Plaušas kā iekaisis gaļas gabals. Vai grūtniece drīkst vakcinēties pret gripu?

Iepriekšējos gados Covid - 19 pandēmijas ierobežojumu gripas vīrusam nebija iespējas izplatīties. Šogad cilvēku mobilitāte ir krietni augstāka, un mediķi prognozē, ka gripas epidēmija būs.
Vakcīna nav 100% efektīva, bet samazina komplikāciju risku, slimība norit vieglāk

FOTO: Shutterstock.com

Vakcīna nav 100% efektīva, bet samazina komplikāciju risku, slimība norit vieglāk

Cik plaša un kad tā sāksies, prognozēt ir grūti, toties ir viegli savlacīgi parūpēties par profilaksi, proti, izmantot valsts apmaksātu vakcīnu pret gripu.  Grūtnieces, kas ir riska grupa, šo poti var saņemt bez maksas. 

Slimību profilakses un kontroles sniegtie dati liecina, ka 2016. gadā no gripas komplikācijām mirušas 2 grūtnieces, kas ir ļoti augsts rādītājs. Vakcinēšanās pret gripu ir viens no drošākajiem veidiem, kā grūtniece var pasargāt sevi un nākamo bērniņu no letāla iznākuma, apgalvo aptaujātie mediķi.  Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

 

"Visi zina, ka gripa pļauj vecus cilvēkus ar smagām blakusslimībām, bet gripa ir ļoti bīstama arī grūtniecēm. Nekad neaizmirsīšu meiteni, kurai bija drusku vairāk nekā 20 gadu. Grūtniecība ap 30 nedēļām. Gripa. Reanimācija. Akūts respiratora distresa sindroms. Ārpusķermeņa apskābekļošana, jo plaušas pārvērtušās par iekaisušu gaļas gabalu (viena tante teica valodā), kas, pat elpinot ar 100% skābekli, nespēj pildīt savu funkciju. Un tas stindzinošais klusums, kad konsīlija laikā ginekologi ar dopleru meklēja augļa sirdspukstus…. Un kad 20 ārsti nopūšas un nodur galvas, kad pieredzējuši ārsti vīrieši ar asarām acīs cērt durvis un skrien ārā, jo jāatzīst sakāve tā sīkā, riebīgā gripas vīrusa priekšā,” tā emocionāli pieredzēto savā ārsta praksē savā FaceBook profilā aprakstīja ārste Diāna Ērgle.
 

Stradiņa slimnīcas infektologs un epidemiologs Uga Dumpis grūtnieces min kā vienu no iedzīvotāju grupām, kas ir visvairāk pakļauta gripas komplikāciju riskam. "Obligāti ir jāvakcinējas neatkarīgi no grūtniecības trimestra. Pasaules lielākajos medicīnas izdevumos ir publicēti pētījumi, kas apliecina, ka risku ne mātei, ne auglim pēc vakcīnas praktiski nav. Piemēram, Norvēģijā ir vakcinējušās puse no grūtniecēm, Latvijā šis cipars ir ļoti mazs."

 

Pneimonija  grūtniecēm norit smagi un ilgstoši, savukārt auglim mātes miesās ļoti augstās temperatūras dēļ var būt attīstības traucējumi un skābekļa bads

Pneimonija  grūtniecēm norit ļoti smagi un ilgstoši, savukārt auglim mātes miesās ļoti augstās temperatūras dēļ var būt attīstības traucējumi un skābekļa bads. “Arī jaundzimušais smagi var saslimst ar gripu. Savukārt vakcinējoties māte caur placentu nodod antivielas arī auglim, kas pasargā pēc dzemdībām bērnu no saslimšanas. Vakcīna nav 100% efektīva, bet samazina komplikāciju risku, slimība norit vieglāk, uzsver Dumpis.

Reklāma
Reklāma

 

Arī ginekoloģe Daiga Baranovska uzsver, ka lielākai bažu iemesls, saslimstot ar gripu, ir tieši sievietes veselība un iespēja, ka gripas vīruss radīs komplikācijas. “Ja sieviete saslimst ar gripu un izslimo to bez sarežģījumiem un viegli, tad ietekmes uz gaidāmo bērnu praktiski nav. Bet viena no aktuālās gripas komplikācijām ir pneimonija jeb plaušu karsonis. Plaušās veidojas bieza želejveida viela, no kuras atbrīvoties ir grūtāk nekā no parasta bronhīta iekaisuma. Tāpēc, sekojot vadlīnijām, iesakām tomēr pret gripu vakcinēties arī grūtniecēm. It īpaši, ja sievietei ir hroniskas plaušu, elpceļu saslimšanas, vai arī ja viņa smēķē...”
 

Veselības ministrijas galvenā speciāliste ginekoloģijā profesore Dace Rezeberga atgādināja, ka grūtniecības laikā gripa ir ļoti smaga saslimšana, kas apdraud gan topošās māmiņas, gan bērna veselību un dzīvību, tāpēc par vakcināciju vēlams padomāt, plānojot grūtniecību. Jāņem vērā, ka imunitāte pēc vakcinācijas izveidojas tikai 7 dienu laikā. Šo dienu laikā joprojām ir iespēja saslimt ar vīrusu. 

 

Pēc Veselības ministrijas datiem vakcinācijas aptvere Latvijā, salīdzinot ar citam Eiropas Savienības valstīm, ir ļoti maza (zem 1% no kopēja iedzīvotāju skaita), kas īpaši bīstami ir gripas komplikāciju riska grupām: veciem cilvēkiem, maziem bērniem, sirds un asinsvadu slimniekiem, ar plaušu un citām hroniskām slimībām slimojošajiem, kā arī cilvēkiem, kam ir novājināta imunitāte un grūtniecēm. Konkrētajām riska grupām tiek piešķirta atlaide pretgripas vakcinācijai 100% vai 50% apmērā.  Pirms jebkuras vakcinācijas SPKC speciālisti noteikti iesaka konsultēties ar savu ģimenes ārstu.