16. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Vai jūti dzīvību sevī? Tā, fiziski? Tavs bērniņš arvien uzstājīgāk cenšas pavēstīt – mammu, es jau esmu!
Ja māmiņai šī nav pirmā grūtniecība, iespējams, viņa jau sajūt mazuļa pirmās kustības.

FOTO:

Ja māmiņai šī nav pirmā grūtniecība, iespējams, viņa jau sajūt mazuļa pirmās kustības.

Tavs bērniņš

Mazulis ir pilnīgi izveidojies, viņš ir 16 cm garš un sver aptuveni 120-135 g. Bērniņam ir aktīvie periodi un brīži, kad viņš guļ mierīgi. Mazulītis spēj sakļaut rociņas un grozīt galvu – viņam jau ir kakls! Uz galvas redzami asinsvadi. Pirkstiņiem ir savi neatkārtojami pirkstu nospiedumi. Mazulīša āda ir tik plāna, ka zem tās var saskatīt asinsvadu tīklojumu. Bērniņš strauji aug, ķermenītis kļūst proporcionālāks. Viņa dzimumorgāni ir pietiekami nobrieduši, lai būtu nosakāms viņa dzimums. Ir izveidojusies sava asinsgrupa. Mazulis sevi izklaidē, sūkājot īkšķi. Viņš dzer, čurā ik pēc 45 minūtēm un daudz kustas, bet parasti, īpaši, ja tā ir pirmā grūtniecība, sieviete šīs kustības vēl nejūt. Veicot ultrasonogrāfiju, vai noteikt bērniņa dzimumu. Mazajām meitenītēm jau mammas vēderā veidojas olšūnu krājumi, ar kuriem viņa dzīvos visu mūžu.

 

Tavas sajūtas

Nu tev vajadzētu justies enerģijas un prieka pilnai! Beidzot hormoni strādā tā, ka sieviete jūtas mierīga un pat optimistiska. Vairs nav raižu par grūtniecības pārtraukšanās iespējām, kas nomoka grūtnieces pirmajā trimestrī. Pieaugot grūtniecības laikam un palielinoties dzemdei, sieviete sānos var sajust durstošas sāpes. Un, mazulim augot, palielinās mammas apetīte.

Ja šī ir atkārtota grūtniecība, iespējams, ka jau sajutīsi kustības. Pasaki to savai vecmātei, jo zinot šo informāciju, var precīzāk aprēķināt dzemdību datumu.

 

Tavs ķermenis

Ja tavas krūtis aizvien ir iepriekšējā izmērā, tuvāko nedēļu laikā tās noteikti kļūs lielākas. Kļūst tumšāki vasaras raibumi, dzimumzīmes, kā arī krūšu gali, jo pastiprinās ādas pigmentācija. Pēc dzemdībām pastiprinātā pigmentācija pazūd. Ja grūtniecība noris vasarā, centies bez vajadzības negozēties tiešos saules staros, jo tie pigmentāciju pastiprina. 

Tā kā augot vēderam, gludā muskulatūra atslābst ne tikai ķermenī, arī urīnceļos, jāuzmanās no urīnceļu infekcijām.

 

Noderīgi padomi

Pārej uz mini ēdienreizēm. Speciālisti iesaka trīs pamatīgās maltītes aizstāt ar sešām mazām – tas pasargās no gremošanas traucējumiem (tie grūtniecēm var rasties hormonu dēļ, kas palēnina gremošanas darbību).

 

Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Parādi saviem un vīra vecākiem bērniņa sonogrāfijas bildītes! Kad viņi gaidīja mūs, tādu aparatūru un iespēju nebija, vecāki būs priecīgi un ieinteresēti redzēt savu mazbērnu pavisam sīciņu!”

 

Attiecības

Nu tavs libido vairs nav tik svārstīgs, kāds bija pirmajā trimestrī, kad mocīja lielais nogurums un sliktā dūša. Izmantojiet šo labās pašsajūtas mirkli un mīlējaties! Taču izvairieties no tradicionālās misionāru pozas. Tev nav ieteicams ilgstoši gulēt uz muguras, jo var rasties liels spiediens uz lielo muguras artēriju, kas savukārt traucē mazuļa apgādi ar skābekli.

Ejiet kopā pie ārsta, jo nu jau ultrasonogrāfijā varēs redzēt mazu cilvēciņu un topošajam tētim tas ir īpaši emocionāls mirklis. Veicot šo izmeklēšanu, bērna attēlu iespējams izprintēt.

 

Dvīņi

Daudzi vecāki uzskata, ka bērni guļ labāk, ja blakus ir mazais dvīņubrālis/māsa. Taču speciālisti teic, ka dvīnīši tomēr jāgulda atsevišķās gultiņās — nav zināms, kurā mirklī mazie sāks grozīties un velties, bet, ja viņš ar sejiņu piespiežas otram zīdainītim, tas var radīt pēkšņās nāves sindroma draudus.

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 15. līdz 20. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.