Tējas grūtniecei. Līdzsvarojam emocijas un uzlabojam pašsajūtu!

No rīta, tīrot zobus, atcerējos, kā ar lielu vēderu stāvēju pie šī paša spoguļa un mirku vienās asarās par to, ka vīrs nebija aizskrūvējis zobu pastas tūbiņu. Gaidot bērniņu, mēs nereti kļūstam pārlieku emocionālas, vai nav tiesa? Protams, pie tā vainojams hormonu kokteilis, kuru mīļā Dabas māte sajauc, lai nodrošinātu mazā ķermenīša attīstību dzemdē. Bet mēs sev varam, palīdzēt ar dažādām tējām!

Ja grūtniece strādā stresa pilnu darbu, noteikti jāmeklē palīgi, kas nomierina, piemēram, tējas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja grūtniece strādā stresa pilnu darbu, noteikti jāmeklē palīgi, kas nomierina, piemēram, tējas.

Šo hormonu ietekmē mainās arī topošās māmiņas emocionālais stāvoklis. Gan viņas prieks, gan bēdas mēdz iegūt pavisam jaunas dimensijas — kļūt dziļāki. Reizēm tas šķiet neizprotami, pat nobiedē: jau tā nav viegli tikt līdzi un sadzīvot ar izmaiņām ķermenī, un tad vēl tās emocijas… Taču es ticu, ka dabā nekas nenotiek tāpat vien, un arī grūtnieces pastiprinātajam jūtīgumam ir savs mērķis.

Bērniņš mātei zem sirds gatavojas patstāvīgai dzīvei. Māmiņas organismā notiekošie hormonālie procesi nodrošina vislabākos apstākļus viņa ķermeņa attīstībai. Tomēr ķermenis vien nav viss cilvēks. Arī bērna emocionālā pasaule sāk veidoties jau grūtniecības laikā. Caur placentu saņemot māmiņas hormonus, mazulis dzīvo līdzi viņas daudzveidīgajām izjūtām. Šādi viņš kļūst par emocionālu būtni, tiek gatavots pats savai dzīvei, kurā noteikti būs jāpiedzīvo gan prieks, gan skumjas, gan sajūsma, gan vilšanās.

Grūtniecei vajadzētu sev atļaut izjust un izpaust visu sajūtu gammu. Emocionāla mamma nekaitē savam topošajam mazulim, bet gan palīdz, jau zem sirds izauklējot emocionāli atsaucīgu cilvēciņu.

Es atbalstu viedokli, ka grūtniecei vajadzētu sev atļaut izjust un izpaust visu sajūtu gammu. Emocionāla mamma nekaitē savam topošajam mazulim, bet gan palīdz, jau zem sirds izauklējot emocionāli atsaucīgu cilvēciņu.

Taču ir svarīgi noturēties līdzsvarā un neļaut ņemt pārsvaru negatīvām emocijām un nomāktībai. Ļoti bieži to iemesls ir pārlieka spriedze. Ja grūtniece strādā uztraucošu, stresa pilnu darbu, noteikti jāparūpējas par sevi: jāmeklē palīgi, kas nomierina, uzlabo omu un palīdz nepazaudēties emociju virpuļos. Dabas māte šim nolūkam no saviem krājumiem piedāvā dažādas zālītes ar līdzīgu iedarbību. Tās var meklēt gan Latvijas pļavās, gan audzēt piemājas dārziņā, gan nopirkt aptiekā — katrai sievietei ir iespēja pēc patikas izvēlēties un atrast sev īsto palīgu.  

AUGI, KAS UZMUNDRINA
Darbdienas rīta labākais draugs — citronmelisa (Melissa officinalis). Svaigi uzlieta citronmelisas lapu tēja ir ļoti aromātiska, tā uzlabo garastāvokli un rada vēlēšanos būt veselai un laimīgai. Atdzesēta, kopā ar citrona šķēlīti un ledus kubiciņu — palīdz pret rīta nelabumu. Latvijā šis augs savvaļā neaug, tas jāstāda dārzā. Pa ziemu jāpiesedz, lai neizsalst.

 

 

 

 

 

Mārsils (Thymus serphillum), kuru ierasti lietojam, lai atvieglotu klepu, spēj daudz vairāk — lietots ikdienā, tas paceļ garastāvokli un stiprina gara spēku. Mārsila lakstus var sagriezt mežā uz cinīšiem, bet to nav grūti arī ieaudzēt pie mājas — smilšainā vietā, piesaulītē.
 

