13. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Apsveicam – ir sācies otrais trimestris. Tagad tavs bērniņš aug strauji un līdz ar viņu mainās arī tavas ķermeņa aprises.
Hormonālo izmaiņu dēļ garastāvoklis aizvien var būt svārstīgs un var gadīties satraukties par visdažādākajiem sīkumiem.

FOTO:

Hormonālo izmaiņu dēļ garastāvoklis aizvien var būt svārstīgs un var gadīties satraukties par visdažādākajiem sīkumiem.

Tavs bērniņš

Mazulītis aug ļoti strauji. Viņš ir 68-70 mm garš un sver apmēram 20 gramus. Bērniņš ir pilnībā izveidojies, viņam ir visi kauli, tie sāk cietēt. Mazulīša galviņa ir liela – tieši puse no ķermeņa (piedzimstot tā būs ceturtdaļa no ķermeņa). Viņa mēle un balss saites pilnveidojas, lai spētu pieteikt sevi dzimšanas dienā. Actiņas no sāniem pamazām novietojas pareizajās vietās. Sāk veidoties deguna epitēlijs, ar kuru vēlāk varēs sajust smaržas. Bērniņš trenējas elpot – vienu līdz četras reizes minūtē viņš darbina elpceļus. Un vēl – viņš sāk žāvāties.

 

Tā kā garšas sajūtas jau ir attīstījušās, tad mazulis nogaršo augļūdeņus. Saldie ūdeņi viņam garšo, bet iesāļie un rūgtenie ne pārāk. Zinātnieki uzskata, ka mammas saldā augļūdens dēļ mums, pieaugušajiem, garšo saldumi. Vēl viens uzskats – šajā laikā sāk veidoties izpratne, kas ir garšīgs un kas – ne. Pierodot pie augļūdens garšas, pēc piedzimšanas bērniņš, ēdot mammas pienu, spēs viņu atpazīt. Ārējie dzimumorgāni ir jau pamanāmi. 

 

Šis ir laiks, kad tiek veikts pirmais ģenētiskais skrīnings. Pārliecinies, vai tev ir veiktas arī citas valsts noteiktās analīzes līdz 12. grūtniecības nedēļai.

 

Tavas sajūtas

Hormonālo izmaiņu dēļ garastāvoklis aizvien var būt svārstīgs un var gadīties satraukties par visdažādākajiem sīkumiem. Piemēram, tā kā ir mazinājusies sliktā dūša, palielinās apetīte un tu šausti sev – vai es neēdu pārāk daudz? Vai pārāk maz? Tomēr kopumā emocionālā stabilitāte palielinās, jo topošā māmiņa jau pieņēmusi jaunumus, trauksme samazinājusies un fiziskie nelabumi pārgājuši.  Tev būs interesanti uzzināt, kā mammas emocijas atspoguļojas bērniņa rakstura un dzīves uztveres formēšanā vēl pirms viņa piedzimšanas.  Izlasi šo rakstu  "Bērna dzīve pirms piedzimšanas. Reāla, neizpētīta un ļoti svarīga"

 

Tavs ķermenis

Cirkulējošo asiņu daudzums tavā organismā palielinās, tāpēc plaušām, sirdij un nierēm ir jāstrādā vairāk. Tev var rasties aizcietējums, jo grūtniecības laikā zarnu darbība mēdz palēnināties, bet dzemde turpina augt. Vēl viena nepatīkama problēma ir piena sēne, kas saasinās grūtniecības otrajā trimestrī imunitātes pazemināšanās un hormonālo izmaiņu dēļ. Palīdzību prasi ārstam. 


Noderīgi padomi

Grūtniecības laikā nav jāēd par diviem! Un nedrīkst arī badoties. Svara pieaugumam šo skaisto deviņu mēnešu laikā nevajadzētu būt lielākam par 15-18 kg. Ja tu smēķē, šis ir pēdējais laiks kaitīgo ieradumu atmest. Smēķēšanas laikā mazulis nesaņem pietiekamu daudzumu skābekli, bet vēlāk viņam ir lielāks risks nomirt no pēkšņās nāves sindroma.

 

Reklāma
Reklāma

Māmiņu ieteikumi

„Topošajām māmiņām rekomendēju apmeklēt speciālās masāžas grūtniecēm! Tās ir rūpes par sevi un savu labsajūtu, kas ir nepieciešama grūtniecības laikā. Tās ir ļoti relaksējošas, pat iedvesmojošas un noteikti palīdzēs vēlāk izvairīties no muguras sāpēm, kas rodas no lielā pārnēsājamā svara.” 

 

Attiecības

Tagad ir piemērots laiks par šo jaunumu informēt priekšnieku darbā. Ja šo skaisto ziņu tik ātri nevēlies viņam teikt, bet priekā ar draugiem grūti nedalīties, tad izvēlies šādu alternatīvu – pastāsti to tikai vistuvākajiem kolēģiem, kuriem tu tiešām vari uzticēties. 

Patīkamās izmaiņas pārim ir fakts, ka būtiski var palielināties vēlme mīlēties.  

 

Dvīņi

Gluži kā citām gaidībās esošām sievietēm, arī tavs organisms paļaujas uz dzelzs rezervēm, kas apgādā placentu. Tā kā tev ir daudzaugļu grūtniecība, ik dienas savā ēdienkartē iekļauj ar dzelzi bagātus produktus, piemēram, zirņus, lēcas, svaigus dārzeņus zaļā krāsā. Tāpat pavaicā ārstam, vai papildus tavam uzturam nav jālieto kādi vitamīni. 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 10. līdz 14. grūtniecības nedēļai

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.