Vai un kad mazulim var sākt dot skābētus kāpostus un citus fermentētus produktus

“Fermentētus produktus cilvēce jau izsenis ir lietojusi uzturā – skābpiena produktus (jogurts, kefīrs), tējas sēnes dzērienu jeb kombuču, kimči, skābētus dārzeņus (kāposti, olīvas, gurķi, āboli utml.). Zinot šo produktu pozitīvo ietekmi uz cilvēka gremošanas traktu, aktualizējas jautājums: vai šos produktus drīkst dot bērniem, un ja drīkst, tad no kāda vecuma?” teic sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Skābētos kāpostos ir probiotiķi, savukārt probiotiķiem piemīt ļoti pozitīva ietekme uz organismu, piemēram, tie uzlabo imūnas sistēmas darbību.

FOTO: Publicitātes foto

Skābētos kāpostos ir probiotiķi, savukārt probiotiķiem piemīt ļoti pozitīva ietekme uz organismu, piemēram, tie uzlabo imūnas sistēmas darbību.

Rakstu sēriju “Fermentēti produkti ģimenei” atbalsta dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmums “Dimdiņi”

 

Fermentētie produkti pēdējos gados ir guvuši lielu popularitāti, pateicoties to labvēlīgajai ietekmei uz cilvēka veselību. Kas tad īsti ir fermentētie produkti un kāpēc tie ir tik populāri? 

 

Kas ir fermentēts produkts?

  • Fermentētā pārtika ir pārtika, kas iegūta, kontrolējot mikroorganismu (baktērijas, rauga, sēnīšu) augšanu un to fermentatīvo iedarbību uz substrātu, tādējādi pārveidojot to.
  • Fermentācija maina produkta viskozitāti, smaržu un garšu, uzlabo dažu uzturvielu sagremojamību un biopieejamību, pagarina tā uzglabāšanas laiku (sakarā ar pienskābes ražošanu) un var piešķirt pārtikai noteiktas veselībai labvēlīgas īpašības.

 

Fermentētu pārtiku var iegūt no:

  • piena – iegūst jogurtu, kefīru,
  • dārzeņiem – iegūst skābētus kāpostus, olīvas, ābolus u.c.,
  • graudaugiem – iegūst alu, raudzētas auzu pārslas, 
  • pākšaugiem vai augļiem – iegūst alkoholiskos dzērienus.


Fermentēti pārtikas produkti, piemēram, kefīrs, paniņas, kombuča vai kimči tiek uzskatīti par produktiem ar nenoteiktu mikrobu saturu, jo tie tiek ražoti spontānās fermentācijas procesā (ar baktērijām un raugu, kas dabiski atrodas substrātā), kefīra gadījumā no kompleksās kefīra graudu mikrobu kopienas. 

 

Reklāma
Reklāma

Šie raudzētie pārtikas produkti satur dažādu pienskābes baktēriju sugu un celmu skaitu, etiķskābes baktērijas un raugu. Kefīra ražošanas procesā izmantotajiem graudiem ir atšķirīgs mikrobioloģiskais sastāvs, tāpēc arī gala produkta mikrobioloģiskais sastāvs būs dažāds, pēc vairākiem pētījumiem, kur tika analizēts fermentētu produktu sastāvs, ir zināms, ka: skābpiena produktos – pienskābes baktērijas – Lactobacillus acidofilus un Bifidobacterias, kimči satur pienskābes baktērijas Leuconostoc mesenteroides, skābēti kāposti satur Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Pediococcus pentosaceus, un Lactobacillus plantarum.

 

Lieliskās probiotiskās īpašības

Minētajām pienskābes baktērijām piemīt probiotiskas īpašības. Probiotiķi ir dzīvi mikroorganismi, kuri var būt pārtikas produktu, medikamentu vai uztura bagātinātāju sastāvā. Visbiežāk izmantojamie probiotiķu celmi ir laktobaktērijas (lat. Lactobacillus) un bifidobaktērijas (lat. Bifidobacterium). No citiem mikroorganismiem izmanto dažus zarnu nūjiņa celmus (lat. Escherichia coli), kā arī izmanto raugu sēnes no Saccharomyces dzimtas (lat. Saccharomyces cerevisiae).


Probiotiķiem piemīt pozitīva ietekme uz organismu, uzlabo imūnas sistēmas darbību, samazina laktozes nepanesību, pazemina holesterīna līmeni, aizsargā no infekcijām, samazina iekaisīgas reakcijas un novērš bīstamo baktēriju savairošanos stresa apstākļos.

Kad bērna ēdienkartē ieviest fermentētus produktus

Ņemot vērā visus augstākminētās labvēlīgās fermentētu produktu īpašības, rodas jautājums, vai šos fermentētus produktus drīkst lietot uzturā bērni? Atbilde – protams! Taču svarīgi zināt, kādus un kad labāk tos ieviest bērna ēdienkartē. 

  • Pirmais fermentētais produkts, ko ievieš bērna ēdienkartē, ir jogurts vai kefīrs. Tas notiek aptuveni 8-10 mēnešu vecumā, kad bērna piebarošana notiek jau visai aktīvi. 
  • Pārējos produktus, piemēram, skābētus kāpostus, kimči un citus, vislabāk bērnam piedāvāt ap 2-3 gadu vecumu un nelielos daudzumos, jo šiem produktiem tomēr ir izteikta skāba garša un  diezgan augsts sāls un/vai cukura saturs. Sāls un cukurs ir tas iemesls, kāpēc steigties ar šo produktu ieviešanu bērna ēdienkartē vajadzības nav.  

Saistītie raksti