21. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

"...Ir tikai tādas mazas laimītes. Ir tikai tādi mazi ikdienības prieki." /Imants Ziedonis/
Ieteicams apmeklēt zobārstu, jo, ja ir bojāti zobi, tie ir infekcijas perēklis organismā.

FOTO:

Ieteicams apmeklēt zobārstu, jo, ja ir bojāti zobi, tie ir infekcijas perēklis organismā.

Tavs bērniņš

Viņš sver aptuveni 350-370 g, ir 27 cm garš un ļoti kustīgs. Mazulītim jau izaugušas uzacis un skropstas. Viņš izdara rīšanas kustības, kas trenē viņa gremošanas sistēmu lielajam darbam, kurš būs jāveic, ierodoties pasaulē. Bērniņš žagojas un to jūt arī māmiņa. Ar garšas kārpiņām uz mēles, kas jau ir attīstījušās, mazais sajūt garšu māmiņas piegādātajai barībai. Gandrīz pilnvērtīgi funkcionē endokrīnā sistēma, kas izstrādā hormonus, kas tālāk veido mazuļa imūno sistēmu.

Bērniņam jau ir ļoti labi attīstījusies dzirde. Ļauj viņam klausīties harmonisku klasisko mūziku – Mocartu, Bēthovenu. Pētījumos pierādīts, ka klasiskās mūzikas klausīšanās grūtniecības laikā īpaši attīsta augļa uztveres spējas. 


Lasi arī: Kādas skaņas ikdienā dzird tavs bērns? Par mūzikas un trokšņu nozīmi bērna attīstībā pirms un pēc piedzimšanas  

 

Tavas sajūtas

Mazulim veidojas miera un aktivitāšu periodi. Iespējams, ka vislielākā aktivitāte novērojama tieši tad, kad esi atgūlusies. Viens no iemesliem ir tas, ka vakarā, dodoties pie miera, tev beidzot ir laiks pilnībā pievērsties sev un tu sajūti vairāk.  Bērniņš dzemdē vēl peld diezgan brīvi, tāpēc spērienus var sajust itin visur. Pakrūtē var būt dedzinoša sajūta. Ja gaidi pirmo bērniņu, dažādu iemeslu dēļ, iespējams, vēl joprojām neesi sajutusi viņa kustības. Neuztraucies. Pagaidi vēl pāris nedēļas.

Lasi arī:  Kā zināt, vai tavs mazulis vēderā jūtas labi? Par brīnumaino dabas bioķīmiju 

 

Tavs ķermenis

Mati var kļūt sausāki un vairāk lūzt, kā arī citādi reaģēt uz krāsošanu un ilgviļņiem. Taču iespējams arī, ka hormonālo pārmaiņu, vitamīnu un veselīgā dzīvesveida dēļ tavi mati vēl nekad nav bijuši tik stipri un kupli kā tagad. Aktīvi strādā sviedru un tauku dziedzeri, tāpēc var parādīties sen aizmirstās pusaudžu laika pinnes. Speciālos preparātus izmantot nedrīkst. Mazgā seju ar ūdeni un izvēlies neitrālus sejas kopšanas līdzekļus. Pievērs uzmanību vēnu veselībai. Ja uz kājām parādās zilgans tīklojums, apmeklē ārstu - flebologu. Līdz 6. grūtniecības mēnesim tu varētu būt pieņēmusi svarā par 7-11 kilogramiem.


Lasi arī: 
Matu, nagu un ādas skaistums. Izmaiņas, ko piedzīvo sieviete grūtniecības laikā un pēc mazuļa piedzimšanas 
Kas ietekmē bērna piedzimšanas svaru – mammas ēšanas paradumi, svars vai ģenētika 

 

Noderīgi padomi

Reklāma
Reklāma

Ieteicams apmeklēt zobārstu, jo, ja ir bojāti zobi, tie ir infekcijas perēklis organismā. Lai saudzētu pēdu saites, iegādājies ērtus apavus. Ieteicamākais kurpju papēžu augstums ir 1-1,5 cm. Kad vien iespējams, pasēdi, lai atpūtinātu kājas, tikai neturi tās sakrustotas, lai netraucētu venozo asiņu atplūdi.

Lasi arī: Jo veselāki zobi mammai, jo veselāki tie būs arī bērnam 



Citu māmiņu ieteikumi

Ja alksti atbalsta, nekautrējies pažēloties! Piemēram, savai manikīrei, jo grūtniecības laikā nagi var augt ātrāk, nekā ierasts. Kamēr nespēj atrast laiku kārtējam manikīram, izvēlies gaišas, dabiskas krāsas lakas – tās nagu vizuāli nepagarinās un radīs sakoptības iespaidu.
 

Attiecības

Kamēr esi enerģijas pilna, turpmākos pāris mēnešus sarūpējiet sev interesantas ģimenes izklaides. Piemēram, kādu tālāku ceļojumu nedēļas nogalē, sen neredzētu radu apciemojumu, pastaigas gar jūru un maltīti mīlīgā krodziņā.
Otrajā grūtniecības trimestrī daudzām sievietēm pieaug libido – gribas mīlēties. Ja ārsts nav lēmis, ka seksuālos priekus ir jāierobežo, tad izbaudi šo laiku kopā ar savu mīļoto. Mazulim sekss nekaitē, jo viņu aizsargā placenta, slēgtais dzemdes kakls un augļūdeņi.


Dvīņi

Daudzaugļu grūtniecība organismam rada papildu slodzi, tāpēc šīs topošās māmiņas biežāk sūdzas par aizdusu, lielu nogurumu, dedzināšanu pakrūtē, aizcietējumiem, kāju virspusējo vēnu paplašināšanos utt. Īpaši manāmi šie simptomi ir grūtniecības beigu posmā.
 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai
 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.