Četru meitu vecāki dalās padomos, kā pabarot dižģimeni gan ikdienā, gan svētkos
FOTO: no personīgā arhīva
Ivanovu virtuvē vienlīdz aktīvi un radoši saimnieko abi vecāki.
Desmit litru piena nedēļā – tīrais sīkums
Neraugoties uz visai spraigo ikdienas grafiku, ģimenes virtuvē reizēm top īsti kulinārijas brīnumi. Tomēr Sintija atzīst, ka tā nebūt nav bijis vienmēr. “Tagad liekas traki, bet pirms bērnu piedzimšanas es mācēju pagatavot tikai vistas fileju ar salātiem. Pirmo zupu izvārīju tikai 30 gadu vecumā.”
Tie laiki ir pagājuši, un tagad Ivanovu virtuvē vienlīdz aktīvi un radoši saimnieko abi vecāki. Galvenais veiksmīgas saimniekošanas pamatprincips viņiem esot tāds – vienmēr jābūt krājumiem un sagatavēm. “Pienam jābūt vienmēr, meitenes bez tā savu ikdienu nespēj iedomāties. Nedēļā savi desmit litri aiziet noteikti,” nedaudz parēķinot, secina Sintija. Viņiem ir arī atsevišķa lielā saldētava, kur glabājas gan opīša sagādātie dārza labumi, gan arī jau iepriekš sagatavoti ēdieni ātrai uzsildīšanai. “Mums ir princips – veikala pusfabrikātus neēdam. Gan nagetus, gan pildītās pankūkas – visu gatavojam paši, parasti vairumā, un kādu daļu sasaldējam. Līdz ar to mums vienmēr ir pašiem savi veselīgie pusfabrikāti.”
Bērni nobauda visu – kur slēpjas triks?
Nav nekāds noslēpums, ka bērni attiecībā uz ēdienu mēdz būt kategoriski un nereti ar prieku ēd tikai makaronus ar sieru vai frikadeļu zupu. Un arī tad tikai katrs kaut ko savu. Ivanovu ģimenes jaunkundzes gan, šķiet, ir tīri vai brīnumains izņēmums. Sintija stāsta, ka tam par iemeslu ir meitu iesaistīšana visos virtuves darbos. “Visas jau no mazotnes ir aktīvi šiverējušas pa virtuvi – maisījušas, rīvējušas smērējušas. Pašu gatavoto taču būtu grēks neēst!”

Foto no personīgā arhīva.
Šādā veidā meitenes tiek pieradinātas pie jaunām garšām un nebaidās no iepriekš nezināmiem ēdieniem. Sintija mierīgu prātu divu stundu garumā var gatavot īstu itāļu risoto, nesatraucoties, ka bērni rauks degunu. Arī tēta radošos eksperimentus ar gaļas marinēšanu meitenes uztver ar sajūsmu un, galvenais, labu apetīti.
Maģiskie gaļas marinēšanas rituāli
Pienākumi Ivanovu ģimenes virtuvē laika gaitā sadalīti visai dabiski. Sintija nepieļauj, ka kaut viena ēdienreize būtu bez svaigiem salātiem, savukārt Oskars rūpējas, lai vienmēr būtu izcili pagatavota gaļa. Viņam gaļas marinēšana jau kļuvusi par hobiju. Sintija smej, ka vīra marinētās veselās vistas recepte jau ieguvusi teju valstiska līmeņa slavu. “Nezinu, kā viņš to dara. Reizēm gaļas sagatavošanas rituāli izskatās gandrīz maģiski. Vīrs vienmēr atradīs, ar ko gaļas garšu padarīt īpašu.”
Tiešām ģimeniskas svētdienas
Ivanovu ģimene no sirds izbauda nesteidzīgus rītus, kad visi mierīgi var pabūt kopā. Nemaz jau tik viegli daudzbērnu ģimenei tas nenākas, tāpēc ir ieviesti obligātie svētdienu pankūku rīti. Plāno pankūku – gan sāļo, gan saldo, gan pildīto – recepti Sintija noslīpējusi līdz izcilībai un noteikti nodošot mantojumā meitām. Katrs ģimenes loceklis var izvēlēties, kādas pankūkas konkrētajā svētdienā vairāk kārojas.
