6. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

"Sirdspukstiem lai bruģēts ir šis ceļš...," teikts kāda nezināma autora dzejas rindās.
Tavs mazulītis šobrīd ir apmēram zirņa lielumā.

FOTO:

Tavs mazulītis šobrīd ir apmēram zirņa lielumā.

Tavs bērniņš

Mazulis drīzāk izskatās pēc kurkulēna nevis cilvēkbērna – viņš ir 4 mm liels (apmēram zirņa lielumā). Viņam ir gremošanas sistēmas aizmetņi, sāk veidoties mute un žokļi. Veidojas vēders un krūškurvis. Sirdi var redzēt kā lielu izcilni krūškurvja iekšpusē. 5./6. nedēļā jeb apmēram 21 dienā pēc apaugļošanās sirds sāk strādāt. Sirsniņa tikko sākusi strādāt, bet ārsts to vēl nedzird. Par to nav jāuztraucas. Sirsniņa sitas 100 – 160 reizes minūtē (ātrāk kā pieaugušam cilvēkam). Veidojas asinsvadi. Ir izveidojušies četri mazi ekstremitāšu aizmetņi, kuros sāk veidoties arī nervi. Tas nozīmē, ka pavisam drīz viņš varēs kustināt rociņas un kājiņas. Bērniņam sākumā veidojas vestibulārais aparāts, pēc tam sajūtu uztvere, garša, dzirde un pēdējā – redze. 6. grūtniecības nedēļā embriju jau var redzēt ultrasonogrāfijas izmeklēšanā.

 

Tavas sajūtas

Pat ja vēl īsti nespēj noticēt konstatētajai grūtniecībai, sāc interesēties par visu, kas ar tevi notiek un notiks turpmākajos mēnešos. Ir daudz jaunu un noskaidrojamu lietu, kas noderēs, lai grūtniecība, dzemdības un jaunais – māmiņas statuss – tev nesagādātu raizes. Ja tavā draugu lokā ir arī citas topošās māmiņas, aizsūti viņām šo grūtniecības kalendāra saiti!


Tavs ķermenis

Nezinātājs, paskatoties uz tevi, vēl nespēj pateikt, ka tu esi topošā māmiņa. Taču tu pati to visticamāk jau jūti. Var gadīties, ka šķaudot, tev var nedaudz noplūst urīna – tā ir normāla parādība, jo augot dzemde spiež uz urīnpūsli. Lai stiprinātu muskuļus, vingrinies – vairākkārt dienā savelc un atlaid vagīnas muskuļus, un tā 10 līdz 20 reizes.  Tos sauc par Kēgeļa vingrojumiem


Noderīgi padomi

Tikai tagad tu vari plānot vizīti pie ārsta – agrākā grūtniecības laikā ārsts nespēj noteikt, vai grūtniecība attīstās dzemdē, mazulīti tikai tagad var saskatīt ultrasonogrāfijā un apstiprināt, ka jau sākusi darboties viņa sirsniņa. Šajā periodā ir ļoti svarīgi uzņemt visu, kas vajadzīgs mazuļa augšanai, jo top visas orgānu sistēmas. Embrionālā perioda laikā bērniņš bija uzņēmīgāks pret ārējiem faktoriem, kas varēja ietekmēt viņa attīstību. Vairums iedzimtu saslimšanu varēja izveidoties tikai līdz desmitajai grūtniecības nedēļai, tāpēc pievērs īpašu uzmanību veselīgam dzīvesveidam un pilnvērtīgam uzturam. 
 

Lasi arī: 
Kas ir veselīga uztura pamats grūtniecei? 
Grūtnieces uzturs ziemā – trīs riski un risinājumi  
Paraugs uztura plānošanai grūtniecības laikā 

 


Mokies ar nelabu dūšu?

Recepte: Vistas zupa savārgušam kuņģim.

Zupas katlā vārošā ūdenī liec vistas gaļu, šķiņķīšus vai kājiņas. Nomizo vienu sīpolu un saspraud tajā krustnagliņas. Smalki sakapā vienu ķiploka daiviņu un pus īkšķa garuma ingvera gabaliņu. Ņem saišķi zaļumu, vienu burkānu, vienu selerijas kātu. Visu sagriez un liec katlā, pievieno sāli un piparus. Kopējais zupas vārīšanas laiks — divas trīs stundas. Kad zupa gatava, vistai noņem ādiņu un sagriez to gabaliņos. 
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Topošajai māmiņai nelaba dūša tradicionāli un netradicionāli paņēmieni tās pārvarēšanai 

 


Citu māmiņu ieteikumi

„Iesaku par grūtniecību apkārtējiem nestāstīt pārāk agri, jo tomēr pirmās 12 nedēļas ir posms, kad labāk mazāk stresa un lieku interešu no to cilvēku puses, kas ir vienkārši ziņkārīgie." 


Attiecības

Palūdz, lai vīrs tevi ik mēnesi nofotografē profilā. Pēc gadiem šīs bildes būs interesanti skatīties gan jums, gan jūsu atvasei!


Dvīņi

USG izmeklēšanā jau agri var noteikt, vai ir iestājusies vienolas vai divolu grūtniecība, un ārstam šo faktu ir ļoti svarīgi zināt. 
 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.