9. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Ieelpo spirgto rīta gaisu, ieklausies dabas skaņās, izbaudi krāsu daudzveidību un visu skaisto sev apkārt.
Pārim der zināt, ka šajā laikā bērniņš jau saņem mammas sajūtu impulsus – gan priekus, gan skumjas un šaubas.

FOTO:

Pārim der zināt, ka šajā laikā bērniņš jau saņem mammas sajūtu impulsus – gan priekus, gan skumjas un šaubas.

Tavs bērniņš

Veidojas mazulīša roku un kāju pirksti, viņa galva ir divreiz lielāka par ķermeni. Bērniņa izmērs ir vīnogas lielumā. Viņš aug arvien ātrāk. Lai gan bērniņa dzimums ir noteikts jau apaugļošanās brīdī, ārējie dzimumorgāni aktīvi sāk veidoties no 9. grūtniecības nedēļas un ir izveidojušies līdz 12. nedēļai. Šajā laikā sāk veidoties olšūnu aizmetņi mazajām meitenītēm. Tomēr noteikt, kas tas ir – puika vai meitene, vēl nevar, jo ārējie dzimumorgāni vēl nav attīstījušies. Tiesa, var izmēģināt tautas ticējumus bērniņa dzimuma noteikšanai. Šajā laikā veidojas arī kakls. Lai arī bērns kustās, māmiņa vēl to nejūt. Toties ar ultraskaņu šīs aktivitātes ir redzamas. Galviņa jau vairāk līdzīga cilvēka galvai. Attīstās taustes sajūta.

 

Tavas sajūtas

Iespējams, tev vairs nav milzīgā noguruma un nelabas dūšas, kas mocīja pirmajos divos mēnešos, un ir pat vairojusies dzimumtieksme! Paldies estrogēna un progesterona pieplūdumam, kas vairāk apasiņo krūtis, vagīnu, klitoru, darot tos jūtīgākus.

Iespējams, ka vēl nespēj pieņemt, ka tev būs bērniņš. Savas šaubas un bailes var analizēt, bet der zināt, ka šajā laikā bērniņš jau saņem mammas sajūtu impulsus – gan priekus, gan skumjas un šaubas, tomēr jāatceras, ka visas emocijas ir pieņemamas. Nepārmet sev, ja brīžiem jūties skumji. Tā bērniņš apgūst visu emociju gammu.

 

Tavs ķermenis

Augstā hormonu līmeņa dēļ var asiņot smaganas vai deguns, jo gļotādu asinsvadu sieniņas kļūst trauslākas un caurlaidīgākas. Deguna gļotāda var būt pietūkusi, radot sajūtu, ka visu laiku ir „aizlikts” deguns. Starp placentu un augli sāk veidoties nabas saite.

 

Noderīgi padomi

Ja tev asiņo deguns, konsultējies ar ārstu. Grūtniecības laikā noderīgi ir apmeklēt higiēnistu vai zobārstu, jo šajā laikā par zobiem jārūpējas īpaši. Labāk šo ārstu apmeklējumu atlikt uz 2. grūtniecības trimestri. Tāpat iesaka uz brīdi atteikties no vaksācijas procedūras, lai pēc iespējas novērstu lieku sāpju stresu jūtīgajā laikā.

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Ja patlaban jūsu mājās noris remontdarbi, labāk būs, ja tajos neiesaistīsies — krāsošanas darbus labāk uztici vīram vai profesionālim, jo grūtniecēm nav ieteicams uzturēties telpās, kuras pilnas ar krāsu izgarojumiem. Protams, izņemot gadījumus, kad remontā izmantojat ekoloģiskos apdares materiālus.”

Reklāma
Reklāma

 

Attiecības

Pirms stāšanās grūtniecības aprūpē, pārrunājiet ar vīru mājas dzemdību jautājumu. Latvijā gan daudzi vecāki joprojām ar izbīli klausās šādā piedāvājumā, bet tai pašā laikā ar katru gadu to ģimeņu skaits, kas izvēlas dabiskāko no dzemdību veidiem – jaunās dzīvībiņas ienākšanu uzreiz savās mājās – kļūst arvien vairāk. Ja izlemjat par iespēju dzemdēt mājās, atrodi un stājies uzskaitē pie vecmātes, kas pieņem dzemdības mājās. Tam jābūt lēmumam, kas sakņojas tavā pārliecībā, nevis no malas ieteiktam ieteikumam. Tad būtu īpaši vēlams, lai uz ikmēneša ārsta vizītēm tev līdzi dodas arī partneris!

 

Dvīņi

Topošās vairāku bērnu māmiņas ārsts izmeklē biežāk, lai noteiktu mazuļu novietojumu dzemdē, placentu, augļu augšanas un attīstības atšķirības, patoloģiju varbūtības utt.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: ​vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.