11. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Mīli sevi, savu ķermeni, savu bērniņu. Mīli un rūpējies, visu citu tagad noliekot otrajā plānā.
Grūtniecības 11. nedēļā mazulim ik sekundi nervu šūnu skaits palielinās par vairākiem tūkstošiem!

FOTO:

Grūtniecības 11. nedēļā mazulim ik sekundi nervu šūnu skaits palielinās par vairākiem tūkstošiem!

Tavs bērniņš

Mazulis ir jau 5 cm garš un sver apmēram 10 gramus. Visi orgāni ir izveidojušies, bet augt un nobriest tie turpinās visu grūtniecības laiku. Augļa aknas jau strādā un ražo olbaltumvielas, kas tiek izmantotas augšanas nodrošināšanai. Mazulis kustas arvien enerģiskāk. Ir izveidojušās galvenās smadzeņu zonas, aktīvi veidojas nervu sistēma. Galva joprojām ir daudz lielāka par pārējo ķermenīti. Ik sekundi nervu šūnu skaits palielinās par vairākiem tūkstošiem!
Cerams, ka jau esi bijusi pie ārsta, jo aprūpē pie ginekologa vai vecmātes būtu jāstājas līdz 12. nedēļai. Latvijā grūtniecības uzraudzība ir bez maksas, ja vien neizvēlies maksas ārstu.  

 

Tavas sajūtas

Drīz pāries noguruma sajūta, būs vairāk enerģijas. Joprojām saglabājas emocionālās svārstības. Imunitāte grūtniecības laikā pazeminās un tieši tāpēc tu tagad esi vairāk pakļauta dažādām vīrusu izraisītām saslimšanām. Ja grūtniecības laikā gadās saaukstēties, saslimt ar gripu vai saķert kādu citu kaiti, pirms medikamentu lietošanas konsultējies ar savu ārstu. Mājas apstākļos sāc ar dabas līdzekļiem vai homeopātiju. iegādājoties norādītās zāles, noteikti uzmanīgi izlasi lietošanas pamācību!  


Tavs ķermenis

Šobrīd tava dzemde ir aptuveni greipfrūta lielumā. Tā kā šajā periodā jau aktīvi veidojas un atjaunojas augļūdeņi, kuros plunčājas bērniņš, svarīgi ir pietiekami daudz uzņemt šķidrumu. Tie ir vismaz 2 – 2,5 litri ūdens, zāļu tējas vai sulas. Gāzētie saldinātie dzērieni nav ieteicami. Nekaitēs, ja dienā izdzersi 1-2 tasītes kafijas, bet pilnībā atsakies no saldinātajiem dzērieniem, kas satur daudz nevajadzīga cukura.


Noderīgi padomi

Guli, kā tev ērti. Gulēt uz sāniem ir īpaši labi. Eksperti apgalvo, ka šādā pozā mazulītim pieplūst visvairāk asiņu. Guļot uz sāna, vienu kāju vari saliekt un zem tās novietot spilvenu.  


Citu māmiņu ieteikumi

„Visiem vecākiem iesaku nesteigties ar gaidāmajam mazulim nepieciešamo lietu iegādi. Gaidot pirmo meitiņu, gultiņu, ratiņus un citas lietas mēs viņai iegādājāmies jau pirmajos mēnešos, bet pēc tam nožēloju – skatoties uz tām, man šķita, ka gaidīšanas laiks velkas gliemeža gaitā.”   

Reklāma
Reklāma


Attiecības

Kopā pasapņojiet par savas ģimenes nākotni! Cik bērniņus gribētu, kādus vārdus tiem dotu, ko jums tuvāko gadu laikā savā dzīvē vajadzētu mainīt. Piemēram, iegādāties lielāku auto, lai tajā būtu vieta arī ratiņiem, sākt plānot mājas celtniecību, lai katrai atvasei būtu sava istaba utt. Šādas pārrunās jūs vēl vairāk satuvinās un radīs jaunus mērķus turpmākai dzīvei.  


Dvīņi

Ja tu zem sirds nēsā vairāk par vienu bērniņu, tavs svars un vidukļa apjoms uz šo brīdi noteikti ir lielāks nekā vienkāršai grūtniecei. Neskumsti par lielo ciparu, kas rādās, uzkāpjot uz svariem, bet rodi mieru faktā, ka tieši no tevis ir atkarīgs tas, lai tavi mazulīši augtu veselīgi un stipri. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tu necenstos ierobežot sava svara pieaugumu. Par svaru tu vari rūpēties, ēdot daudz svaigu salātu, zema tauku satura sieru, augļus, bet neaizrauties ar konfektēm, kūkām un citiem trekniem kārumiem.  

 


Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 10. līdz 14. grūtniecības nedēļai 
 

 
Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.