noderīgi padomi

Ja ārā ir spoža saule, valkā saulesbrilles — grūtniecības laikā acis ir jutīgākas. Saulesbriļļu valkāšana ir labs paradums — arī tad, ja neesi stāvoklī. Vari sākt gādāt pūriņu un lielo aprīkojumu bērniņa istabai - gultiņu, ratus, autokrēsliņu.  Tās ir patīkamas rūpes.

 

Lasi arī: 
Autokrēsliņu analīze. 14 vērtīgi padomi no mammas pieredzes

 

Reklāma
Reklāma


Citu māmiņu ieteikumi

„Tā kā man pašai nemitīgi gribējās pļāpāt par gaidāmo bērniņu, kļūdījos sarunu biedru izvēlē — ļoti bieži dažādas nesvarīgas lietas sāku pārrunāt ar savu četrgadīgo meitu. Bet iedomājieties — ja māmiņai pašai šis gaidīšanas laiks šķiet garš, tad kā lai jūtas bērns? Gaidot trešo bērnu, biju gudrāka — par gaidāmo mazuli ar lielajiem bērniem runāju tad, kad viņi paši izrādīja interesi.”
 


Attiecības

Latvijas mediķi topošās māmiņas lielākoties nemudina uz ikmēneša ārsta vizītēm aicināt līdzi arī gaidāmā mazuļa tēti. Taču tas, ka pie ārsta dodaties abi, ir ārkārtīgi noderīgi — sevišķi, ja plānojat ģimenes dzemdības. Kopīgi ārsta apmeklējumi vīrieša uztverē grūtniecību dara reālāku, un viņš vairāk iedziļinās tajā, ko sievietei nozīmē iznēsāt mazuli. Apjautājies savam ārstam par iespēju vismaz uz pāris vizītēm ierasties divatā!
 


Dvīņi

Ja tev noteikts gultas režīms, nedomā, ka tāda esi vienīgā: otrajā trimestrī daudzām dvīņus gaidošajām mammām tiek ierobežotas aktivitātes. Precizē, ko tieši tu drīksti un nedrīksti darīt, jo vienām māmiņām vajadzīga pāris stundu atpūta, citām — vairāku.
 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai
 

 

 


Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.