14. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Patiesās pārmaiņas notiek tevī pašā; atstāj ārpasauli tādu, kāda tā ir. /Dalailama/
Uz pirmo obligāto valsts apmaksāto USG ārstam tevi jānosūta laikā no 11. līdz 14. grūtniecības nedēļai.

FOTO:

Uz pirmo obligāto valsts apmaksāto USG ārstam tevi jānosūta laikā no 11. līdz 14. grūtniecības nedēļai.

Tavs bērniņš

Mazulītis ir bērna dūrītes jeb citrona lielumā. Svars vēl ir niecīgs – tikai 35 grami, bet viņam uz galvas, kas veido trešdaļu no visa kopējā ķermeņa garuma, ir matiņi, viņš var kustināt rokas, kājas un pat atliekt galvu. Kājas ir garākas par rokām. Caur placentu bērniņš sāk saņemt skābekli un uzturvielas no māmiņas asinīm. Placenta veido arī barjeru infekcijām un medikamentiem, tomēr daži vīrusi un zāles placentai tiek cauri, tāpēc medikamenti grūtniecības laikā jāizvēlas īpaši rūpīgi. Bērniņa sirds pukst apmēram divreiz ātrāk nekā tavējā - apmēram 110-160 sitienu minūtē. Uz bērniņa ādas sāk veidojas neliela pūciņa, kas segs visu ķermeni. To sauc lanugo. Bērniņš turpina dzert augļūdeņus, čurā un nervu impulsu dēļ veido dažādas grimases.

Šajā grūtniecības laikā ar ultrasonogrāfijas palīdzību jau var noteikti bērniņa dzimumu. Uz pirmo obligāto valsts apmaksāto USG ārstam tevi jānosūta laikā no 11. līdz 14. grūtniecības nedēļai. Ultrasonogrāfija ir izmeklēšanas metode, ar kuras palīdzību noskaidro, vai mazuļa attīstība norit pareizi un vai bērniņam nav iedzimtas patoloģijas. Dažreiz vecāki ir nobažījušies, vai šī izmeklēšanas metode nekaitē bērniņam? Neizmantojot šo metodi nepamatoti bieži, tā ir nekaitīga.

Laikā no 11. līdz 14. grūtniecības nedēļai tiek veikts arī ģenētiskais skrīnings, lai noskaidrotu, vai gaidāmajam mazulim nav tā sauktās 21. hromosomas trisomijas jeb Dauna sindroma.

 

Tavas sajūtas

Tu vairs nejūties tik nogurusi, cik iepriekšējās nedēļās. Krūtis nav tik jūtīgas kā pirmajos mēnešos. Ja tu nēsā kontaktlēcas, neesi pārsteigta, ja pēkšņi šķitīs – tās vairs nav lietojamas. Grūtniecības laikā acis mēdz ražot mazāk asaru nekā ierasts, tāpēc aprunājies ar ārstu – varbūt tev vajadzīgas citas lēcas, bet varbūt grūtniecības laikā acis vari atpūtinās, valkājot brilles. Iespējams, ka sāk asiņot smaganas. Tas ir saistīts ar hormonālajām izmaiņām. Lai arī tas ir dabīgi, tomēr ir vērts konsultēties ar zobārstu par pareizu zobu kopšanu grūtniecības laikā.


Tavs ķermenis

Dzemde paceļas uz augšu vēdera dobumā, to var sataustīt virs simfīzes. Ja šī ir tava pirmā grūtniecība, vēderiņš beidzot sāk kļūt pamanāmāks un šis ir piemērots laiks, lai sāktu meklēt grūtnieču drēbes. Ja gaidi otru vai trešo mazuli, tad vēders ir jau redzams. Uz vēdera var parādīties tumša, vertikāla līnija, jo hormonu darbības dēļ izgulsnējas pigments. Līnija izzudīs apmēram gada laikā pēc dzemdībām. Ja pamani jebkādus asiņainus izdalījumus no dzimumceļiem, nekavējoties sazinies ar ārstu!
 

Lasi arī: Asiņošana grūtniecības laikā – iemesli, riski un rīcība  


Noderīgi padomi

Eksperti ir pierādījuši, ka kofeīns grūtniecībai nekaitē, taču no tava organisma tiek izvadīts liels daudzums šķidruma, zaudējot arī tik ļoti nepieciešamo kalciju, kas vajadzīgs mazulīša kaulu un zobu stiprināšanai. Un atceries – kofeīnu satur ne tikai kafija, bet arī daudzi citi dzērieni, piemēram, tēja un kakao. Tāpēc izpēti katra dzēriena etiķeti!

Ja neesi vēl pateikusi darba devējam par savu stāvokli, izdari to tagad. No brīža, kad esi par to informējusi darba devēju, tu esi pasargāta no darba uzteikšanas. To nosaka Latvijas likumdošana.


Lasi arī: 
Kad jāziņo darba devējam, ka esmu stāvoklī?  
 

Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Radiem, draugiem un paziņām neatklāj ārsta noteikto dzemdību datumu! Saki, ka bērniņš gaidāms divas nedēļas vēlāk, citādi uzreiz pēc noteiktā laika ik dienas saņemsi vismaz pāris zvanus, kur vienīgais jautājums būs: „Nu, vēl nekā nav?” Ar laiku tas kļūs kaitinoši, jo ļo-o-oti retos gadījumos mazais ierodas tā, kā ārsts ir noteicis.”

 

Attiecības

Spēlēšanās ar lellēm vecākajiem bērniem lieliski iemācīs, kā turēt un apmīļot zīdainīti. Iegādājieties lelli, kas ir aptuveni jaundzimušā lielumā, un vēl jaukāk, ja lellei var piepirkt pudelīti, autiņbiksītes un citus priekšmetus. Tavam bērnam ļoti patiks, ja viņa mazulīti tu ietīsi autiņos kā īstu bēbīti.

 

Dvīņi

Tā kā tu gaidi divus pēcnācējus vienlaikus, vecais apģērbs pilnīgi noteikti vairs neder! Lai mājās justos ērti, izrevidē vīra garderobi – viņa krekliņi un džemperi tev noteikti derēs ilgāku laiku, un nebūs jātērējas mājas drēbju iegādei.

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 10. līdz 14. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.