Aizliegtās un atļautās kosmētikas procedūras topošajām māmiņām

Jebkura sieviete vēlas izskatīties skaista un kopta, neatkarīgi no laika apstākļiem un astroloģiskās prognozes. Tieši tāpēc pat grūtniecības laikā daiļais dzimums velta laiku sevis kopšanai. Turklāt, ja grūtniece jūtas skaista, viņai uzlabojas garastāvoklis. Problēma ir tikai viena: grūtniecības periodā atļauto procedūru saraksts krietni samazinās.

Kādas skaistumkopšanas procedūras izvēlēties grūtniecības laikā? Foto: intensa.pro

FOTO: Shutterstock.com

Kādas skaistumkopšanas procedūras izvēlēties grūtniecības laikā? Foto: intensa.pro

 

Nav ieteicams 

Sākumā parunāsim par to, ko grūtnieces nedrīkst darīt nekādā gadījumā. Visas procedūras, kas var izraisīt sāpes un ādas virsmas bojājumus, ir stingri aizliegtas: jebkādas „skaistuma injekcijas”, tetovēšana, elektroepilācija, fotoepilācija, kā arī jebkādas termiskās procedūras, lāzeru fizioterapijas un aparātu metodes. Grūtniecēm ir vērts atteikties arī no solārija, saunas un pirts apmeklēšanas. Jāpievērš uzmanība kosmētikas sastāviem, kuru izmanto ikdienas lietošanā. Daudzi komponenti ar augstas aktivitātes pakāpi, it īpaši pret novecošanās, var kaitēt veselībai. 

Dažus no pīlinga veidiem ir atļauts veikt grūtniecības periodā, tomēr lielākā daļa dermatologu iesaka atturēties no pīlinga procedūrām šajā laikā, jo āda kļūst jutīgāka, tāpēc pat maigākās un saudzīgākās skābes var izraisīt pavisam negaidītu ādas reakciju.

 

Ir atļauts

  • Masāža
    Pirmajā grūtniecības trimestrī ārsti iesaka atturēties no masāžām. Vēlākajos trimestros, kad auglis sāk spiest iekšējos orgānus un mugurkaulu, viegla masāža var palīdzēt noņemt spriedzi un muskuļu spazmas, mazināt muguras un plecu slodzi. Parasti ķermeņa masāžu veic līdz 7. vai 8. grūtniecības mēnesim.
    Grūtniecēm bieži vien uztūkst kājas, un šādos gadījumos var līdzēt kāju limfodrenāžas masāža. Tomēr pēdu masāžu nav ieteicams veikt, lai izvairītos no krampjiem.
  • Matu kopšana
    Māņticīgie senči nekad negrieza matus grūtniecēm, jo tika uzskatīts, ka ar nogrieztiem matiem sieviete zaudē arī daļu no iekšējā spēka. Mūsdienās praktiski visas kosmētiskās matu kopšanas procedūras ir ne tikai atļautas, bet arī nepieciešamas. Topošās māmiņas mati ļoti bieži cieš no hormonālām svārstībām un nepieciešamo vielu trūkuma organismā. Ja pareizi tiek kopti mati, ir iespējams novērst matu izkrišanu un lūšanu, bet no matu krāsošanas tiešām būtu labāk atteikties. Krāsu ķīmiskās sastāvdaļas caur ādu var iekļūt asinīs, turklāt, krāsošana novājinās matus vēl vairāk.
  • Pedikīrs un manikīrs
    Topošās māmiņas dažreiz saskāras ar trauslu nagu problēmu. Galvenais iemesls ir kalcija un C vitamīna trūkums. Šādos gadījumos var konsultēties ar ārstu, kas novēro grūtniecību, jo viņš var ieteikt speciālus vitamīnu kompleksus grūtniecēm un mātēm, kas baro ar krūti.
    Grūtnieces var apmeklēt manikīru un pedikīru, jo šādas procedūras neietekmē grūtniecības gaitu. Tuvāk dzemdību laikam sievietei paliek arvien grūtāk pašai kopt savas kājas, tāpēc labāk uzticēt šo jautājumu speciālistiem.
  • Ādas kopšana
    Ādas kopšanas procedūras, izņemot dažus pīlinga veidus, gandrīz visas ir atļautas. Galvenais nosacījums ir pabrīdināt savu kosmetologu par bērna gaidīšanu, lai viņš neveiktu nekādas procedūras, kur ir nepieciešama dažādu medikamentu lietošanu.
    Pēc dzemdībām bieži vien uz sievietes ķermeņa paliek strijas. Striju ārstēšana ir diezgan sarežģīts process, bet var arī laicīgi novērst striju rašanos. Striju novēršanai nepieciešams trenēt asinsvadus un saistaudus, izmantojot parastu kontrastdušu un krēmus, kas samazina striju rašanos. Var vērsties pie speciālista pēc palīdzības: visdažādākās ietīšanas un barojošas procedūras palīdzēs mitrināt ādu, padarot to tvirtu un elastīgu, kas ļaus novērst striju rašanos.
  • Epilācija un depilācija
    Bez šaubām, ikviena sieviete neatteiksies no nevēlamo matiņu likvidēšanas pat grūtniecības laikā. Epilācija ir diezgan sāpīga procedūra, depilācijas krēmi satur ķīmiskās vielas, bet par fotoepilāciju un elektroepilāciju grūtniecēm labāk aizmirst pavisam. Grūtniecības laikā labāk izmantot klasiskās metodes, piemēram, skūšanos vai vaska depilāciju, kuru ieteicams veikt salonā, lai mazinātu sāpes. 
Reklāma
Reklāma


Izmantojot augstāk minētas procedūras, sieviete var saglabāt savu skaistumu arī grūtniecības laikā, kaut arī viņas ķermenī notiek hormonālas un citas izmaiņas, kas traucē to izdarīt. Protams, katrā individuālajā gadījumā sievietei jāizvēlas procedūras kopā ar ārstu - estētiķi un ginekologu.

 

Materiāls publicēts sadarbībā ar skaistuma portālu www.intensa.pro