3. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Lai kādas būtu fiziskās sajūtas, tās noteikti nespēj aizēnot prieku par jauno dzīvību, kas uzsākusi lielo ceļojumu.
Šajā laikā faktiski ir pagājušas tikai dažas dienas no brīža, kad ir notikusi olšūnas apaugļošana.

FOTO:

Šajā laikā faktiski ir pagājušas tikai dažas dienas no brīža, kad ir notikusi olšūnas apaugļošana.

Tavs bērniņš

Tikai no 3. nedēļas pēc mēnešreižu pirmās dienas faktiski var runāt par grūtniecību. Ir pagājušas tikai dažas dienas no brīža, kad ir notikusi olšūnas apaugļošana. Vispirms, protams, visžiglākais un mērķtiecīgākais spermatozoīds nokļūst līdz olšūnai. Tā ātrums ir pusmilimetrs minūtē, bet ar to pietiek, lai tiktu līdz olšūnai. Ielaužoties olšūnas apvalkā, spermatozoīds nodod visu ģenētisko informācija par tēvu. Šajā brīdī notikusi apaugļošanās. Tiklīdz olšūna ir apaugļota, tā sāk pa olvadu virzīties uz dzemdi, kurā vēlāk ieligzdosies.

 

Tavas sajūtas 

Pirmās grūtniecības pazīmes, kas ļauj domāt, ka bērniņš ir pieteicies – aizkavējušās menstruācijas, sapūties vēders, izteikts nogurums, miegainība, biežāka urinēšana, piebriedušas un jūtīgas krūtis. Var parādīties nepatika pret konkrētiem ēdieniem un smaržām. Bet pilnīgi iespējams, ka šīs izpausmes vēl nejūti un tās parādīsies tikai nākamajā nedēļā. Grūtniecību ar mājas testu var noteikt 7-10 dienas pēc apaugļošanās. Šajā laikā var būt nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra, par ko pārliecinās, mērot to taisnajā zarnā. Grūtniecības gadījumā rektālā temperatūra vienmēr pārsniegs 37 grādus. Tomēr šajā nedēļā testu veikt vēl ir pāragri – ovulācija ir notikusi vai nu otrās nedēļas beigās vai notiks šīs nedēļas vidū. Ja pirmajā reizē tests ir negatīvs, pēc pāris dienām to atkārto vēlreiz – varbūt grūtniecība iestājusies pavisam nesen. 
 

Tavs ķermenis

Ja apaugļošanās ir notikusi, aizkavējas menstruācijas. Iespējams, tevī par to jau ir satraukums, taču atceries, ka mēnešreizes var aizkavēties arī citu iemeslu dēļ, piemēram, dēļ stresa, slimošanas. Vēl iespējams, ka asiņošana ap menstruāciju laiku tomēr sākas, lai gan grūtniecība ir iestājusies. Taču šādos gadījumos izdalījumi no maksts parasti ir krietni vien mazāki, nekā ierasto mēnešreižu laikā. Sievietes, kas rūpīgi sekojušas savas bazālās temperatūras līknei, iespējams, pamanīs, ka temperatūra vairs nekrītas, tā saglabājas virs 37 C.


Noderīgi padomi

Būtu labi, ja uz bērniņa ieņemšanas laiku tavs ķermeņa svars atbilstu tavam augumam. Vēl labāk, ja tas ir atbilstīgs jau vairākus mēnešus pirms apaugļošanās. Ja tu sver krietni vairāk vai mazāk, konsultējies par to ar savu ārstu.
Bieži vien sieviete uztraucas, ka grūtniecības pirmajās dienās ir lietojusi alkoholu vai medikamentus. Bet pārlieku uztraukties nevajadzētu, jo apaugļotā olšūna nav vēl ieligzdojusies dzemdes gļotādā un neuzņem barības vielas no mammas asinsrites. Tas notiks mazliet vēlāk.  

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Ja paredzētajā mēnešreižu datumā tev sākas smērēšanās, tomēr drīz tā beidzas, dažas dienas pēc tam izpildi grūtniecības testu! Iespējams, tu tomēr esi stāvoklī. Kad es, gaidot, vai beidzot esam ieņēmuši mazuli, ieraudzīju sārtus izdalījumus, raudāju visu vakaru. Tomēr asiņošana neturpinājās un, kad pēc pāris nedēļām izpildīju testu, tas bija pozitīvs!”

Reklāma
Reklāma


Attiecības

Vai esat prātojuši par to, kāda dzimuma bērniņu gribētu pirmo? Bez šaubām tam nav nozīmes, tomēr interesanti zināt, ka bērna dzimumu nosaka vīrieša spermatozoīds, kas var būt gan vīrišķs, gan sievišķs. Pastāv uzskats, ka vīrišķie spermatozoīdi kustas ātrāk, bet dzīvo īsāku laiku nekā sievišķie. Līdz ar to iespēja ieņemt puiku pieaug, ja apaugļošanās notiek visauglīgākajā laikā (apmēram 14 dienas pirms menstruācijas). Savukārt meitenīte drīzāk varētu piedzimt, ja mīlējaties apmēram 2-3 dienas pirms tava auglīgā laika.  

 

Dvīņi

Varbūt jums jau ir viens dvīņu pāris? Ņem vērā, ka daba dvīņus var piespēlēt arī divas reizes pēc kārtas.


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā


 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: Māra Grieze, Ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.