18. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Tikai viena maza doma no rīta var pilnībā mainīt visu tavu dienu. /Dalailama/
Ja gaidāt pirmo bērniņu, ļoti iespējams, ka māmiņa jau sajūt mazuļa pirmās kustības. Drīz to sajutīs arī tētis!

FOTO:

Ja gaidāt pirmo bērniņu, ļoti iespējams, ka māmiņa jau sajūt mazuļa pirmās kustības. Drīz to sajutīs arī tētis!

Tavs bērniņš

Auglim izveidojušies dziedzeri, kas izdala īpašus taukus – vernix caseosa –, tie pārklāj mazulīša ādu kā aizsargslānis. Mazuļa kustības ir koordinētas un apzinātas, viņš staipās, izdara tveršanas kustības, lokās un taisa dažādas grimases. Attīstās pirkstu spilventiņi. Kļuvusi jutīgāka acu tīklene – ja tu gozēsies spilgtā saulē, bērniņš to redzēs kā sarkanu gaismu. Mazuļa svars ir aptuveni 200 grami. Daudzi bērni zīž savus īkšķus, ar rociņām satver nabas saiti. Mazulim sāk augt mati, nobriest plaušu, nervu, gremošanas un imūnsistēma. Viņš dzird arī mammas sirdspukstus, kas viņu ļoti nomierina. Ja gaidi meitenīti, tad der zināt, ka iekšējie dzimumorgāni – olnīcas, olvadi, dzemde, ir jau pilnībā izveidojušies. Puisīšu ārēji redzamie orgāni vēl veidojas. Intensīvi veidojas un attīstās smadzenes.

Lasi arī:
Ģenētikas noslēpumi: Ko bērni manto no vecākiem un ko iegūst vides ietekmē?
Ģenētiskā skrīninga metodes grūtniecības laikā
 

 

Tavas sajūtas

Gaidot pirmo bērniņu, var sajust pirmās kustības. Taču tas var notikt arī pēc 20. nedēļas, ja gaidāt pirmo bērniņu. Vari sajust vājumu, jo nedaudz pazeminās asinsspiediens. Sirds un asinsvadu sistēma strādā uz pilnu jaudu, tāpēc straujas kustības var izraisīt galvas reiboņus un nestabilitāti. Esi prātīga! Pēdējais laiks sākt valkāt grūtnieču drēbes, jo aug vēders turpina augt un tu pati pieņemies svarā. Iespējams, ka svara pieauguma dēļ var sāpēt mugura. Šīs sāpes parasti ir paciešamas, bet ja tomēr sāp tik ļoti, ka grūti kustēties, aprunājies ar ārstu par iespēju apmeklēt fizioterapeitu. Bērniņš aug un tas var ietekmēt tavu apetīti, proti, ēst gribas visu laiku. Izvēlies veselīgus ēdienus, nevis ātrās, kalorijām bagātās uzkodas.

 

Tavs ķermenis

Hormonu ietekmē var mainīties tavs ādas stāvoklis. Āda var kļūt taukaināka vai – gluži pretēji – sausāka. Var arī parādīties tumši pigmenta plankumiņi, kas pēc grūtniecības izzudīs. Ja šādi plankumiņi tev ir, nevajadzētu sauļot seju, citādi pigmenti kļūs tumšāki. Vari sākt lietot mitrinošos vai pretstriju krēmus – tie būs noderīgi gan vēdera ādai, gan gurniem, gan arī krūšu sānu virsmām. Tā kā tiek stiepti muskuļi un saites, kas tur vēderu, tad vari stiprināt iegurņa muskulatūru, veicot īpašos Kēgeļa vingrojumus.

 

Ja iepriekš veiktajos skrīninga izmeklējumos ir konstatētas augļa attīstības novirzes no normas, ārsts tevi var nosūtīt pie ģenētiķa un veikt speciālu izmeklējumu – amniocentēzi. Izmeklējuma rezultātus var iegūt aptuveni 2-3 nedēļu laikā.

 

Noderīgi padomi

Lai tu justos labi, noteikti vajadzīgas fiziskas aktivitātes, atpūta, pastaigas svaigā gaisā un pilnvērtīgs miegs. Kādas nodarbības izvēlēties – konsultējies ar savu ārstu. Grūtniecēm ir gan joga, gan pilates, gan ūdensaerobika, kā arī citas aktivitātes. Ja slodze nebūs par lielu, tu jutīsies moža, mazināsies spriedze, dzemdes tonuss un muguras sāpes, ja tādas bijušas.


Lasi arī: 
Dabiskas dzemdības pēc ķeizargrieziena. Vai rēta var plīst?  
Pildi Kēgeļa vingrinājumus! Intīmi un svarīgi
 

 

Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Es iesaku grūtniecītēm no rītiem palutināt sevi siltā 20 minūšu dušā! Tā lieliski aizskalo nīgro noskaņojumu, kas nereti piemeklē topošās māmiņas.”

 

Attiecības

Iesaistiet vecāko bērnu gaidāmā brālīša vai māsiņas vārdiņa domāšanā! Veidojiet sarakstu, kur ik pa laikam pievienojiet vēl kādu skanīgu vārdu. Varbūt vecākais bērns pat ķersies pie vārdiņu sacerēšanas!

Esi atklāta un godīga ar savu partneri. Saki tieši, ko no viņa sagaidi. Tikai tā jūs varat izvairīties no konfliktiem un pārpratumiem.

 

Dvīņi

Rūpīgi pārdomā dzemdību vietas izvēli, jo ļoti būtiski, lai tajā it visi ārsti atbalstītu tavu vēlmi dvīņus barot tikai ar krūti. Tas ir iespējams! Jo vairāk krūtis tiek zīstas, jo vairāk pieniņa tajās radīsies.

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 15. līdz 20. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.