Kādēļ baidām sievietes ar dzemdību sāpēm?

Tokofobija – lielas bailes no dzemdībām. Šīs bailes var būt dēļ sievietes traumatiskās dzemdību pieredzes, kā ari iespējams tās sakņojas jau jaunībā un pat bērnībā no dzirdētajiem dzemdību stāstiem.

Turklāt mediju un interneta vide ir pilna ar biedējošiem dzemdību stāstiem, kas jebkurai grūtniecei ir viegli pieejami. Šādos gadījumos būtu īpaši rūpīgi jāsagatavo sievieti dzemdībām, iepazīstinot viņu ar dabīgiem atsāpināšanas veidiem, skaidrojot dzemdību procesu un citādi palīdzot sievietei darīt visu, lai viņa noticētu savām spējām dzemdēt dabīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Turklāt mediju un interneta vide ir pilna ar biedējošiem dzemdību stāstiem, kas jebkurai grūtniecei ir viegli pieejami. Šādos gadījumos būtu īpaši rūpīgi jāsagatavo sievieti dzemdībām, iepazīstinot viņu ar dabīgiem atsāpināšanas veidiem, skaidrojot dzemdību procesu un citādi palīdzot sievietei darīt visu, lai viņa noticētu savām spējām dzemdēt dabīgi.

 

Traumatisku pieredzi diemžēl izmainīt nav iespējams, taču ar nepieciešamo līdzcilveku un, ja nepieciešams, speciālistu un atbalsta personu palīdzību tai iespējams tikt pāri un piedzīvot veiksmīgas un harmoniskas turpmākās dzemdības. Taču kā ir ar šīm iemācītajām bailēm, kas bieži vien jau sakņojas dziļi daudzu sieviešu būtībā un kultūras apziņā? Vai šo pārliecību par briesmīgajām dzemdību sāpēm ir iespējams izmainīt un tikt pāri šim nevajadzīgam un graujošajam spēkam?

 

Arvien vairāk sievietes pasaulē izvēlas dzemdību sāpes nejust un izmantot epidurālo anestēziju (analgēziju). Lielbritānijā šis pakalpojums sniegts 36,5% sieviešu, Francijā gandrīz 80%, Latvijā 27% sieviešu (Rīgas reģionā – 35%). Pieredzējis britu vecmāte, profesors Deniss Velšs (Dr. Denis Walsh) norāda, ka “rietumu pasaulē dzemdības šobrīd ir drošākas kā jebkad, taču ir sajūta, ka sievietes nekad nav bijušas tik nobijušās no šī procesa kā pašreiz.” Viņš argumentē, ka atsāpināšanas līdzekļi tiek lietot nevajadzīgi bieži, rūpīgi neizvērtējot potenciālos medicīniskos riskus, turpmākās dzemdību stimulācijas riskus un citas sekas.

Medicīnas pieejamība ir pavērusi daudz ceļu drošības un veselības jomā dzemdībās māmiņu un jaundzimušo vidū, taču pacientu tiesības var tikt izmantotas vieglprātīgi, ja sieviete nav gatava dzemdībām, vai ir tik nobijusies, ka šķiet, dzemdēt bez medicīniskas atsāpināšanas viņai nav iespējams. 

Tā vietā viņš iesaka medicīnas iestādēm piedāvāt sievietēm citus dabīgos atsāpināšanas līdzekļus – pozas maiņu, elpošanas vingrinājumus, dušu, citas relaksācijas metodes – nevis paklausīt pirmajam lūgumam pēc epidurālās anestēzijas. Turklāt profesors piebilst, ka dzemdību sāpes ir vajadzīga un noderīga lieta, kas palīdz sagatavot māti rūpēm par jaundzimušo kā arī nodrošina vajadzīgo hormonu līmeni ciešas mātes un bērna piesaistes izveidei un veiksmīgai zīdīšanas uzsākšanai.

 

Medicīnas pieejamība ir pavērusi daudz ceļu drošības un veselības jomā dzemdībās māmiņu un jaundzimušo vidū, taču pacientu tiesības var tikt izmantotas vieglprātīgi, ja sieviete nav gatava dzemdībām, vai ir tik nobijusies, ka šķiet, dzemdēt bez medicīniskas atsāpināšanas viņai nav iespējams. Turklāt mediju un interneta vide ir pilna ar biedējošiem dzemdību stāstiem, kas jebkurai grūtniecei ir viegli pieejami. Šādos gadījumos būtu īpaši rūpīgi jāsagatavo sievieti dzemdībām, iepazīstinot viņu ar dabīgiem atsāpināšanas veidiem, skaidrojot dzemdību procesu un citādi palīdzot sievietei darīt visu, lai viņa noticētu savām spējām dzemdēt dabīgi.

 

Tādēļ būsim atbildīgi par to, kādu informācijas un atbalsta vidi radām grūtniecei, un mēģināsim iedrošināt tās rūpīgi sagatavoties un izbaudīt dzemdību reibinošo spēku. Lūk daži vārdi, kā varam iedrošināt topošās māmiņas:

Reklāma
Reklāma

Tu esi tam radīta!

Tev viss izdosies!

Tu esi pietiekami stipra, lai to paveiktu!

Tavs ķermenis zina, ko darīt. Ļaujies tam!

Kontrakciju spēks un intensitāte nevar būt stiprāks par tevi, jo tā esi tu, kas to dara!

Tu nevari apturēt viļņus, bet vari iemācīties peldēt tiem cauri.

Es nesaku, ka tas ir viegli, bet tas ir iespējams.

Atceries – ar katru kontrakciju tu un tavs mazulis būs tuvāk tikšanās brīdim!

Jo vairāk atslābināsies, jo vieglāk tas būs!

Sāpes pāries, tās vienmēr pāriet. Un prieks, ko sajutīsi ieraugot mazuli, būs nesalīdzināmi lielāks par tām!

 

Avots: https://majdzemdibas.lv