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

Spēja uzlabot omu un vairot darbaspējas piemīt arī gurķumētrai (Borago officinalis). Ar mētrām šim simpātiskajam augam maz sakara, ar gurķiem vairāk — sulīgajām lapām piemīt gurķu aromāts, tāpēc svaigi plūktas jaunās lapas pievieno salātiem. Lai nomierinātu nervus, stiprinātu sirdi, stabilizētu asinsspiedienu,  vasarā no gurķumētras lapām var izspiest un izdzert pa ēdamkarotei sulas. Ziedus un pāri palikušās lapas sažāvē un pievieno tējām.  Iestādīta dārzā, gurķumētra ātri un dūšīgi saaug un zied ziliem ziediņiem visu vasaru. Augs ir viengadīgs, rudenī var ievākt sēklas un nākamajā gadā atkal iesēt.


Grūtniecības laikā nevienu tēju nevajadzētu lietot ļoti stipru, daudz, ilgstoši un pret ķermeņa gribu. Ja auga smarža nepatīk, to lietot nevajag.

AUGI, KAS NOMIERINA
Ja nomāc nervozitāte, nemiers, kādu no palīgiem var meklēt starp mētrām. Lielākā daļa mētru iedarbojas nomierinoši. Māmiņa, kurai uztraucošs darbs, var no rīta apliet 1-2 ēdamkarotes mētru lapu ar 2 glāzēm ūdens, paņemt uz darbu līdzi termosā, un dienas laikā izdzert, jo, mēģinot ar tējām nomierināties tikai pirms gulēšanas, nekāda labā izgulēšanās neiznāks — drīz vien būs jāceļas, lai ietu uz tualeti. Var izvēlēties, kura patīk labāk — piparmētra (Mentha piperita), upesmētra (Mentha aquatica), kaķumētra (Nepeta cataria) — katrai sava garšas un smaržas nianse, un vislabāk iedarbosies tā, kas vislabāk garšos. Bet visvislabāk — tā, kas pašas audzēta, kopta un lolota.

Kopjot un ravējot savu dārziņu, nezāles parasti aizmet prom. Pirms to darīt, „jāieskatās nezālei acīs” — varbūt tieši tā ir tava dziedniece?  Tāda varētu būt, piemēram, dumbrāju zaķpēdiņa (Gnaphalium uliginosum) — neliela auguma, pelēcīga zālīte. Šī auga tēju var lietot, ja kreņķis tik liels, ka paaugstinājies asinsspiediens — zaķpēdiņa paplašina asinsvadus un  nomierina satraukto sirds skrējienu, ļaujot mierīgi aizmigt. Vēl viena vērtīga šī auga īpašība — tā mazina skābes izdalīšanos, ja moka grēmas. Pēc izravēšanas zaķpēdiņai nogriež saknīti un lakstus izžāvē.

Lai nomierinātos pirms gulētiešanas, tradicionāli tautas medicīnā izmanto vīgriežu (Filipendula ulmaria) ziedus un baldriāna (Valeriana officinalis) saknes. Tie mazina psihisko satraukumu un var palīdzēt arī tikt galā ar baiļu sajūtu, kas ik pa laikam var piemeklēt topošo māmiņu.  

Attēlā vīgrieze.

 

 

 


Arī vilkābeļu (Crataegus) ziedi samazina nervozitāti. Turklāt tie labvēlīgi ietekmē sirdi. Ziediem nav pārāk izteikta garša un ir specifisks aromāts, tāpēc no rīta tos var pievienot mētru tējai, bet vakarā — dzert kopā ar vīgriezi vai liepziediem.

 


Grūtniecības laikā nevienu tēju nevajadzētu lietot ļoti stipru, daudz, ilgstoši un pret ķermeņa gribu. Ja auga smarža nepatīk, to lietot nevajag — labāk uzticēties savam ķermenim un tā paaudžu paaudzēs krātajai gudrībai, kuru ar gēniem mums nodevušas dzimtas sievietes. Vienmēr jāņem vērā, ka vieni un tie paši augi mēdz dažādi iedarboties uz dažādiem cilvēkiem. Tāpēc jau dziedniecības augu piedāvājums ir tik plašs — lai katrs atrastu savu, īsto palīgu.

PAR ŠO TEMATU LASI ARĪ: Sievu zāles. Ievāc tējas grūtniecei un māmiņai

Autore: Dace Miezīte, dūla