24. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Otrais trimestris rit pilnā sparā – enerģija ir atgriezusies, bet puncis vēl nav tik liels, ka radītu lielu apgrūtinājumu.
Bieži novērots, ka grūtniecības laikā uzlabojas mammu un meitu attiecības, un tas ir lieliski!

FOTO:

Bieži novērots, ka grūtniecības laikā uzlabojas mammu un meitu attiecības, un tas ir lieliski!

Tavs bērniņš

Bērniņš sver aptuveni 570–650 g un ir 30–33 cm garš, un joprojām ļoti tievs un bez pienācīgas zemādas tauku kārtas. Siltumu bērniņam nodrošina siltie augļūdeņi, kas nomainās vairākas reizes dienā. Viņš spēj atšķirt balsis, jo ir izveidojies dzirdes aparāts. Pastāv varbūtība, ka mazulis atpazīs dziesmas, ko vecāki viņam šajā laikā dziedājuši. Ja mazulītis ir aizmidzis, skaļa mūzika var viņu pamodināt, bet pēkšņs troksnis liek sarauties. Vēl mazais reaģē uz māmiņas izjūtām, piemēram, ja viņa ir satraukusies, iespējams, bērniņš spārdīsies vairāk. Viņam ir miega un nomoda periodi. Diennaktī viņš guļ apmēram 20 stundas. Mazulīša āda kļūst biezāka, tajā veidojas sviedru dziedzeri. Ir izveidojušās visas svarīgākās smadzeņu struktūras.


Lasi arī: 
Kādas skaņas ikdienā dzird tavs bērns? Par mūzikas un trokšņu nozīmi bērna attīstībā pirms un pēc piedzimšanas
 

 

Tavas sajūtas

Šo mēdz dēvēt par patīkamāko grūtniecības mēnesi — tu izskaties labi un jūties apmierināta, laimīga. Dzemde sāk trenēties dzemdībām un tas izpaužas kā nesāpīgas, bet dažreiz ne sevišķi patīkamas kontrakcijas jeb Brekstona–Hiksa kontrakcijas. Ja tās ir izteikti sāpīgas un regulāras, steidzami vērsies pie ārsta! Tās var izrādīties priekšlaicīgas dzemdības.  Acīs var būs sausuma sajūta, arī tas ir saistīts ar hormonālajām izmaiņām.
 
Lasi arī: 
Svarīgākais par gestācijas diabētu. Tas jāzina katrai topošajai māmiņai
Brakstona Hiksa kontrakcijas nozīmē, ka ķermenis gatavojas dzemdībām
 


Tavs ķermenis

Dzemdes augšdaļa nu ir sasniegusi nabu. Kad mazulītis kustas, vari mēģināt atšķirt viņa roku un kāju kustības. Tavs puncis strauji palielinās, un, iespējams, arī šomēnes tu turpināsi pieņemties svarā par puskilogramu nedēļā. Ja grūtniecības sākumā svars bija mazāks par normu, tad šobrīd tu vari pieņemties svarā straujāk.
Grūtniecības laikā no 24. līdz 28. nedēļai ārsts īpaši seko tam, vai topošās māmiņas asinīs nav paaugstināts cukura līmenis, jo šajā laikā var parādīties gestācijas diabēts.
 


Noderīgi padomi

Ja tevi kas satrauc — īpatnas sāpes, miega traucējumi, slikti sapņi vai kas cits —, izrunājies par to ar ārstu vai savu partneri! Nekautrējies no savām citādajām sajūtām un šķietami jocīgajiem jautājumiem. Gan tu, gan mazulis labāk jutīsities, ja gūsi atbildes uz saviem jautājumiem un radīsi mieru. Pašlaik ir tavas grūtniecības kulminācijas punkts. Izbaudi to un apbalvo sevi ar kādu mazu prieciņu.
 


Citu māmiņu ieteikumi

Ja vizītes pie sava ginekologa vai vecmātes tevi neapmierina, nebaidies pieņemt lēmumu mainīt ārstu. Protams, attiecību pārtraukšana nav nekas viegls, tomēr tas būs labāk kā tev, tā arī tavam mazulim. Īpaši, ja tieši pie šā ārsta biji nolēmusi arī dzemdēt. Grūtniecība un dzemdības ir ārkārtīgi svarīgs tavas dzīves posms, un tajā tev jābūt kopā ar cilvēku, kuram tu pilnībā uzticies un kurš tevi saprot.

Reklāma
Reklāma



Attiecības

Bieži novērots, ka grūtniecības laikā uzlabojas mammu un meitu attiecības, un tas ir lieliski! Ja gadījumā tavs vīrs netiek uz nākamo USG vizīti, uzaicini līdzi savu mammu — viņa noteikti priecāsies!


Dvīņi

Nenoliedzami dvīņus vieno nepārraujamas saites, taču viņi ir divas dažādas personības. Rūpējies, lai viņi to sajūt, piemēram, jau mazotnē pērkot viņiem atšķirīgas lietas — grāmatas, drēbes, apavus. Kādu dienu bērni tev pateiksies par to, ka jau kopš dzimšanas audzināji viņus kā divas individualitātes.


 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 21. līdz 27. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.