7. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecība ilgst deviņus mēnešus jeb 40 nedēļas, un jūs ar bērniņu vēl aizvien esat ceļa pašā sākumā.
Sonogrāfijas uzņēmums 7. grūtniecības nedēļā. Mazulim  joprojām ir maza astīte, kas vēlāk pazudīs.

FOTO:

Sonogrāfijas uzņēmums 7. grūtniecības nedēļā. Mazulim joprojām ir maza astīte, kas vēlāk pazudīs.

Tavs bērniņš

Dīglis jeb embrijs ir aptuveni 8-12 mm garš, turklāt viņam joprojām ir maza astīte, kas vēlāk pazudīs. Veidojas augļa seja, rokas un kājas. Galva izskatās liela un ir pieliekta krūškurvim. Veidojas seja, taču acis galvas sānos vēl ir aizvērtas. Zem ādas, kas pārklāj acis, var saskatīt melnu pigmentu. Labi saskatāmas mazās rociņas un kājiņas, kuru galos samanāmi pirkstu aizmetņi. Sirds sāk sūknēt asinis pa dīgļa asinsvadiem un nervu sistēma ir gandrīz izveidojusies. Sāk veidoties kaulu šūnas, dīglim ir plaušas, zarnas, aknas, nieres un iekšējie dzimumorgāni, bet neviens no minētajiem orgāniem vēl nav pilnībā izveidojies. Veidojas zobu aizmetņi, tāpēc māmiņai vēlams ēst produktus, kas satur kalciju. Embrijs aug ļoti ātri. Veselīgs uzturs, ko izvēlas māmiņa, ir nozīmīga veiksmīgas grūtniecības sastāvdaļa.

 

Tavas sajūtas

Slikta dūša var pat pastiprināties, reiboņi un ģībšana aizvien var būt tavi sabiedrotie. Aptuveni 70 procentiem grūtnieču pirmajā grūtniecības posmā ir slikta dūša – sākot no viegla nelabuma, beidzot ar biežu vemšanu. Nereti tā turpinās līdz pat 12. grūtniecības nedēļai. 

 

Tavs ķermenis

Hormonu ietekmē piebriest krūtis, tās var kļūt pat sāpīgas. Raugi, lai tev nespiestu krūšturis – izvēlies tādu, kas ir bez metāla stīpiņām. Grūtnieču apģērbu veikalā var iegādāties speciālos grūtnieču krūšturus. Tāpat rūpējies par savu veselību – ne tikai nelieto alkoholu, nesmēķē, neuzturies smēķētāju vidū, bet arī bieži mazgā rokas, ēd tikai mazgātus augļus un dārzeņus, izvairies no infekciju slimniekiem utt. Iespējams, ka sāc pieņemties svarā. Sākumā tas izskatās kā tauku riepiņas parādīšanās uz vēdera. Ja mokies ar vemšanu, tad svars var arī nepalielināties. 

 

Noderīgi padomi

Ja tevi moka slikta dūša, labāk jutīsies, ja ēdīsi maz, bet bieži, kā arī uzturā lietosi pilngraudu putras, kartupeļus, makaronus, graudu maizi, svaigus augļus, dārzeņus, bet atteiksies no trekniem produktiem. Palīdz arī ingvera tēja vai sakne. Aprunājies par to ar savu ārstu vai vecmāti. Noteikti daudz uzturies svaigā gaisā. Ja ir spēcīga vemšana, noteikti aprunājies par to ar ārstu. 

 

Māmiņu ieteikumi

„Jau grūtniecības sākumā man nelabumu izsauca stipri aromāti, tāpēc visu grūtniecības laiku nelietoju smaržas, smaržīgus krēmus, kosmētiku, bet iegādājos tādu, kas ir bez smaržvielām.”

Reklāma
Reklāma

 

Attiecības

Lai bērniņš justos labi un augtu veselīgs, mammai jājūtas droši un silti. Tāpēc topošais tētis var iesaistīties gaidīšanas procesā, izrādot rūpes un uzmanību sievai. Pirms katras ārsta vizītes pavaicā vīram, vai viņam nav kādi jautājumi, ko arī viņš vēlētos uzzināt. Ja tādi ir, noteikti pieraksti, jo vizītes satraukumā daudzas svarīgas lietas mēdz aizmirsties. Pēc abpusējas vēlēšanās apmeklējiet ārstu vai vecmāti kopā. Tas ir svarīgi un ļauj topošajam tētim sajust savu nozīmību gaidīšanas laikā. 

 

Dvīņi

Ultrasonogrāfijā jau var noteikt, vai nav gaidāmi dvīņi. Lai arī dvīņu grūtniecības iespēja ir lielāka sievietēm, kuras saņēmušas medikamentozo neauglības  ārstēšanu, daba paredzējusi, ka dvīņi dzimst 1 gadījumā no 80 grūtniecībām. To paredz daba.  Bet var taču gadīties arī trīnīši! Izlasi interviju ar trīņu mammu. Abiem vecākiem var būt vajadzīgs laiks, lai šo ziņu pieņemtu.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: ​vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.