10. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Sperts vēl viens mazs solītis pretī lielajam nezināmajam – bērniņš no embrija kļūst par augli.
Daudzi topošie vecāki atzīst, ka tieši bērniņa gaidīšanas laikā izvērtējuši mājās esošo sadzīves ķīmiju un veļas mazgāšanas līdzekļus, pārejot uz sev un dabai draudzīgākām izvēlēm.

FOTO:

Daudzi topošie vecāki atzīst, ka tieši bērniņa gaidīšanas laikā izvērtējuši mājās esošo sadzīves ķīmiju un veļas mazgāšanas līdzekļus, pārejot uz sev un dabai draudzīgākām izvēlēm.

Tavs bērniņš

Bērniņš ir divreiz smagāks nekā 7. grūtniecības nedēļā. Viņš ir aptuveni 30 mm garš. Pēc nedēļas viņš būs jau 40 mm garš, bet svars sasniegs 5 gramus. Sāk veidoties roku un kāju pirkstu nagi, mazais spēj pakustināt rociņas, turpina attīstīties dzimumorgāni, bet šajā laikā ārsts viņa dzimumu vēl nevar noteikt pat ar USG. Jāpagaida vēl pāris nedēļas. Parādās pirmie cilvēciskie sejas vaibsti, kas ar katru attīstības nedēļu kļūst arvien individuālāki. Aktīvs smadzeņu augšanas laiks, veidojas abas smadzeņu puslodes. Virsnieru dziedzeri izstrādā vīrišķos augšanas hormonus, kas veicina gan mazo zēnu, gan mazo meitenīšu augšanu. Sāk veidoties garšas kārpiņas un drīz vien bērniņš sāks sajust garšas. 

Desmitās nedēļas beigas ir embrionālā attīstības perioda beigas un augļa attīstības sākums.

 

Tavas sajūtas

Tavas sajūtas var būt nebijuši mainīgas – sākot no spēcīgiem prieka mirkļiem līdz pat drūmu asaru plūdiem. To visu nosaka hormonu maiņas. Ir ļoti svarīgi nesaglabāt ilgstošu stresa stāvokli, jo hormoni, kas izdalās šajā laikā, var ietekmēt asins apgādi placentā. Taču līdz ar otrā trimestra iesākšanos iestājas mierīgāks posms, kad bažas jau ir aiz muguras.  

 

Tavs ķermenis

Dzemde ir palielinājusies un ir aptuveni apelsīna lielumā. Tavas krūtis ir kļuvušas smagākas. Ieteicams nēsāt speciālos grūtnieču krūšturus, kas tām nodrošinās stabilu balstu. Vēdera apkārtmērus var ietekmēt arī gāzes, kas raksturīgas tieši šim grūtniecības laikam. Iespējams, ka svarā esi pieņēmusies par 2-3 kg.

 

Noderīgi padomi

Ja pirms grūtniecības tu esi aktīvi sportojusi, nepārtrauc to! Vienīgi samazini fizisko aktivitāšu slodzi, konsultējoties par to ar savu ārstu un treneri. Samērīga fiziskā slodze samazina stresu.

 

Māmiņu ieteikumi

„Grūtniecības laikā kļuvu par zaļā dzīvesveida piekritēju – meklēju bioloģiskus, nevis ķīmijas pilnus produktus, jo ļoti domāju par to, lai mazulītis vēderā saņemtu visu to labāko. Pamazām pievērsos arī tam, lai mājsaimniecībā netiktu izmantoti ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi – veļas pulveri, trauku un grīdu mazgāšanas līdzekļi utt. Meklēju veidus, kā uzkopt māju bez niknās sadzīves ķīmijas. Tas viss taču ir tik kaitīgi! Sniedziet sev un mazajai dzīvībiņai visu to labāko.”

Reklāma
Reklāma

 

Attiecības

Iesaisti partneri viņa jaunajā – tēva lomā! Kopā plānojiet bērna stūrīša iekārtošanu (sākotnēji viņam sava istaba nebūs nepieciešama, mazais drošāk jutīsies jūsu tuvumā), lūdz viņa palīdzību smagu pirkumu nešanā, mājas darbu veikšanā, ja jūties sagurusi, kā arī citos darbos.

 

Dvīņi

Labas ziņas gados vecākām māmiņām: zinātnieku pētījumi liecina, ka dvīņi visbiežāk dzimst sievietēm pēc 35! 

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 10. līdz 14. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.