39. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

No 38. grūtniecības nedēļas var uzskatīt, ka grūtniecība jau ir iznēsāta. Bet tas vēl nenozīmē, ka mazais jau ir gatavs nākt pasaulē. Var paiet vēl vairākas nedēļas, līdz jūs tiksities. Pacietību un mieru, tikai mieru!
Ja šīs nav tavas pirmās dzemdības, rēķinies, ka katras nākamās radības var sākties ātrāk un noritēt straujāk.

FOTO:

Ja šīs nav tavas pirmās dzemdības, rēķinies, ka katras nākamās radības var sākties ātrāk un noritēt straujāk.

Tavs bērniņš

Bieži vien laikā no 28. līdz 39. grūtniecības nedēļai mazulītis var pieņemties svarā par 200–250 g nedēļā. Mainījies bērniņa kustību veids, tās kļuvušas konkrētākas — var pat sajust, kad tieši tiek kustināta galviņa, kad rociņa un citas ķermeņa daļas. Tāpēc var šķist, ka kustību kļuvis mazāk. Lai arī bērns kustās mazāk, tomēr kustības ir jāsajūt līdz pat pašām dzemdībām. Seko, vai tā ir! Mazulis aktīvi dzer augļūdeņus. Dienā viņš pat var izdzert pāris litrus šķidruma, tāpēc augļūdeņi nepārtraukti atjaunojas. 

 

 

Tavas sajūtas 

Vēdera lejasdaļā tev var būt skaidri manāma smaguma sajūta, naktīs grūti kārtīgi atpūsties. Un tagad visvairāk tevi var nodarbināt doma, kādas tad īsti ir dzemdības. Pārlasi materiālus par šo tematu, izskati savu dzemdību plānu un atceries, ka dzemdības ir ļoti dabisks un skaists mirklis, ko māmiņas dēvē par vislielāko piedzīvoto brīnumu.
 
Dzemdību norise: hormoni un kā tie ietekmē dzemdību fāzes. Jāzina katrai māmiņai!
Dzemdību plāns jeb Kā es dzemdētu, ja man nekas uz pasaules netraucētu to darīt
 Topošajai mammai problēmas ar placentu. Vai tas ir bīstami?
 


Tavs ķermenis

Dzemdību ceļi sāk gatavoties dzemdībām. Var pastiprināties gļotaini izdalījumi no dzimumceļiem, taču tie nerada nedz niezi, nedz diskomfortu. Dzemdes kakliņš kļūst mīksts un plānāks, gļotu korķis izslīd uzreiz vai pamazām. Placenta izskatās kā liela pankūka, bet tā joprojām aktīvi pilda savu uzdevumu. Šo daudzo nedēļu laikā tu esi pieņēmusies svarā par 11 - 16 kg, bet varbūt pat vairāk, jo katrai sievietei svara pieaugums ir ļoti individuāls. 
 

Veselīgs svara pieaugums gaidību laikā



Noderīgi padomi

Ja tu apmeklē grūtnieču vingrošanu, peldēšanu, jogu vai citas nodarbības, aizvien vari to darīt! Tas ne vien īsinās gaidīšanas laiku, bet arī būs lielisks veids, kā uzlabot pašsajūtu. Mammamuntetiem.lv sarunu forumā topošās māmiņas stāsta, kā viņas pavadījušas pēdējās dienas pirms dzemdībām.  Ja šīs nav tavas pirmās dzemdības, rēķinies, ka katras nākamās radības var sākties ātrāk un noritēt straujāk. 
 


Citu māmiņu ieteikumi

„Velti laiku sev. Varbūt pat aizej pie pedikīra vai friziera. Protams, ir bērniņi, kas drīz vien pēc nākšanas pasaulē ļauj savām māmiņām veltīt laiku sev, taču ar manējo tā nebija.”
 


Kāpēc jaundzimušais bērniņš raud, kā viņa raudas uzklausīt un kā mierināt, video lekcijā, ko vecākiem dāvina zīdaiņu higiēnas preču zīmols "Happy", stāsta vecmāte un dūla Inga Babure.

Reklāma
Reklāma

 


Attiecības

Izstāsti saviem vecākajiem bērniem, kurš būs tas cilvēks, kas paliks ar viņiem, kamēr tu vai jūs abi ar tēti būsiet slimnīcā vai kamēr notiks dzemdības mājās. Būtu lieliski, ja šo pāris dienu vai dažu stundu laikā viņi darītu ko interesantu, piemēram, apmeklētu leļļu teātri, zoodārzu vai jebko citu viņiem patīkamu.
 


Dvīņi

Audzinot dvīņus, jāiemācās sadalīt uzmanību — ik pa laikam katram bērnam tev jāvelta 100% uzmanība. Piemēram, kamēr tu ar vienu mazo dodies rotaļās uz parku, otru pieskata tētis. Nākamajā reizē uzmanību velti tikai otram dvīnim.
 


Noskaties video, kā notiek dzemdības

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: Māra Grieze, Ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.