28. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Ir sācies pēdējais – trešais – grūtniecības trimestris. Baudi šo laiku, velti pietiekami daudz laika atpūtai un noteikti padomā par sevi – tā īpaši!
Nu jau arī topošais tētis var sajust mazulīša kustības!

FOTO:

Nu jau arī topošais tētis var sajust mazulīša kustības!

Tavs bērniņš

Bērniņš sver aptuveni 900–1000 g un ir 35–37 cm garš. Līdz šim mazuļa plaksti bija aizvērti, bet no 28. nedēļas tie pamazām atveras, viņš var redzēt, kā arī atvērt un aizvērt acis. Bērniņš spēj arī sapņot! Šajā laikā viņš sāk reaģēt uz saldu, skābu un rūgtu garšu. Bērniņa seja un ķermenis ir klāti ar taukainām nogulsnēm, kas aizsargā ādu no ūdens. Augļa plaušas vēl nav pilnīgi attīstītas, jo tajās jāizveidojas surfaktantam — vielai, kas neļauj plaušām izelpas laikā pilnīgi saplakt. Ja mazulītis piedzimtu tagad, viņš izdzīvotu, ja saņemtu speciālu aprūpi.

 

 

Tavas sajūtas

Sargi sevi no locītavu sāpēm. Ja tev nākas ilgstoši sēdēt pie datora, ņem īsus pārtraukumus, lai izlocītu ne vien kājas, bet atpūtinātu arī plaukstas, pirkstus un rokas. Pastiprinās Brekstona-Hiksa kontrakcijas. Daudzas topošās māmiņas jau vairs nevar sagaidīt pirmsdzemdību atvaļinājumu, kas sākas, sasniedzot apaļas 30 nedēļas. Par grūtnieču tiesībām darbā lasi šajā rakstā "8 jautājumi par grūtnieču un jauno māmiņu tiesībām darba vietā"
 


Tavs ķermenis

Šajā trimestrī tavs svars var pieaugt par četriem kilogramiem, kas ir 30–40% no kopējā svara pieauguma grūtniecības laikā. Ir normāli, ja no krūtīm mazliet sūcas pirmpiens — tavas krūtis fizioloģiski jau ir gatavas mazuļa barošanai. Bet normāli ir arī tas, ja piena pilieniņu vēl nav. Uz krūtīm var kļūt redzamākas vēnas. Uz krūtīm var būt redzams asinsvadu tīklojums. Rūpējies par krūšu izskatu jau tagad. Mazliet paspiežot vēderu, mazais var atbildēt ar vieglu spērienu! Uzmani savu stāju, citādi, pieņemoties svarā, var rasties kūkumiņš. Nepiemirsti par pareizu fizisko slodzi. 
 

Lasi arī: 

Skaistas krūtis topošajai māmiņai - kā tās saglabāt un saudzēt
Kāda fiziskā slodze piemērota grūtniecei?
Vai grūtniece drīkst skriet, cilāt svarus un trenēt presīti? Atbild fitnesa trenere un ginekoloģe
 


Ja tev ir rēzus negatīvā asinsgrupa, tad 28. grūtniecības nedēļā tev būs jāveic asins analīze, kas noteiks, vai tavās asinīs ir antivielas pret rēzus faktoru. Gadījumā, ja antivielu tavās asinīs nav, bet bērna tēvam ir rēzus pozitīvs (vai arī ja tas nav zināms) – ārsts var ieteikt imūnglobulīna ievadīšanu. To dara, lai tavā organismā neveidotos antivielas, jo pastāv iespēja, ka tavam bērniņam būs rēzus pozitīva asinsgrupa.  Ja tas būs nepieciešams, sīkāk par to, kādēļ to dara un kur to var veikt, tev pastāstīs tavs ārsts vai vecmāte. Seko mediķa norādījumiem, jo rēzus faktoru nesaderība var nopietni apdraudēt grūtniecības norisi. Imūnglobulīna ievadīšanu apmaksā valsts.
 

Lasi arī: 
Rēzus negatīvs un grūtniecība. Riski un iespējas
 


Noderīgi padomi

Kārtējā ārsta vizītē apvaicājies, ar kādiem nosacījumiem tiek stimulētas dzemdības. Ja mazais piedzimst kādu nedēļu pirms noteiktā datuma, viss ir kārtībā, taču sarežģījumi var rasties, pārstaigājot grūtniecību. Ja arī tavs bērniņš piedzims aptuveni noteiktajā laikā, sagatavošanās citiem iespējamiem dzemdību scenārijiem sniegs tev sirdsmieru.
 

Reklāma
Reklāma


Citu māmiņu ieteikumi

„Pirms devos uz slimnīcu, savai vecākajai meitai palūdzu, lai viņa izvēlas vienu savu bildi, ko varu paņemt līdzi uz slimnīcu. Šī bildīte mani stiprināja, un domāju, ka arī meitiņa sajuta, cik viņa man ir svarīga.”
 


Attiecības

Topošais tētis var sajust mazulīša kustības — mudini viņu pieskarties savam augošajam puncim! Ja bērniņš grozās vai spārdās, tētis viņa apveidus var arī saskatīt.
 


Dvīņi

Uzzini pie sava ārsta, kur tu varētu apgūt dvīņu zīdīšanas pozas — vajadzētu iemācīties vairākas, jo tā tu varēsi atklāt sev piemērotākās. Kad mazie piedzimuši, palūdz, lai vecmāte pārliecinās, vai mazie krūti saņem pareizi.



Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere


Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne


Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.