Ko darīt, ja dikti garšo brokoļi, bet iegādāti par daudz un sāk vīst? Gatavo fermentētus

FOTO: no personīgā arhīva
Dikti gardi. Šie brokoļi fermentējas ar sāli, divām ķiploka daiviņām un ķimenēm.
Vēdera labsajūta apliecina fermentētajiem produktiem piedēvētās brīnumspējas – tas nepūšas un pēc maltītes ir viegla sajūta. Zinātāji teic, ka fermentēti produkti ir īsta labo baktēriju krātuve, bet man tie vienkārši garšo. Un īpaši brokoļi, taču fermentēt var gandrīz visus dārzeņus.
Tikai atceries – jo blīvāks dārzenis, jo ilgāks laiks būs vajadzīgs līdz gatavībai. Piemēram, puķkāposti vai brokoļi ir gatavi nedēļas laikā, bietes – pēc apmēram divām nedēļām.
Vajadzēs:
- Brokoļus vai jebkurus citus dārzeņus
- Ķiploka daiviņas (parasti ņemu divas, ja gribas asākus dārzeņus, var vairāk)
- Sāls
- Garšvielas pēc izvēles (lauru lapas, graudu pipari, koriandrs, timiāns, ķimenes, čili – jebkas, kas garšo)
- Ūdeni
- Svaiga kāposta lapu pārsegšanai
Gatavošana
- Izvēlēto dārzeni sadala vai sagriež nelielos gabalos un liek burkā, pievieno vismaz uz pusēm pārgrieztas ķiploka daivas, sāli un pārējās garšvielas, kas izvēlētas.
- Pielej ūdeni (kaut vai no krāna) un nosedz ar svaiga kāposta lapu.
- Uzliek vāku (vislabāk skrūvējamo) un noliek tumšā vietā istabas temperatūrā (no 20–30 grādiem) fermentēties. Burku labāk ielikt kādā dziļākā traukā vai paplātē, jo, sākoties fermentēšanas procesam, tā var sākt suloties.
Otrs variants
Izvēlētos dārzeņus sasmalcina – sarīvē vai smalki sagriež, liek bļodā, pievieno sāli pēc garšas un spaida līdz izdalās sula. Tad liek burkā ar garšvielām, pāri kāposta lapu un uzskrūvē vāku. Fermentēšanas process aizņems ap nedēļu 20–30 grādu temperatūrā.