33. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Vari būt izklaidīga un aizmāršīga, jo patiesībā visas domas jau saistās ar lielo notikumu - dzemdībām.

FOTO:

Vari būt izklaidīga un aizmāršīga, jo patiesībā visas domas jau saistās ar lielo notikumu - dzemdībām.

Tavs bērniņš

Iespējams, bērniņš jau novietojies ar galvu uz leju — viņš gatavojas nākšanai pasaulē. Mazuļa sirdsdarbība ir 120–160 sitieni minūtē. Skelets nostiprinās, bet galvaskausa plātnes pilnībā nesaaugs līdz pat dzemdībām. Iekšējie orgāni ir izveidojušies un darbojas vienotā sistēmā. Šajā laikā mazulim uzkrājas arvien vairāk tauku, tāpēc rokas un kājas kļūst arvien apaļīgākas. Starp citu, vai zināji, ka bērniņiem jau vēderā garšo saldumi? Novērots, ka mazā rīšanas kustības paātrinās, ja viņš uzņem saldu garšu, bet palēninās — ja sajūt ko viņam nepatīkamu. Turklāt bērniņš no nelabās garšas pat viebjas! Tikpat aktīvi viņš jau prot ziņot par to, kas viņam nepatīk. Troksnis, vibrācija, smakas... Viņš nikni iesper mammai. 

 

 

Tavas sajūtas

Ja godīgi, nupat sācies trešais trimestris nemaz nav viegls. Tā, protams, nav visām topošajām mammām, tomēr lielākā daļa atzīst, ka pēdējās nedēļas bijušas gana grūtas. Galvenokārt tas saistās ar lielo smagumu, kas visur jānēsā līdzi. Visvairāk cieš mugurkauls. Pamēģini šos vingrojumus uz lielās bumbas. Atceries, ka mazulis jūt, kā jūties tu. Viņam noteikti nepatiks, ja tu bieži būsi dusmīga, nikna.  Bērniņš sajutīs arī tavas izbailes un būs satraukts. Pastāv uzskats, ka mazulītis pieskaņojas mammas garastāvoklim un atkārto arī citas lietas, ko viņa dara, piemēram, iesnaužas, kad mamma aizmieg, un abi kopā arī pamostas.

 

Lasi arī: 
Vingrojam uz bumbas! Vingrojumi, ko veikt grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā

Tikai neuztraucies! Vai grūtniece tiešām nedrīkst uztraukties?

 


Tavs ķermenis

Tu pieņemies svarā apmēram puskilogramu nedēļā, lai gan nu ēšana, iespējams, vairs nesagādā tādu baudu, kāda tā bija iepriekš, — mazulis aug, spiezdams uz kuņģi un apgrūtinādams gremošanu. Tas var izraisīt dedzināšanas sajūtu. Ja grūtniecības pēdējie mēneši norit vasarā, var gadīties, ka tev pampst kājas. Iespējams, ka tev ir vairāk izdalījumi no maksts, aktivizējas nepatīkamā piena sēne. Pat ja neesi saaukstējusies, tev var tecēt deguns. Parasti šajā periodā pāriet anēmija jeb mazasinība. 
 

Lasi arī: 
Grūtniecei karstumā pampst kājas. Dzert mazāk vai vairāk?
Divi iemesli, kāpēc tieši grūtniecības laikā uzliesmo piena sēne
Kas jāzina grūtniecei par dzelzs deficītu uz dzelzs deficīta anēmiju

 


Noderīgi padomi

Papildini maltītes ar šķiedrvielām bagātiem augļiem un dārzeņiem. Tie ir: žāvētas plūmes, aprikozes, rozīnes, dažādi pākšaugi u. c. Šie šķiedrvielām bagātie produkti palīdzēs tev izvairīties no aizcietējumiem. Vien atceries, ka paralēli atbilstošai maltītei tev jādzer daudz šķidruma (septiņas astoņas glāzes dienā) un vislabāk, ja lielākoties tas ir ūdens. Vari būt izklaidīga un aizmāršīga, jo patiesībā visas domas jau saistās ar lielo notikumu - dzemdībām. 


Lasi arī: Delikāti. Problēmas ar taisno zarnu grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā

Dodies uz slimnīcu, lai iepazītos ar dzemdību nodaļu un satiktu savu vecmāti, ja esi nolēmusi slēgt individuālo aprūpes līgumu ar ārstu vai vecmāti. Vai zini, kā dzemdībās palīdz dūla

Lasi arī: 
Ko dod dūla dzemdībās, ja tajās piedalās arī bērna tēvs? Pētījumā pamatota atbilde

Epidurālā anestēzija un citi sāpju mazināšanas veidi dzemdībās. Stāsta Rīgas Dzemdību nama anesteziologs Lapiņš

 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Kad dzima mani pirmie divi bērniņi, es lūdzu epidurālo anestēziju. Taču, gaidot trešo, nolēmu no anestēzijas atteikties. Un tagad esmu laimīga par šo lēmumu! Dzemdības noritēja ātrāk, jo es varēju sajust sava ķermeņa signālus, varēju reaģēt uz tiem.”
 

Ko grūtniecības laikā jūt un saprot bērniņš, kā viņš jūtas dzemdībās, vai dzemdību procesā gūtā pieredze ietekmē bērna skatījumu uz norisēm turpmākajā dzīvē, vai un kas vecākiem jādara, ja dzemdības nav noritējušas bez aizķeršanās?
Skaties VIDEOsarunu ar ekspertiem. 
 


Attiecības

Meklējiet jaunas mīlēšanās pozas! Piemēram, tu četrrāpus un partneris aizmugurē; abi guļus uz sāniem vai sēžot partnerim klēpī. Ja mīlējaties arvien retāk, jo it visas pozas liekas nepietiekami ērtas, varat nodarboties ar orālo seksu. Grūtniecības laikā tā ir droša metode, vien jālūko, lai partneris makstī nepūš gaisu. 
Aprunājies ar bērniņa tēvu, kā jūtas viņš šajā tik svarīgajā ģimenei laika periodā. Arī vīrietis gatavojas jaunajai lomai - kļūt par tēvu. 
 
Lasi arī: 
Radošs seksiņš grūtniecības laikā ir iespējams. Komentē attiecību speciālists Artūrs Šulcs
 


Dvīņi

Dvīņi ir dubults prieks un arī dubults darbs. Ja tuvumā nedzīvo jūsu radi vai tuvākie draugi, kas varētu palīdzēt pēc dzemdībām, painteresējies par dūlām — sievietēm, kuras specializējušās, lai palīdzētu ne vien dzemdībās, bet arī pēc tām. Tiesa gan, atšķirībā no ārzemēm Latvijā dūlu ir ļoti maz, taču var gadīties, ka viņas ir tieši tavā pilsētā.
 


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.