Vai drīkst veikt masāžu grūtniecei?

Grūtniecības laikā daudzas sievietes izvairās no skaistumkopšanas salonu un kosmetoloģijas kabinetu apmeklējuma, baidoties kaitēt savam bērnam. Daudzas procedūras patiešām nav ieteicamas grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām. Taču skaistumkopšanas saloni un klīnikas piedāvā visai plašu procedūru, kosmētikas līdzekļu spektru un ieteikumus tieši grūtniecēm. Kuras procedūras ir ne tikai atļautas, bet pat vēlamas topošās māmiņas labsajūtai?

Masāža ir atļauta, ja vien izvēlēta pareizā metode

FOTO: Shutterstock.com

Masāža ir atļauta, ja vien izvēlēta pareizā metode

Ņemot vērā to, ka grūtniecība ir ķermenim papildus slodze un arī lielāks emocionālais stress sievietei, tad  viena no svarīgākajām procedūrām ir relaksējošās procedūras, piemēram, dažādas masāžas vai ūdens procedūras.  Dažas no tām grūtniecēm nav ieteicamas, bet pieredzējis speciālists varēs ieteikt tieši tās procedūras, kuras grūtniecei palīdzēs un nekaitēs viņas veselībai.


Viens no vispiemērotākajiem masāžas veidiem grūtniecēm ir manuālā limfodrenāžas masāža, kas ne tikai atslābina ķermeni, bet arī palīdz tam atbrīvoties no liekajiem toksīniem, izvadīt sārņus un novērst tūsku. Grūtniecības laikā atļautas tikai manuālās masāžas, jebkādu elektroierīču izmantošana masāžu veikšanai ir aizliegta.
 

 

Grūtniecības laikā atļautas tikai manuālās masāžas, jebkādu elektroierīču izmantošana masāžu veikšanai ir aizliegta.

 

Ietīšana palīdz grūtniecēm uzlabot ādas stāvokli un atbrīvoties no tūskas, bet ļoti svarīgi ir izvēlēties tās vielas, kuras organismam nāks par labu un nekaitēs mazulim. Kosmetologs pratīs ieteikt piemērotākos līdzekļus.
 

Īpaša piesardzība jāievēro, izmantojot ūdens procedūras. Grūtniecēm nepieciešama peldēšana, tā palīdz attīstīt vajadzīgās muskuļu grupas, mazina sasprindzinājumu, nodrošina nepieciešamo fizisko slodzi. Tomēr tās procedūras, kuru laikā iedarbība uz ķermeņa aktīvajiem punktiem notiek ar ūdens strūklas palīdzību, grūtniecēm nav labvēlīgas.
 

Kosmētiskajai sejas un ķermeņa kopšanai sevī jāiekļauj sekojoši produkti: ādu mitrinošie līdzekļi; mineralizējošie līdzekļi; saules aizsargkrēmi ar SPF faktoru ne mazāk kā 25, jo saules staru iedarbība var pastiprināt ādas pigmentāciju un pasliktināt ādas stāvokli. Aizsargkrēmus iesaka lietot arī ziema, kad atstarojoties no baltā sniega, seja tiek pakļauta keiatīgajam starojumam. Jāpārliecinās par to, ka saules aizsargkrēms pasargā no UVA un UVB stariem.


Papildus ieteikumi:

Reklāma
Reklāma
  •   Grūtniecības vēlīnā periodā ādai nepieciešama pastiprināta mitrināšana;
  •   Lai izvairītos no strijām, ieteicams nēsāt bandāžu;
  •   Īslaicīgi jāatsakās no apaviem ar augstiem papēžiem, lai līdz minimumam samazinātu kāju tūsku;
  •   Mazgājoties, izmantot mīkstus mazgāšanas līdzekļus, kuri satur glicerīnu;
  •  Samazināt dekoratīvās kosmētikas lietošanu ikdienā. Šim nolūkam var izmantot daudzfunkcionālus produktus, piemēram, lūpu krāsu, kas vienlaikus lūpas aizsargā no saules stariem un mitrina.

Materiāls publicēts sadarbībā ar skaistuma portālu www.intensa.pro