41. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Satikšanās brīdis ir pavisam tuvu. Pacietību un mieru, tikai mieru!
Ja tu lasi šo, tātad vēl arvien esi gaidībās.

FOTO:

Ja tu lasi šo, tātad vēl arvien esi gaidībās.

Tavs bērniņš

Ja noteiktais dzemdību datums jau pāri, taču mazulis vēl nevēlas nākt pasaulē, varbūt tas vēl nav pietiekami gatavs. Neraizējies — ļoti daudzas sievietes dzemdē pēc 40. nedēļas, un tikai 5% bērniņu pasaulē nāk ārsta norādītajā laikā! Mazulis patlaban ir iekārtojies atbilstoši tam, lai sāktos dzemdības. Normāls grūtniecības laiks ir arī pilnas 42. grūtniecības nedēļas, tāpēc jums abiem vēl ir laiks gaidīt. 

 

 

Tavas sajūtas

Tu būtu tik laimīga, ja beidzot sajustu kaut niecīgākās kontrakcijas un vīram varētu ziņot, ka dzemdības ir sākušās! Jo nu tu tiešām esi nogurusi gan no lielā vēdera nešanas, gan no gaidīšanas, kad tad beidzot varēsit satikties ar maziņo. 

 

 

Lasi arī:  


Dzemdību datums pienācis, bet mazulis vēl nedzimst. Gaidīt vai ierosināt procesu?
Kāpēc jāraud trīs dienas pirms un trīs dienas pēc dzemdībām?
 Dzemdību priekšvēstneši, kas liecina par dzemdību tuvošanos

 

Tavs ķermenis

Iespējams, tev ir konstantas muguras sāpes un naktīs ļoti grūti gulēt. Tāpat var parādīties slikta dūša un caureja. Vai tevi uztrauc tas, ka mazulis vēderā turpina augt? Izlasi rakstu par to, kā nosaka bērniņa un mammas iegurņa izmēru saderību. 

 

Noderīgi padomi

Ikdienas vadi, kā ierasts, vienīgi atsakies no nodarbēm, kas izsmeļ tavus spēkus — tev jākrāj enerģija dzemdībām! Necenties stimulēt dzemdības, staigājot pa trepēm, mazgājot logus un veicot citas fiziski smagas aktivitātes, bet labāk pārlapo materiālus par pareizu elpošanu un dodies pastaigās svaigā gaisā.
 


Citu māmiņu ieteikumi

Reklāma
Reklāma

„Pēc noteiktā dzemdību datuma nedodies tālu prom no mājām, piemēram, uz jubilejas svinībām pie tālajiem radiem. Es biju sadomājusi piedalīties rudens talkā laukos, un, kad sajutu dzemdību sāpes, vajadzēja ļoti saņemties, lai nepārmāktu stress par to, ka nu, iespējams, nepagūšu uz savu slimnīcu.”
 

Kādēļ baidām sievietes ar dzemdību sāpēm?
Vai tas ir iespējams? Gaidāmais bērns ir pārāk liels, lai piedzimtu pats
 


Attiecības

Pārrunājiet ar partneri, cik ārkārtīgi svarīgi pēc dzemdībām ir pievērst lielu uzmanību vecākajam bērnam/bērniem. Uz brīdi tētim jāuzņemas rūpes par jaundzimušo, lai lielajiem bērniem nav sajūta, ka nu mamma dabūjusi „jaunu, labāku” bērniņu. Kad ciemiņi apbrīno jauno ģimenes atvasi, sakot: „Cik brīnišķīgs mazulis!”, atbildiet apmēram šādi: „Nav šaubu — viņš ir gluži kā lielā māsa/lielais brālis!”
 


Dvīņi

Dzīve ar mazuli ir neprognozējamu pavērsienu pilna, un vēl vairāk — ar diviem mazuļiem. Pirms raudi, sakot, ka nu tu padodies, jo nespēj tikt galā, atceries, ka bērniņi tev sagādā ne vien dubultu devu asaru, bet arī prieka. Organizējiet sev palīgus un baudiet savu dvīņu vecāku statusu!


Noskaties video, kā notiek dzemdības

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: Māra Grieze, Ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.


41. nedēļa