12. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Daba nesteidzas, seko tai – elpo, baudi, saskati un priecājies. Tavs bērniņš būs laimīgs. Tāpat kā tu.
Iespējams, tavs puncītis teju nemaz nav mainījies, tomēr rūpējies, lai apģērbs būtu ērts, nespiestu.

FOTO:

Iespējams, tavs puncītis teju nemaz nav mainījies, tomēr rūpējies, lai apģērbs būtu ērts, nespiestu.

Tavs bērniņš

Auglis kustas, bet grūtniece to vēl nejūt. Mazulim ir acu plakstiņi, viņš spēj norīt mazliet augļa ūdens un viņa svars ir 13 grami, bet garums – 6,5 cm. Ārējā auss ir labi attīstījusies, veidojas acis. Auglis daudz vairāk atgādina cilvēku, lai gan galviņa, salīdzinājumā ar viņa ķermeni, joprojām ir liela. Pirksti un refleksi jau tiktāl ir attīstījušies, ka bērniņš spēj satvert, viņš dzer augļūdeņus un nieres jau spēj izvadīt urīnu. Turpina attīstīties augļa nervu sistēma. 

 

Tavas sajūtas

Agrīnās grūtniecības nepatīkamās sajūtas, piemēram, slikta dūša, sāk izzust. Bērniņa uzturēšanas funkcijas ir uzņēmusies placenta. Tiesa, ja gaidi dvīņus, tad nelabumi var turpināties. 

 

Tavs ķermenis

Pamazām piebriest tavs vēders, taču, iespējams, acīmredzamu pārmaiņu vēl nav. Ja ir, noteikti parūpējies, lai apģērbs tev nespiestu! 12 nedēļas ir robežšķirtne – samazinās spontānā aborta risks. Nedēļā vari pieņemties svarā pat par puskilogramu. Iespējams, šajā laikā tev gribas urinēt mazāk nekā grūtniecības pirmajās nedēļās. Tā kā palēninās kuņģa darbība, tad var sākties citas problēmas – aizcietējumi. Ēd pietiekami šķiedrvielas. Joprojām var būt jutīgas krūtis. 

 

Noderīgi padomi

Izvairies no trekniem, asiem un ļoti sāļiem ēdieniem; ēd mazās porcijās, bet biežāk; vakariņas ieturi pāris stundas pirms naktsmiera. Joprojām svarīgi ēst sabalansēti, uzņemt B grupas vitamīnus, C vitamīnu, magniju, cinku, ogļhidrātus, taukvielas un olbaltumvielas. Tas viss, lai pietiktu būvmateriālu un enerģija bērniņa smadzeņu attīstībai un viss ķermenītis attīstītos proporcionāli. 

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Šis ir laiks, kad iegādāties jaunus – lielākus – krūšturus, kas labi atbalsta krūtis. Vismaz man pirmo trīs mēnešu laikā tās manāmi piebrieda. Un vēl – vislabāk, ja, gaidot un barojot mazuli, tava apakšveļa ir no kokvilnas.”  

 

Reklāma
Reklāma

Attiecības

Uztraucaties, kā jūsu bērns uztvers gaidāmo mazuli? Pediatri iesaka par jaunumiem pavēstīt aptuveni šādi: „Kad mammīte un tētis viens otru ļoti mīl, var rasties bērniņš.” Ja jaunās atvasītes ienākšana ģimenē sakrīt ar kādiem svētkiem, var konkretizēt, ka tava māsiņa vai brālītis būs klāt uz Lieldienām. 

 

Dvīņi

Ja tu gaidi dvīnīšus, uztura speciālisti iesaka uzņemt papildu 300 kaloriju dienā – klāt tām, kas nepieciešamas vienkārši grūtniecei. Atceries šādas vērtības – graudaugu produktus un augļus, kas pasargās tevi no aizcietējumiem, kalciju saturošus produktus, kas mazulīšiem nodrošinās stiprus kaulus, liesu gaļu un salātus – tie satur dzelzi. 

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 10. līdz 14. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.