15. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Ja tev aizraujas elpa, tad lai tas notiek skaistuma dēļ, kas tev apkārt.
Ir pavisam normāli, ka topošajai māmiņai ir nelieli atmiņas traucējumi un grūtāk koncentrēties. Šīs izpausmes var saglabāties visu grūtniecības laiku un pat vēl pēc dzemdībām.

FOTO:

Ir pavisam normāli, ka topošajai māmiņai ir nelieli atmiņas traucējumi un grūtāk koncentrēties. Šīs izpausmes var saglabāties visu grūtniecības laiku un pat vēl pēc dzemdībām.

Tavs bērniņš

Veidojas galvas un muguras smadzenes, un ar krūškurvi viņš veic dažas elpošanas kustības. Aug uzacis un skropstas, bērniņa seju un ķermeni klāj sīki, pūkaini matiņi, ko sauc par lanugo. Arī uz galvas sāk veidoties apmatojums, taču tā krāsa vēlāk var mainīties. Jau viņš sāk izskatīties kā mazs cilvēciņš, kas sver aptuveni 50 - 100 gramus un ir apelsīna lielumā. Parādās pirmās mīmikas izpausmes – sejiņa var tikt saraukta, lūpas kustās, iedzerot nedaudz augļūdeņu. Augļūdens atjaunojas 10-12 reizes diennaktī.

 

Tavas sajūtas

Šajā grūtniecības posmā tev var aizrauties elpa – burtiskā nozīmē. It kā tas ir neliels apgrūtinājums, bet, augot dzemdei, elpas trūkums var būt biežāks, jo drīz vien dzemde spiedīs uz diafragmu, atstājot aizvien mazāk vietas, kur izplesties plaušām. Viegla aizdusa nav nekas tāds, par ko uztraukties, taču nekavējoties jāizsauc ārsts, ja tev pavisam trūkst elpas, kļūst iezilgani pirkstu gali vai arī ir sajūta, ka sirds izlēks pa muti.

Ir pavisam normāli, ka ir nelieli atmiņas traucējumi un grūtāk koncentrēties. Šīs izpausmes var saglabāties visu grūtniecības laiku un pat vēl pēc dzemdībām.

 

Tavs ķermenis

Ir palielinājies tavas sirds tilpums. Dažām grūtniecēm paātrinās sirdsdarbība, taču tas nav nekas slikts. Tavs augums kļūst arvien apaļāks, tāpēc jāsāk valkāt brīvāks apģērbs, jo, ja tas būs ciešs, var tikt traucēta normāla grūtniecības norise. Līdz otrā trimestra sākumam, iespējams, esi pieņēmusies svarā par 4-6 kilogramiem, jo augot mazulim, uzlabojas arī māmiņas apetīte.  Centies nepārēsties, drīzāk ēd biežāk un mazākas porcijas. Tas arī palīdzēs atbrīvoties no dedzināšanas pakrūtē. Uz vēdera var sākt veidoties tumša pigmentēta līnija, kas pēc dzemdībām pazūd.

 

Lasi arī: 
Strijas. Dermatologa ieteikumi to novēršanai un mazināšanai 
Īpašā saite starp mammu un bērnu – nabassaite 
 

Noderīgi padomi

Ar savu ārstu vari pārspriest gripas vakcīnas nepieciešamību, jo ir pietiekams nedēļu skaits, lai to drīkstētu veikt.  Pieraksti, ko tu ēd un ar ginekologu aprunājiet par to, vai nav laiks uzņemt papildus kalciju, kas šajā grūtniecības posmā ir īpaši nepieciešams. Ja naktīs kājās jūti krampjus, tā ir viena no pazīmēm, ka kalcijs būtu jāuzņem papildus. Tā kā palielinās kopējais asins tilpums organismā, ēd produktus, kas satur vairāk dzelzi.

 

Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Šajā laikā īstam grūtnieču apģērbam vēl par agru, taču nav jāskumst, ka nu jāpērk liela izmēra drēbes – tās lieliski noderēs pirmajos mēnešos pēc dzemdībām!”

 

Attiecības

Iesaki savam partnerim reizē ar tevi piekopt grūtniecībai atbilstīgu dzīvesveidu – ēst veselīgi, nelietot alkoholu, nesmēķēt, regulāri apmeklēt kādas fiziskās aktivitātes. Grūtniecības beigās arī viņš būs kļuvis veselīgāks un var būt pat slaidāks!

Nekautrējies lūgt palīdzību gan savam partnerim, gan citiem ģimenes locekļiem, ja tas ir nepieciešams. P.S. Nosūti šo grūtniecības kalendāru arī savam partnerim!

 

Dvīņi

Ziņa par diviem, nevis vienu gaidāmo mazuli arī tētim ir liels un pat šokējošs pārsteigums. Iesaisti vīru visās ar grūtniecību saistītajās lietās! Citādi tas, kā dzīve mainīsies pēc dzemdībām, viņu var sabaidīt tik ļoti, ka partneris apmulsīs, jutīsies lieks un izmisumā var meklēt atbalstu ārpus mājas…

 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 15. līdz 20. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.