Knifiņi, kā ieskābēt visgardākos kāpostus PLUS divas receptes

Gan svaigi, gan skābēti kāposti ir pamats tik daudziem ēdieniem, ka būs grūti atrast vēl kādus citus dārzeņus, izņemot kartupeļus un tomātus, kas spētu sacensties ar kāpostiem recepšu klāsta ziņā.
Garšīgi un veselīgi!

FOTO: Shutterstock.com

Garšīgi un veselīgi!

Zināšanai

  • Ja skābētus kāpostus uzglabā burkā, pirms vāciņa uzlikšanas ielej burkā 1 ēdk. degvīna (3 l burkā) – tad ilgāk uzglabāti kāposti nepārskābs.
  • Kāpostu sālījumam var pievienot arī diļļu sēklas, paprikas strēmelītes, dzērvenes un brūklenes.
  • Ja trauka dibenā ieklāsi mārrutku lapas, kāposti sanāks kraukšķīgāki.
  • Apsalušas kāpostgalviņas labāk izmantot ēdienu pagatavošanai, nevis skābēšanai.

 

Skābēti kāposti ar āboliem un burkāniem

  • 5 kg svaigu kāpostu
  • 500 g burkānu
  • 6 āboli
  • 100 g sāls

 

Kā pagatavot 

  1. Notīrītus kāpostus saēvelē strēmelītēs.
  2. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves un kopā ar sāli pievieno kāpostiem. Samaisi, bet nemīci.
  3. Trauka dibenā, kurā skābēsies kāposti, ieklāj glītas kāpostlapas. Virsū uzliec kārtu kāpostu un burkānu maisījuma un kārtīgi sastampā.
  4. Ābolus pārgriez uz pusēm. Pusi ābolu kārto uz kāpostiem.
  5. Virsū uzliec kāpostu kārtu un atkal sastampā, pēc tam liec atlikušos ābolus un pa virsu kāpostus.
  6. Sastampā tā, lai izdalās sula, un pārklāj ar kāpostu lapām.
  7. Uzliec slogu. Trauku uz 3 dienām atstāj istabas temperatūrā. Katru dienu ar tievu koka irbulīti iedur kāpostos līdz trauka dibenam, lai izdalās gāzes, kas rodas skābēšanas procesā.
  8. Ceturtajā dienā trauku novieto aukstā pagrabā vai citā piemērotā vietā.

 

Marinēti salātu kāposti

Reklāma
Reklāma
  • 2½ kg kāpostu
  • 2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 neliela ķiploka galviņa

 

Pārliešanai:

  • 150 ml eļļas
  • 100 ml etiķa
  • ⅔ glāzes cukura
  • 2 ēdk. ar kaudzi sāls
  • 1 l ūdens

 

Kā pagatavot

  1. Kāpostus saēvelē strēmelītēs, pieber prāvu šķipsnu sāls un ar rokām viegli samīci. Liec lielā bļodā vai katlā.
  2. Burkānus sarīvē rupjās skaidiņās, sīpolu sagriez plānās ripiņās, ķiplokus smalki sakapā.
  3. Katlā ielej ūdeni, ieber sāli un cukuru un uzvāri. Noņem no uguns, pielej eļļu un etiķi, pievieno ķiplokus un uzreiz pārlej kāpostiem. Viegli samaisi.
  4. Virsū uzklāj kāpostlapas un uzliec slogu tā, lai šķidrums nedaudz pārklāj arī lapas. Atstāj uz diennakti istabas temperatūrā.
  5. Pēc tam pārliec mazākās burciņās, uzliec vāku un uzglabā ledusskapī.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti