Pēc skābu kāpostu ēšanas pūšas vēders. Kā tos gatavot, lai problēmu nebūtu?

“Viens no raksturīgākajiem rudens un ziemas sezonas ēdieniem ir skābi kāposti. Skābi kāposti ir tradicionāls ēdiens, ko kulinārijā izmanto ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Tas ir pazīstams ar savu īpašo garšu un daudzām labvēlīgām īpašībām,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Viņa iesaka, kā kāpostus gatavot, lai nerastos problēmas ar vēdera pūšanos.
Skābētu kāpostu iekļaušana ikdienas ēdienkartē ir ļoti rekomendējama, jo to sastāvā esošie antioksidanti samazina hronisku slimību, tostarp vēža attīstības risku!

FOTO: Shutterstock.com

Skābētu kāpostu iekļaušana ikdienas ēdienkartē ir ļoti rekomendējama, jo to sastāvā esošie antioksidanti samazina hronisku slimību, tostarp vēža attīstības risku!

Rakstu sēriju “Fermentēti produkti ģimenei” atbalsta dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmums “Dimdiņi”

 

Skābēti kāposti ir universāls produkts, ko var ēst gan kā pamata ēdienu, gan, pievienojot pie citiem ēdieniem, piemēram, pie salātiem, sviestmaizēm un zupām. Šos ēdienus ir viegli pagatavot mājās, turklāt var eksperimentēt ar dažādām garšām un piedevām.


Skābētie kāposti tiek ražoti fermentācijas procesā, tas notiek, pateicoties pienskābes baktērijām, kam piemīt probiotiskās īpašības. Probiotikas veicina gremošanas trakta veselību, labvēlīgas mikrofloras attīstību. 


Skābēti kāposti ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, tostarp K, C un B  grupas vitamīniem, kāliju, kalciju un dzelzi. Šīs uzturvielas ir būtiskas veselīgu kaulu, asiņu, ādas un imūnsistēmas uzturēšanai.


C vitamīns un citi antioksidanti palīdz aizsargāt ķermeņa šūnas no oksidatīvā stresa, kas veicina šūnu bojājumu. Tas var samazināt hronisku slimību, tostarp vēža attīstības risku, tāpēc skābētu kāpostu iekļaušana ikdienas ēdienkartē ir ļoti rekomendējama. 

Reklāma
Reklāma

 

Taču dažiem cilvēkiem skābētie kāposti var provocēt gremošanas trakta darbības traucējumus, piemēram, meteorismu, sāpes vēderā un caureju. 

 

Uzmanīgiem ar skābētu kāpostu lietošanu uzturā vajadzētu būt arī cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, jo kāpostiem mēdz pievienot daudz sāls, kas pārmērīgos daudzumos var provocēt tūskas, asinsspiediena palielināšanos jeb hipertensiju. 


Tā kā kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, tie var izsaukt vēdera uzpūšanos. Tāpēc cilvēkiem, kam garšo kāposti, bet ir jutīgs gremošanas trakts, var ieteikt kāpostus termiski apstrādāt, piemēram, pagatavojot zupu vai sautējumu. Šādā veidā kāpostu šķiedrvielas paliek vieglāk sagremojamas un mazāk tiek noslogots gremošanas trakts.

Saistītie raksti