Pie tradīcijām pieskaitāma arī ātrā apelsīnu kēksa cepšana. “Ja sagribas kaut ko saldu, divu domu nav – ņemu meitas palīgā, un ātri vien kēkss ir gatavs,” saka Sintija. Visos svētkos Ivanovu ģimenē cep pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem. Šī tradīcija četru bērnu māmiņai ir īpaši svarīga.
“Meitas vienmēr piedalās, tāpēc katrs pīrādziņš iznāk unikāls un neatkārtojams. Meitenes, kas šodien mīca mīklu, pēc gadiem veidos savas ģimenes un, iespējams, arī turpinās šo pašu tradīciju, kur kopā būšana virtuvē ir nevis pienākums, bet mīlestības izpausme.”

Oskara slavenā vista
Kraukšķīgā un mute kūstošā vista derēs gan svētku galdam, gan ģimenes pusdienām.
Sastāvdaļas:
- vesela vista
Marinādei:
- 2 nelieli tomāti
- 1 paprika
- daži čili pipari
- buntīte kinzas
- 2–3 ķiploka daiviņas
- 1 ēdk. medus
Gatavošana:
- Vistu iemērc aukstā ūdenī vismaz uz stundu, lai gaļa būtu sulīgāka.
- Tikmēr sagatavo marinādi – sablendē visas sastāvdaļas viendabīgā masā.
- Ar marinādi viscaur iesmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses. Liec vistu ledusskapī uz 24 stundām.
- Liec vistu cepammaisā un cep 180 grādos apmēram pusotru stundu (atkarīgs no vistas izmēra).
- Kad vista gatava, atver maisiņu, ieslēdz grila režīmu un turpini cept, līdz ādiņa zeltaina un kraukšķīga.
Ātrais apelsīnu kēkss
Našķis, kas top patiešām ātri. Brīnišķīgs gardums bērniem pie piena glāzes vakarā vai vecākiem pie rīta kafijas. Kēksam var pievienot arī riekstus vai šokolādes gabaliņus.
Būs nepieciešams:
- 2 glāzes kviešu miltu
- 1 glāze augu eļļas
- 1 glāze cukuru
- 2 apelsīni
- 3 olas
- 16 g vaniļas cukura
- 8 g cepampulvera
Gatavošana
- Apelsīnus ar visu mizu sagriez nelielos gabaliņos, izņem visas sēkliņas.
- Apelsīnus kopā ar olām, eļļu, vaniļas cukuru un cepampulveri blendē, līdz iegūsti viendabīgu masu.
- Lej to bļodā un pievieno miltus. Rūpīgi samaisi.
- Mīklu liec ar taukvielām iesmērētā un ar miltiem izkaisītā kēksu formā. Var izmantot arī mazo kēksiņu formas. Cep līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī – lielo formu 40 minūtes, mazās 20–25 minūtes.
Vistas mērce ar kokosriekstu pienu un ananasiem
Recepte, kas Ivanovu ģimenē ienāca kā neliels eksperiments, bet ātri vien kļuva par vienu no bērnu iecienītājakjiem ēdieniem.
Sastāvdaļas:
- rīsi
- 2 vistas filejas
- 1 paprika
- 1–2 ķiploku daiviņas
- 1 kārba kokosriekstu piena
- 400 g saldskābās tomātu mērces ar ananasiem
- 200 g konservētu ananasu gabaliņu
Gatavošana
- Rīsus liec vārošā ūdenī un vāri, līdz tie mīksti. Tikmēr gatavo mērci.
- Vistu sagriez nelielos gabaliņos, papriku salmiņos. Smalki sakapā ķiplokus.
- Pannā nelielā eļļas daudzumā apcep vistas gabaliņus, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni, pievieno papriku un ķiplokus. Visu kopā kādu brīdi pasautē. Pievieno tomātu mērci un ananasu gabaliņus. Pielej kokosriekstu pienu. Sautē 5 minūtes, līdz mērce kļuvusi krēmīga.
- Pasniedz kopā ar rīsiem.