27. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Ir sācies pēdējais – trešais – grūtniecības trimestris. Baudi šo laiku, velti pietiekami daudz laika atpūtai un noteikti padomā par sevi – tā īpaši!
Ķermenis strauji mainās, bet tas, cik liels katrai būs puncis, atkarīgs no dažādiem faktoriem.

FOTO:

Ķermenis strauji mainās, bet tas, cik liels katrai būs puncis, atkarīgs no dažādiem faktoriem.

Tavs bērniņš

Viņa āda ir krunkaina, bet zem tās nogulsnējas tauki, kas palīdz uzturēt stabilu mazuļa ķermeņa temperatūru. Smadzenes ir jau tik nobriedušas, ka spēj regulēt gan ķermeņa temperatūru, gan kontrolēt elpošanu. Iekšējie orgāni ir izveidojušies. Ādiņa pārklāta ar pūkveida apmatojumu — lanugo. Mazulītis jau noteiktāk ievēro miega un nomoda periodus. Nomoda laikā mazais ir enerģisks un viņa kustēšanās ir labi pamanāma. Mazulis nu jau ir līdzīgs jaundzimušajam. Viņš svar aptuveni 1 kilogramu un ir 34 - 36 cm garš.

 

 

Tavas sajūtas

Tieši zem ribām tu vari sajust spēcīgus spērienus. Tas tāpēc, ka dzemde strauji palielinās — šajā laikā tā atrodas vidū starp nabu un ribām. Var rasties nelielas problēmas ar gāzēm vēderā, jo dzemde nospiež zarnu traktu, bet hormoni turpina atslābināt visu muskulatūru, lai vēderam būtu kur augt. Arī zarnu sieniņu muskulatūra ir atslābināta. Iespējams, ka tu sapņo satraucošus sapņus, bet visbiežāk tiem nav nekāda racionāla pamata. Tavs organisms gatavojas dzemdībām un tevī ir zināmas bažas un nemiers. Uzzini par dzemdību procesu pēc iespējas vairāk un bažas mazināsies.
 
Lasi arī: 
Dzemdību norise: hormoni un kā tie ietekmē dzemdību fāzes. Jāzina katrai māmiņai!
 


Tavs ķermenis

Gūžu locītavās sāk stiepties saites, un tu vari just sāpes iegurnī — tā ir normāla parādība. Vai esi pievērsusi uzmanību tam, ka citām grūtniecēm puncis attiecīgajā laikā ir lielāks vai mazāks nekā tev? Šāda salīdzināšana ir dabiska, taču — maldinoša. Jo tavi apjomi ir atkarīgi no vairākiem aspektiem, piemēram, kā bērniņš guļ dzemdē. Vai arī no tavu muskuļu elastības — ja muskuļi ir cieši, vēders uz āru bīdās lēnāk nekā tad, ja muskuļi būtu vājāki. Nav jau svarīgs tava vēdera lielums — būtiskāk ir, ka ārsts apgalvo: tavs mazulis attīstās pareizi! Uzzini, kas vēl mainās tavā ķermenī.

 


Grūtnieces parasti ir nobažījušās, vai drīkst veikt ierastās skaistumkopšanas procedūras - veikt vaksāciju, apmeklēt solāriju vai pirti, baudīt masāžu. Lielākoties atļauts ir viss, bet ar zināmiem ierobežojumiem. Pirms tam konsultējies ar ārstu un izvēlies piemērotāko procedūru. 
 

Lasi arī: 
Topošās māmiņas izvēle - starp solāriju un pašbrūninošo krēmu
Aizliegtās un atļautās kosmētikas procedūras topošajām māmiņām
Vai drīkst veikt masāžu grūtniecei?

 


Noderīgi padomi

Turi pa rokai kādu jauku grāmatu vai pierakstu kladi — ja noskaņojums sāk slīdēt uz leju (tā grūtniecēm ir ierasta parādība mainīgā hormonu līmeņa dēļ), lasi vai raksti. Aprakstītās emocijas, bažas vai sapņi par nākotni palīdzēs novirzīt domas no drūmā garastāvokļa.
 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Mūsu bērniņš piedzima 20. septembrī, bet mana pēdējā darba diena bija 19. septembris... Pēdējā darba diena bija tik spraiga un trauksmaina, ka tagad nožēloju par neizmantoto atvaļinājumu — lai gan man it nemaz negribējās pamest darbu, pirms dzemdībām vajadzēja paņemt vismaz vienu brīvu nedēļu. Lai atpūstos un mentāli sagatavotos jaunajam „darbam”.”
 


Attiecības

Ja nolemts, ka dzemdībās piedalīsies bērniņa tētis, apmeklējiet pirmsdzemdību kursus kopā. Tāpat viņam ir jāpaspēj līdz dzemdību dienai veikt plaušu rentgens. Tā ir obligāta prasība ikvienam, kas vēlas piedalīties dzemdībās.
Lai sagatavotu vecāko bērnu brīdim, kad viņš ģimenē vairs nebūs vienīgais lutināmais, parādi viņa agrīnās bērnības bildes. Pastāsti, ka mazulīši bieži raud un arī viņš raudāja — jo vēl nemācēja runāt un pastāstīt, ko īsti grib, tāpēc mamma un tētis veltīja viņam lielu, lielu uzmanību un laiku. Uzsver, ka tieši tāpēc sākumā mammītei būs ļoti daudz jābūt kopā ar maziņo, lai viņš varētu izaugt tikpat stiprs un gudrs kā lielais brālis/māsa.
 


Dvīņi

Daudzaugļu grūtniecībā pastāv risks, ka bērniņi pieteiksies pasaulē pirms laika — par vienu no bīstamākajiem periodiem uzskata 27.–30. nedēļu —, tāpēc palūdz ārstam novērtēt tavu stāvokli un apjautājies, kas jādara, ja sākas priekšlaicīgas dzemdības. Ja ārsts teic, ka grūtniecība noris bez sarežģījumiem, bažām nav pamata — tu mazulīšus iznēsāsi visu vai gandrīz visu noteikto laiku.
 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai


 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.