5. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Cilvēka dzīvība ir bezgalīgi dārga, jo tā ir Dieva mīlestības dāvana, kas cilvēkam piešķirta uz mūžiem. /Pāvests Jānis Pāvils II/
Iespējams, ka ir mazinājusies tava dzimumtieksme, bet iespējams arī pilnīgi pretējais – tā ir paaugstinājusies.

FOTO:

Iespējams, ka ir mazinājusies tava dzimumtieksme, bet iespējams arī pilnīgi pretējais – tā ir paaugstinājusies.

Tavs bērniņš

Dīglis peld ar šķidrumu pildītā apvalkā. Tam sāk veidoties smadzenes ar divām puslodēm, mugurkauls un centrālā nervu sistēma. Viņa galvā ir parādījušās četras seklas bedrītes, kas vēlāk kļūs par acīm un ausīm, tāpat sāk veidoties roku un kāju aizmetņi. Tomēr viņš joprojām ir ļoti maziņš – tikai 1,25 mm liels. Attīstās arī asinsrites sistēma un divdesmit piektajā dienā pēc ieņemšanas sāk pulsēt sirsniņa. Šajā laikā embrijs ir tikai pus zirnīša lielumā. Ir izveidojusies saikne ar mammas asinsriti un tagad viss, ko apēd vai izdzer mamma, var ietekmēt arī bērniņu.
 

Tavas sajūtas

Iespējams, ka tevi moka galvassāpes, nogurums un slikta dūša. Nogurums var būt tik liels, ka vakaros uz čuču muižu posies pat trīs četras stundas agrāk nekā ierasts! Dažas sievietes sūdzas, ka jūtas nogurušas jau pēc pamošanās un kāro pagulēt arī diendusu. Hormonālo izmaiņu dēļ ir lielāks emocionālais jūtīgums un pat aizkaitināmība.

 

Lasi arī: 
Ko sagaidīt, gaidot bērniņu? Sieviešu psiholoģiskās izmaiņas grūtniecības periodā 
Tējas grūtniecei. Līdzsvarojam emocijas un uzlabojam pašsajūtu! 
 

Tavs ķermenis

Dažām sievietēm jau tagad kļūst jūtīgas krūtis - tās sāk gatavoties mazulīša barošanai. Biežāk nekā citkārt ir nepieciešamība urinēt. Tāpat iespējams, ka ir mazinājusies tava dzimumtieksme, bet iespējams arī pilnīgi pretējais – tā ir paaugstinājusies.

 

Noderīgi padomi

Ja tu smēķē un šo netikumu neesi atmetusi bērniņa plānošanas laikā, lūdzu, izdari to, kolīdz apstiprinās tavas grūtniecības fakts. Smēķēšana grūtniecības laikā var veicināt spontāno abortu, kavēt mazulīša attīstību, jo viņš nesaņem pietiekami daudz skābekļa, kā arī radīt citas komplikācijas.  Indīgie tabakas sadegšanas produkti cirkulē asinīs un placenta nespēj no tā pasargāt mazuli.

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Pirmajā grūtniecības trimestrī es devos gulēt jau vakarā sešos! Es jutos tik pārgurusi, ka teicu – grūtniecēm atvaļinājumu vajadzētu piešķirt arī pirmajos, nevis tikai pēdējos mēnešos!”

 

Reklāma
Reklāma

Attiecības

Hormonālās izmaiņas ietekmē libido – dažām sievietēm tas var paaugstināties, bet tikpat normāli, ja vēlmes pēc mīlēšanās nav. Libido pazeminājumu sekmē toksikoze un citas nepatīkamās grūtniecības pazīmes. Ja ārsts nav aizliedzis,  mīlēties grūtniecības drīkst.

Sarīkojiet svētkus par godu bērniņa ieņemšanai! Kad mazais piedzims, kādu laiku romantiskajiem mirkļiem jūsu attiecībās laika nebūs. Ieplānojiet koncerta, teātra vai kino apmeklējumu – arī šīm izklaidēm pēc mazuļa piedzimšanas būs mazāk laika.

 

Dvīņi

Ja tavā dzimtā ir bijuši dvīņi vai ja tev ir bijušas problēmas ar apaugļošanos un ir izmantota mākslīgā apaugļošana vai lietoti kādi stimulējoši medikamenti, pastāv varbūtība, ka jums būs dvīnīši! Taču to tu vēl nezini – ārsta vizītei ir par agru.

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere

Konsultēja:​ vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne

Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.