37. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Turi pa rokai savas vecmātes telefonu!

FOTO:

Turi pa rokai savas vecmātes telefonu!

Tavs bērniņš

Bērniņš sver apmēram 2,9 kg un ir 50 - 53 cm garš. Viņa zarnas ir piepildītas ar pirmajiem izkārnījumiem (mekoniju) — tie izdalīsies līdz ar pirmajām zarnu kustībām pēc dzimšanas. Galvaskausa skelets nav pilnībā pārkaulojies. Abi pulsējošie avotiņi noslēgsies daudz vēlāk. Vecmāte var noteikt, vai bērniņa galva ir ieslīdējusi iegurnī. Reizēm galviņas noslīdēšanu pati māmiņa var nepamanīt vai arī tā nemaz nenotiek — ja bērniņš visu grūtniecību ir gulējis zemu. Ja mazais nav apgriezies ar galviņu uz leju, tad pēc 37. grūtniecības nedēļas viņu var apgrozīt arī ārsts — pirms tam tiek izvērtēti visi šīs procedūras plusi un mīnusi, un apgriešanas laikā tiek veikta kontrole ar ultrasonogrāfiju.

 

 

Tavas sajūtas

Tu vairs nespēj sagaidīt dzemdības — tev ir grūti, un labāk tu vēlētos mazuli nēsāt rokās, nevis vēderā. Bet vēl jāpaciešas; šai laikā lutini sevi un dari skaistas lietas. Tiek uzskatīts, ja māmiņa grūtniecības laikā ko mācās, reizē ar viņu izglītojas arī bērns. Piemēram, ja māmiņa klausās mūziku, to klausās arī mazais, ja māmiņa mācās kādu valodu, to „mācās” arī bērns — informāciju ieraksta savā zemapziņā.
 

Brakstona Hiksa kontrakcijas nozīmē, ka ķermenis gatavojas dzemdībām
Dzemdību priekšvēstneši, kas liecina par dzemdību tuvošanos

 

Tavs ķermenis

Uzzini, kādas pazīmes liecina par dzemdību sākšanos un kad par to jāsazinās ar ārstu. Noskaidro visdažādākos sīkumus, piemēram, ko iesākt, ja daktere nav sazvanāma. Tev var piepampt rokas un kājas, vēders ir tik liels, ka šķiet, tūlīt pārsprāgs. 
 


Noderīgi padomi

Ja tevi māc nogurums un naktī ir slikts miegs, necenties šo pārgurumu pārvarēt, bet gan atpūties, cik vien iespējams. Piemēram, lasi, klausies mūziku, atlaidies ērtā krēslā, dīvānā.
Turi pa rokai savas vecmātes telefonu! Noskaidro, kas paliks ar taviem lielākajiem bērniem, kad tev būs dzemdības. 


Kas notiek un ko jaunā ģimene piedzīvo pirmajās stundās pēc dzemdībām? Video lekcijā vecākiem stāsta vecmāte un dūla Inga Babure. Video lekciju vecākiem dāvina bērnu higiēnas preču zīmols "Happy".
 


 

Reklāma
Reklāma


Citu māmiņu ieteikumi

„Parūpējies par bērniņa drošību jau laikus — bērniņu mājās no slimnīcas jāved autosēdeklītī, nevis turot klēpī!”
 

Autokrēsliņu analīze. 14 vērtīgi padomi no mammas pieredzes
 


Attiecības

Savam vecākajam bērnam iegādājieties vairākas spēles, lai viņam būtu aizraujošas nodarbes laikā, kad esi aizņemta ar zīdainīti. 
 


Dvīņi

Vēlreiz pārrunā ar ārstu un izsver visus ķeizargrieziena un dabisko dzemdību „par” un „pret”. Jo dvīņu grūtniecība ne vienmēr nozīmē, ka tai jābeidzas ar ķeizargriezienu!

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.