38. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

No 38. grūtniecības nedēļas var uzskatīt, ka grūtniecība jau ir iznēsāta. Bet tas vēl nenozīmē, ka mazais jau ir gatavs nākt pasaulē. Var paiet vēl vairākas nedēļas, līdz jūs tiksities. Pacietību un mieru, tikai mieru!
Ja kopējais grūtniecības laika svara pieaugums ir mazāks par 13 kg, tu bez lielām raizēm spēsi atgūt iepriekšējo formu.

FOTO:

Ja kopējais grūtniecības laika svara pieaugums ir mazāks par 13 kg, tu bez lielām raizēm spēsi atgūt iepriekšējo formu.

Tavs bērniņš

Apsveicam — tavam bērniņam ir laiks nākt pasaulē! Dzemdību laiks ir starp 38. un 40. nedēļu, bet ārsta noteiktais dzemdību datums ir viduspunkts. Pavisam drīz tu savu maziņo varēs sveikt ar ienākšanu pasaulē. Nu bērniņš var kustēties mazāk. Viņš pieņemas svarā līdz 30 g dienā. To, cik bērniņš ir garš un smags, tagad nosaka ģenētika un vecāku augums un garums. Vidēji bērniņa izmērs varētu būt ap 3 kilogramiem, bet garums ap 50 cm. Viņam var būt visai kupli un gari matiņi, ādu joprojām vietām klāj sierveida ziede. Augļūdens atjaunojas ik pēc trim stundām. Mazulīša āda ir ļoti sārta. Iespējams, ap šo laiku ārsts ieteiks veikt ultrasonogrāfijas izmeklēšanu, lai pārbaudītu augļūdens daudzumu, bērniņa lielumu, placentas stāvokli.

 

 

Tavas sajūtas

Dzemde atrodas ļoti augstu, un brīžiem tu jūties pat neērti. Grūti elpot, naktīs gulēt, ēst, jo dzemde spiež gan uz kuņģi, gan plaušām. Taču, ja vēders jau ir noslīdējis, tu noteikti jūties labāk. Bērniņš jau ir gatavs dzīvei ārpus mammas vēdera. Tuvojoties dzemdībām, var mainīties arī tava uzvedība. Te tu vēlies "vīt ligzdu", cep kūkas, kārto māju. Te tu smejies un raudi vienlaikus. Var parādīties caureja un vemšana, kas liecina par dzemdību tuvošanos. 
 

Vai vaksācija un depilācija grūtniecības laikā ir atļauta?
 


Tavs ķermenis

Līdz ar šo nedēļu tavs svara pieaugums var apstāties. Ja kopējais grūtniecības laika svara pieaugums ir mazāks par 13 kg, tu bez lielām raizēm spēsi atgūt iepriekšējo formu. Vakaros arvien biežāk var parādīties menstruācijām līdzīgas, velkošas sāpes vēdera lejasdaļā. Iespējams, ka tu iepazīsies ar gļotu korķi - tie ir ūdeņaini un mazliet asiņaini izdalījumi no maksts. Tev var būt pietūkusi seja, kājas un rokas, bet ja tūska palielinās strauji un parādās galvas sāpes, dodies pie ārsta nekavējoties. Tās var būt preeklampsijas pazīmes. 
 

Dzemdību priekšvēstneši, kas liecina par dzemdību tuvošanos
Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā
Katrai desmitajai grūtniecei ir preeklampsijas risks. Bīstamās saslimšanas pazīmes
 


Noderīgi padomi

Jau tagad izveido tālruņu sarakstu, kas tev varētu noderēt pēc dzemdībām. Iekļauj tajā arī kafejnīcas, kas piegādā ēdienu mājās, jo — tici vai netici — būs dienas, kad nebūs laika ne tikai pagatavot maltīti, bet arī pašai paēst …
Iespēju robežās sakop intīmās vietas dzemdību norisei. Agrākos laikos visu apmatojumu lika noskūt, tagad  šādu prasību vairs nav. 
 

Reklāma
Reklāma


Citu māmiņu ieteikumi

„Tā kā uz pirmsdzemdību kursiem mans vīrs nekādi nevarēja tikt, es jau laikus sagatavoju viņam visdažādākos materiālus par grūtniecību un dzemdību. Man par pārsteigumu, viņš tajos bija pamatīgi iedziļinājies — kad teicu, ka laikam sākušās īstās kontrakcijas, viņš lūdza, lai izstāstu savas sajūtas un zinoši konsultēja, kad būtu laiks zvanīt ārstam!”
 


Attiecības

Ja līdz dzemdībām esat nolēmuši vairs nemīlēties, no intīmiem mirkļiem pilnībā neatsakieties! Jūs varat iet kopīgā dušā, glāstīt viens otru, veikt masāžu. Bet ja nekādu problēmu nav, mīlējaties, jo spermatozoīdi labvēlīgi ietekmē sievietes dzimumceļus. 
 


Dvīņi

Ja esi nolēmusi dvīņus barot ar krūti (māmiņas piens ir visvērtīgākais uzturs zīdainīšiem), atceries, ka svarīgi to darīt bieži — lai veicinātu piena veidošanos. Ja barošana notiek reti, piena daudzums strauji mazinās.

 

Noskaties video, kā notiek dzemdības
 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: Māra Grieze, Ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.