2. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Šis ir laiks, kad ļauties īpašajām sajūtām (kaut vai tikai iedomātām) un baudīt pašus pirmos apaugļošanās mirkļus.
Nedēļa, ko skaita kā grūtniecības otro nedēļu, ir tā, kad ir notikusi apaugļošanās. Auglīgās dienas sievietes var mēģināt izskaitļot pašas!

FOTO:

Nedēļa, ko skaita kā grūtniecības otro nedēļu, ir tā, kad ir notikusi apaugļošanās. Auglīgās dienas sievietes var mēģināt izskaitļot pašas!

Tavs bērniņš

Rēķinot pēc mēnešreižu pirmās dienas, otrā nedēļa ir ovulācijas nedēļa. Nobriedusī olšūna atbrīvojas no olnīcas, nokļūst olvadā un ir iespējama apaugļošanās. Ja mēnešreizes ir regulāras, tu pati vari izskaitļot aptuvenās auglīgās dienas!

Bet ir iespējams palikt stāvoklī arī mēnešreižu laikā. Vairumā gadījumu sievietes nezina precīzu ieņemšanas datumu, bet precīzi var pateikt, kad sācies pēdējais menstruālais cikls.  Tāpēc vari mēģināt pati izskaitļot bērniņa dzimšanas laiku. To dara šādi: pēdējo menstruāciju pirmajai dienai pieskaiti septiņas dienas, atrēķini trīs mēnešus un pieskaiti klāt vienu gadu. Šī ir formula, kuru izmanto daudzi ārsti un vecmātes.  Vislielākās apaugļošanās iespējas ir divas dienas pirms un divas pēc ovulācijas. Tātad mēnesī ir tikai četras dienas, kad ir vislielākā iespēja ieņemt bērniņu. Olšūna var izdzīvot 24 stundas, bet ja apaugļošanās nenotiek, olšūna iet bojā un nākamās menstruācijas laikā tiek izvadīta caur maksti kopā ar dzemdes gļotādu. Mīlēšanās laikā vīrietis tavā makstī ievada no 200 līdz 400 miljoniem spermatozoīdu. Lielākā daļa no tiem nenonāk līdz dzemdei. Ja olšūna vēl nav atbrīvojusies, spermatozoīds to var gaidīt 48 stundas. Olšūnā var iekļūt tikai viens spermatozoīds.  Kad tas ir izšķīdinājis olšūnas ārējo apvalku un iekļuvis olšūnā, tas zaudē astīti, galviņa palielinās, saplūst ar olšūnu un no divām atsevišķām šūnām izveidojas viena apaugļota olšūna. Jau šajā brīdī ir noteiktas gaidāmā bērniņa iedzimtās īpašības – dzimums, matu un acu krāsa.


Tavas sajūtas

Dažas sievietes auglīgās dienas, kas visbiežāk ir cikla vidū, var sajust – vēdera lejasdaļā var būt sāpes, ovulācijas laikā var uzpūsties vēders, maksts gļotas pastiprinās, tās ir caurspīdīgas, staipīgas – līdzīgas olu baltumam. Neauglīgajās dienās tās būs nestaipīgas, lipīgas, pat miltainas. 


Tavs ķermenis

Auglīgajās dienās ķermeņa temperatūra ir nedaudz augstāka nekā citā laikā, tāpēc šīs svarīgās dienas tu vari noteikt, sekojot bazālajai temperatūrai. Pirmajā cikla daļā tava temperatūra būs apmēram 36,6 C, bet pēc ovulācijas tā paceļas līdz 37oC. Bazālo ķermeņa temperatūru ir jāmēra makstī, taisnajā zarnā vai zem mēles līdzīgā laikā, un tas jādara agri no rīta, pat vēl neizkāpjot no gultas. Ja mēnešreizes nesākas un temperatūra nekrītas, tas nozīmē, ka iestājusies grūtniecība. Taču ņem vērā, ka temperatūra var paaugstināties arī citu iemeslu pēc.


Citu māmiņu ieteikumi

„Nesatraucies, ja stāvoklī neesi palikusi vairākus mēnešus pēc tam, kad esat pārtraukuši izsargāšanos. Mēs bērniņu ieņēmām gandrīz gadu pēc izsargāšanās pārtraukšanas un arī es biju ļoti satraukusies, bet ārsts man stāstīja, ka stress var traucēt ovulācijas gaitu vai pat likt izpalikt kādām menstruācijām. Tātad – tikai mieru!”


Attiecības

Sagādā sev un vīram skaistus mirkļus! Piemēram, dodaties izbraucienos pa Latviju, svētdienās gatavo īpašākas vakariņas, sarūpē mīļotajam kādu pārsteiguma dāvaniņu. Tas radīs romantisku noskaņu un arī iekāri! Turklāt mazuļa ienākšana ģimenē pārim sagādā nevienu vien pārbaudījumu, bet, ja par attiecībām rūpēsies jau tagad, vēlāk jums būs vieglāk pārvarēt ikvienas brāzmas.

Reklāma
Reklāma


Dvīņi

Dvīņi rodas, ja olšūna attīstības agrīnajā stadijā sadalās divās daļās – šajā gadījumā attīstās ģenētiski identiski dvīņi, kas ir viena dzimuma. Otrs dvīņu rašanās variants –, ja divi dažādi spermatozoīdi apaugļo divas dažādas olšūnas, un šajā gadījumā dvīņi nav ģenētiski identiski, kā arī var būt gan viena, tā arī atšķirīga dzimuma.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

Autore: Inga Akmentiņa - Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.