20. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Gaidīt ir visgrūtākais, – teicis Paulu Koelju. Taču puse ceļa jau noieta. Baudiet ciešo divsavienību.
Apsveicam! Jau pagājusi puse no grūtniecības laika.

FOTO:

Apsveicam! Jau pagājusi puse no grūtniecības laika.

Tavs bērniņš

Mazulis ir 25 cm garš un sver 300-340 g. Viņa sirdspuksti ir aptuveni 130 reižu minūtē. Sirsniņa sitas jau pietiekami spēcīgi un vecmāte ar stetoskopu to spēj saklausīt caur mātes vēdera sienu.
Kājas ir proporcionālas ķermenim, mazulītis var cieši sažņaugt plauktas, jo labi attīstītas ir arī viņa rociņas. No tavām asinīm mazulītis saņem antivielas, kas dzīves pirmajās nedēļās pasargās no slimībām.

Puse grūtniecības laika jau ir noieta. Svarīgākās organisma sistēmas jau ir izveidojušās, bet vēl nav nobriedušas. Otru grūtniecības pusi jūsu galvenais uzdevums ir augt un augt... Sākas plaušu nobriešana, bet elpots pats viņš vēl nespēj.

 

Tavas sajūtas

Visticamāk, tu jūties ļoti labi – vismaz, salīdzinot ar trauksmaino pirmo trimestri. Sliktā dūša sen aiz kalniem, skriešana uz tualeti uz brīdi mazinājusies, un tevī ir pieplūdusi sen nejusta jauna enerģija!
Gādā par labām un pozitīvām emocijām, jo šajā laikā mazulis īpaši jūtīgi uztver tavu emocionālo noskaņojumu. Ja esi satraukta, arī viņš būs uztraucies un aktīvāk spārdīsies vēderā.
Šis ir labs laiks, lai apmeklētu baseinu vai tīras peldvietas. Ūdenī ķermeņa svars šķiet daudz vieglāk panesams. Peldēšanās atslogo mugurkaulu, uzlabojas skābekļa apgāde visās organisma sistēmās un labumu gūst arī bērniņš.

Lasi arī:  
Bērna dzīve pirms piedzimšanas. Reāla, neizpētīta un ļoti svarīga
Tikai neuztraucies! Vai grūtniece tiešām nedrīkst uztraukties?
 

Tavs ķermenis

Apsveicam – pagājusi puse no tava grūtniecības laika! Šā mēneša laikā tu vari pieņemties svarā pat par puskilogramu nedēļā, jo turpmākajās nedēļās bērniņš augs visstraujāk. Var izspiesties tava naba. Krūtīs sāk veidoties pirmpiens – biezs šķidrums, kas ir bagāts ar visām mazuļa pirmajām dienām nepieciešamajām vielām. Tevi var mocīt sāpes mugurā un citās vietās, jo atslābst locītavas un saites. Tāpēc lūko, vai tava stāja ir pareiza un mugura netiek pārslogota. Uzlabot pašsajūtu var vingrojumi, kas atslogo muguru un gurnus, piemēram, notupies zemē četrrāpus un ik pa brīdim pacel un nolaid muguru, gluži kā to dara kaķi.

Seko tam, lai ar uzturu saņemtu visus nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Īpaši svarīgs šajā grūtniecības posmā ir dzelzs.

Iespējams, ka tu esi sākusi miegā krākt. Iemesls ir deguna gļotādas tūska, kas veidojas hormonālo izmaiņu rezultātā. Palīdzēs papildus spilvens vai gulēšana uz sāna. Pozas maiņa noderēs arī tad, ja mokies ar grēmām un dedzinošu sajūtu pakrūtē.


Lasi arī:  
Normāls svara pieaugums grūtniecei. Kāds tas ir?
Kas ietekmē bērna piedzimšanas svaru - mammas ēšanas paradumi, svars vai ģenētika
 

Noderīgi padomi

Ciet no galvassāpēm? Tikai nedzer aspirīnu, ibumetīnu un citus ierastos pretsāpju līdzekļus, bet gan sazinies ar ārstu un ieklausies viņa ieteikumos. Un pirms jebkādu medikamentu lietošanas rūpīgi izlasi to pamācības, noskaidrojot visu, kas teikts par zāļu ietekmi uz grūtniecību!
Bērniņa kustības jau ir tik pamanāmas, ka tās var redzēt arī tētis. Ja ilgāk par 8 stundām kustības nejūti, noteikti konsultējies ar ārstu.

 

Lasi arī:
Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā
Zāles un grūtniecība. Vai medikamenti kaitē gaidāmajam bērnam?
 

Reklāma
Reklāma

Citu māmiņu ieteikumi

„Ārste man piekodināja šajā laikā neaizrauties ar ilgstošu gulēšanu karstā vannā – tā varot kaitēt mazulim. Taču, tā kā man sāpēja mugura, es drīkstēju atslābināties siltā ūdenī – tādas desmit minūšu relaksācijas tūrītes. Parunā par šo tematu ar savu ārstu!”

 

Attiecības

Vai jūsu ģimenei ir draugi vai paziņas, kurās ir vairāk par vienu bērnu? Aprunājies ar viņiem – kāds bija tas laiks, kad ģimenē ienāca jaunākā atvase? Kā to uztvēra vecākais brālītis vai māsiņa? Ja tu pati ģimenē biji vecākā māsa, izstāsti savam lielajam bērnam savas bērnības atmiņas par laikiem, kad apkārt tev skraidīja mazāki brāļi/māsas. Šis piemērots laiks, lai sāktu apmeklēt topošo māmiņu un jaunu vecāku nodarbības. Piemēram, izvēlies nodarbības "Gudro sievu skolā".

 

Lasi arī:
Mazais gāž no troņa lielo! Biežākās vecāku kļūdas, sagaidot ģimenē otru bērnu
Gaidām otru bērniņu, bet vai spēsim to mīlēt tāpat kā pirmo?
 

Dvīņi

Māmiņas pieredze: „Savu dvīņu gaidīšanas laiku atceros ar īpaši siltām atmiņām – kā visi par mani rūpējās! Ne tikai radi un draugi, bet arī kolēģi, kaimiņi. Man dāvināja puķes, nesa veselīgus gardumus, ieteica labākās grūtnieču masieres... Vienīgi pēdējie trīs mēneši bija mocības – es biju milzīga (svarā pieņēmos ap 24 kg), man sāpēja malu maliņas, nespēju atrast sev vietu. Taču — kas gan ir trīs mēneši, salīdzinot ar to milzīgo prieku, ko bērni man dāvā tagad?!”

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 15. līdz 20. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.