8. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Tava dzīve ir pārvērtusies. Fiziski, bet jo īpaši – emocionāli.
Arī astotajā grūtniecības nedēļā māmiņai var būt slikta dūša.

FOTO:

Arī astotajā grūtniecības nedēļā māmiņai var būt slikta dūša.

Tavs bērniņš

Kopš šī laika gaidāmo bērniņu sāk sākt par augli. Mazuļa garums ir 21 mm. Ir izveidojušies visi galvenie iekšējie orgāni, taču to forma joprojām ir vienkārša un tie var neatrasties pareizajā vietā. Ritmiski pukst sirds un sākas smadzeņu aktivitāte. Var saskatīt seju, ir mēle, actiņas novietotas galviņas priekšpusē. Veidojas asaru kanāliņi un auss iekšējās daļas, kas nodrošina līdzsvaru un dzirdi. Rokas un kājas ir izaugušas garākas, var izšķirt plecus, elkoņus, gūžas locītavas un ceļgalus. Auglis daudz kustas, lai gan tu vēl to nejūti. Toties kustības var redzēt USG. 

 

Tavas sajūtas

Lai arī gaidīts, bērniņš mammas organismā tomēr ir svešu šūnu kopums, tāpēc daba iekārtojusi tā, ka pirmajos mēnešos pazeminās mammas imunitāte, lai bērniņu neizstumtu ārā. Tas nozīmē, ka sevi tiešām ir jāsaudzē. Nogurums un miegainība ir viens no mehānismiem, kā samazināt mammas aktivitātes un ļaut sev vairāk atpūsties. Pirmajos trīs mēnešos tev sevi ir īpaši jāsaudzē – uzmanies, lai sevi nepārpūlē, labāk vairāk atpūties. Pie ārsta jādodas, ja sākas smērēšanās vai asiņošana, ir spēcīgas sāpes vēderā vai ir citas nelāgas sajūtas. 

 

Tavs ķermenis

Var būt nelieli izdalījumi no maksts. Tas ir normāli. Taču ja tie pastiprinās, iegūst dzeltenīgu, zaļganu vai tumšu nokrāsu, vai rada niezi un kairinājumi, nekavējoties informē par to savu ārstu.

Dzemde palielinās, vēderiņš paliek nedaudz lielāks, tāpēc šis ir laiks, kad būtu jāvalkā ērtas drēbes.  Bet vispār vēdera forma un izmērs ir ļoti individuāla lieta un katrai tas notiek mazliet savādāk. Ja dzemdei ir nosliece tonizēties, tad to var sajust nepatīkamas sajūtas vēdera apakšā, spazmas. Dzemdei augot, bieži parādās vēl viena nepatīkama lieta – dzemde sāk spiest uz nervu, kas atrodas gurnos, tāpēc var mocīt ļoti stipras sāpes gurnos un kājas augšējā daļā.  Cīnīties ar to var vienkārši apguļoties uz tā sāna, kurš nesāp.

 

Noderīgi padomi

Ļoti ticams, ka jums ar vīru ir kārdinājums savam pirmdzimtajam izstāstīt, ka gaidāms brālītis vai māsiņa. Ja jūsu pirmajam bērniņam ir mazāk par trim gadiem, eksperti iesaka nogaidīt un jaunumus atklāt, kad būs beidzies pirmais trimestris. Tad varēs redzēt, ka puncī kāds dzīvo un atklāt to citiem. Izlasi, kā vislabāk pastāstīt vecākajam bērnam par ģimenes pieaugumu.

 

Citu māmiņu ieteikumi

„Ja pirmajos mēnešos tev ir ne vien slikta dūša, bet arī bieža vemšana, palūdz savam ārstam slimības lapu! Tā kā es tolaik strādāju kafejnīcā par pārdevēju, šādā stāvoklī es tiešām nevarēju stāvēt aiz letes…”

Reklāma
Reklāma

 

Attiecības

Tev vai partnerim var rasties jautājums, vai mīlēšanās nekaitēs mazulim. Ja iepriekš tev nav bijis spontānais aborts, šajā grūtniecībā nav sarežģījumi un jums ar partneri ir vēlme mīlēties – dariet to maigi un mierīgi.

 

Dvīņi

Gaidot dvīņus, grūtniece pirmajā trimestrī pieņemas svarā vidēji par 1,8-2,8kg, bet turpmākajā grūtniecības laikā – aptuveni 700 g nedēļā. 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā pirmo deviņu grūtniecības nedēļu laikā

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: ​vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.