4. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Nu jau pavisam droši var teikt, ka esat divi vienā.
Iespējams, tieši šajā laikā jūs ir sasniegusi skaistā ziņa - gaidāms mazulītis!

FOTO:

Iespējams, tieši šajā laikā jūs ir sasniegusi skaistā ziņa - gaidāms mazulītis!

Tavs bērniņš

Olnīcā, kurā ir notikusi ovulācija, veidojas dzeltenais ķermenis, kas atbild par progesterona ražošanu un palīdz embrijam ieligzdoties dzemdes gļotādā.  Apmēram 4 -5 dienas apaugļotā olšūna virzās pa olvadu uz dzemdes dobumu, kur atrod piemērotāko vietu turpmākajai attīstībai un ieligzdojas dzemdes mīkstajā, biezajā gļotādā. Šajās ceļošanas dienās olšūna vairākas reizes dalās. Kad dīglis ir nostiprinājies dzemdes gļotādā, bērna ieņemšana ir pabeigta. Apaugļotā olšūna, kas ir tik maza, ka nav saskatāma ar neapbruņotu aci, ir nostiprinājusies dzemdes sieniņā un barojas no tās asinsvadiem. Faktiskais bērniņa vecums ir tikai 2 nedēļas, no šī brīža viņu sauc par embriju. Embrijs ir apmēram 0,2 mm liels. Ap apaugļoto olšūnu sāk veidoties placenta un mazītiņš augļūdens pūslis, kā arī embrija nervu sistēma, plaušas, zarnu kanāls, āda, muskuļi un asinsvadi.

 

Tavas sajūtas

Iespējams, tu jūties gluži kā parasti, taču neuztraucies – patiesībā tavā ķermenī notiek neaptverami lielas pārmaiņas! Piemēram, organismā veidojas ļoti daudz hormonu, kas būs nepieciešami bērniņa attīstībai. Var kļūt sāpīgas krūtis, rasties vēlme pēc neparastām ēdienu kombinācijām un parādīties garastāvokļa svārstības


Tavs ķermenis

Ja tu vēl nezini, ka pieteikusies jauna dzīvībiņa, visu, ko sajūti savā ķermenī, iespējams, tu „noraksti” uz pirmsmenstruālo sindromi (PMS), jo domā, ka drīz būs klāt mēnešreizes. Pazīmes ir ļoti līdzīgas, piemēram, krūtis ir kļuvušas cietākas un jūtīgākas, sajūti sāpes mugurā un vēdera lejasdaļā, tavs garastāvoklis ir svārstīgs. Var palielināties ēstgriba un parādīties slavenā sliktā dūša


Noderīgi padomi

Ja apaugļošanās ir notikusi, izpildot grūtniecības testu, tas būs pozitīvs, taču pirmo vizīti pie ārsta nevajadzētu plānot agrāk par 6. grūtniecības nedēļu – mazulīti nevajag pāragri traucēt. Gaidīšanas laiks līdz pirmajai vizītei nereti ir grūts, jo tevi un partneri var mākt šaubas – vai grūtniecība tiešām ir iestājusies? Atceries, ka tu neesi vienīgā, kurai ir šādas šaubas. 
Ja grūtniecība ir plānota un ir nepieciešamība apmeklēt ārstu, brīdini viņu par grūtniecības iespēju. Jau šajā nelielajā grūtniecības laikā ir apdomāti jāizvēlas medikamenti un pēc iespējas jāizvairās no rentgena stariem. 


Citu māmiņu ieteikumi

„Kad zvani pavēstīt savai dakterītei priecīgos jaunumus, pajautā, vai līdz pirmajai vizītei tev nav nepieciešams veikt kādas analīzes!”

Attiecības
Pārrunā savas sajūtas ar partneri – ne tikai priecīgās, bet arī bažas, satraukumus un bailes. Drūmās domas noteikti nevajag glabāt sevī  grūtniecības laikā. Noteikti par to ir jārunā ar savu vecmāti vai ārstu, kas dos skaidrojumu savām emocijām un izjūtām.

Reklāma
Reklāma

 

Dvīņi

Grūtniecības sākumā pirmās ginekoloģiskās vizītes laikā ārstam ir grūti konstatēt daudzaugļu grūtniecību. Par to var būt aizdomas, piemēram, tāpēc, ka dzemde ir lielāka, nekā tai būtu jābūt attiecīgajā gaidību posmā. Skaisto dvīņu vai trīņu faktu agrīni iespējams noteikt vaginālajā USG izmeklēšanā. 

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.