Baktēriju līdzsvars organismā – kāpēc probiotikas ir tik svarīgas veselībai?

Cilvēka organismā mīt daudz dažādu mikroorganismu – vīrusu, sēnīšu un baktēriju, kopā veidojot labo un slikto baktēriju kopumu – mikrobiomu. Lai orgānu sistēmas varētu darboties, organismā nepieciešams uzturēt šo labo un slikto baktēriju līdzsvaru. Kas ir probiotikas, kāpēc tās nepieciešamas un kur tās iegūt, lasiet turpinājumā.
Ja ikdienas diētā nav probiotiķus saturošu produktu, labās baktērijas iespējams uzņemt, lietojot tam paredzētus uztura bagātinātājus. Foto: Karolina Grabowska, Pexels.com

FOTO: Pexels.com

Ja ikdienas diētā nav probiotiķus saturošu produktu, labās baktērijas iespējams uzņemt, lietojot tam paredzētus uztura bagātinātājus. Foto: Karolina Grabowska, Pexels.com

Kas ir probiotikas un kāpēc tās nepieciešamas?

Mūsu organismā mītošie mikroorganismi tiek iedalīti labajās un sliktajās baktērijās. Sliktās jeb patogēnās baktērijas izraisa zarnu mikrofloras traucējumus un infekcijas slimības, bet labās baktērijas – probiotikas – ne tikai palīdz nodrošināt normālu vielmaiņu, bet arī uzlabo gremošanu, palīdz aizkavēt aizcietējumu rašanos un uzlabo zarnu trakta darbību. Ikdienas valodā tas nozīmē, ka probiotiķi palīdz izvairīties no bakteriālas vai vīrusa izraisītas caurejas un citām slimībām, mazina gāzu veidošanos, vēdera pūšanos, palīdz organismam pārtikas pārstrādes procesā un paveic vēl daudz vērtīgu lietu.

 

Vai probiotikas un prebiotikas ir viens un tas pats?

Noteikti nē! Šie divi jēdzieni bieži tiek jaukti vai uzskatīti par vienu un to pašu, tomēr: 

probiotikas ir labās baktērijas, mikroorganismi, kas uzlabo zarnu mikrofloru, bet prebiotikas ir zarnu mikrofloras un probiotiku uzturviela. 

Cilvēka organismā prebiotiķi tiešā veidā netiek izmantoti, tomēr tie ir ļoti nepieciešami probiotiku normālai funkcionēšanai.

 

Vai probiotikas pietiekošā daudzumā var uzņemt ar pārtiku?

Sabalansēts un regulārs uzturs, ja tajā ietverti probiotikām bagāti produkti, ir labs veids, kā nodrošināt organismu ar nepieciešamajām labajām baktērijām. Labākie probiotiķi ikdienas uzturā ir:

  • skābpiena produkti – rūgušpiens, kefīrs, tīrkultūra, paniņas. Izvēloties skābpiena produktus, papildus var pievērst uzmanību, vai sastāvā pievienotas lakto (lactobacillus) vai bifidobaktērijas (bifidobacterium)
  • skābēti vai fermentēti dārzeņi – kāposti, burkāni, bietes, gurķi u.c.

 

Ja ikdienas diētā nav probiotiķus saturošu produktu, labās baktērijas iespējams uzņemt, lietojot tam paredzētus uztura bagātinātājus. InternetAptieka.lv šādi uztura bagātinātāji pieejami gan lietošanai pieaugušajiem, gan bērniem.

 

Foto: Polina Tankilevitch, Pexels.com
 

Vai bērniem arī nepieciešamas probiotikas?

Probiotikas bērnu uzturā ir vēlamas un pat nepieciešamas. Lai mazinātu gāzu vai aizcietējumu iespējamību, normalizētu vēdera darbību, lai atjaunotu zarnu mikrofloru pēc antibiotiku lietošanas, bērniem nepieciešama labo baktēriju saturoša pārtika (atbilstošā vecumā), tāpēc līdzīgi kā pieaugušajiem, ikdienas ēdienreizēs jāiekļauj skābpiena vai fermentēti produkti. Nepieciešamības gadījumā probiotiķi pieejami gan bērniem, gan zīdaiņiem, taču par to lietošanas pamatojumu noteikti jākonsultējas ar farmaceitu vai ģimenes ārstu.

 

Foto: Ron Lach, Pexels.lc
 

Vai ir situācijas, kad papildus probiotikas lietot tomēr nevajadzētu?

Probiotikas ir dabiska daļa no mūsu organisma, tāpēc veselam cilvēkam tās ir vēlamas un nepieciešamas. Ir daži izņēmuma gadījumi, kad šīs baktērijas lietot nebūtu vēlams, piemēram, pēc nesen veiktas operācijas. Par baktēriju papildu  lietošanu, tāpat kā par jebkuru citu uztura bagātinātāju lietošanu, vēlams konsultēties ar farmaceitu vai ārstu. 


Kur iegādāties probiotiķus?

Daudzu ražotāju un veidu probiotikas bērniem un pieaugušajiem iespējams ērti iegādāties InternetAptieka.lv. Iepirkšanās pieredze šajā interneta aptiekā atbilst mūsdienu prasībām, turklāt visiem pasūtījumiem neatkarīgi no vērtības tiek nodrošināta bezmaksas piegāde visā Latvijā. Kā patīkams papildu bonuss ir  biežas akcijas, atlaides un dāvanas, kas pievienotas pasūtījumiem. Jautājumu gadījumā iespējams sazināties arī ar farmaceitiem.
 

Meklējot labākos probiotiku piedāvājumus, noteikti ieskatieties InternetAptieka.lv!

 

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!