Jo ilgāk sautē, jo gardāki. Elzasiešu virtuves nagla - karaliskie kāposti jeb Choucroute Royale

Ar šo ēdienu lielā mērā sev atvieglosi rosīšanos virtuvē pirmssvētku laikā.

 

FOTO: Shutterstock.com

Jo ilgāk kāpostus sautē, jo gardāki. Paši elzasieši mēdz sacīt, ka īsti garšīgi tie kļūst tikai pēc septītās uzsildīšanas reizes…

Šis ir klasisks elzasiešu ēdiens, taču visnotaļ piemērots arī mūsu gaumei.  Turklāt atliek tikai salikt lielā katlā visus produktus, un tālāko jau paveic cepeškrāsns. Nav arī jāgatavo atsevišķi gaļas ēdieni – gaļas kāpostu katlā ir pietiekami daudz.

Jo ilgāk kāpostus sautē, jo gardāki. Paši elzasieši mēdz sacīt, ka īsti garšīgi tie kļūst tikai pēc septītās uzsildīšanas reizes… Starp citu, nav tiesa, ka vācieši ir lielākie skābēto kāpostu ēdāji Eiropā. Arī latvieši tādi nav. Šis gods pienākas frančiem un zināmā mērā arī beļģiem, bet Choucroute Royale ir tieši elzasiešu virtuves nagla.

6–8 personām
3 stundas 30 minūtes

Sastāvdaļas

• 2 kg skābētu kāpostu
• 2 biezas speķa ādiņas
• 2 pirksta biezuma caurauguša speķa šķēles
• 600 g cūkas šķiņķa
• 350 ml sausā baltvīna
• 4 žāvētas desiņas
• 4 mazas ķiplokdesiņas
• 1 vārāmā desiņa
• 1 cūkas stilbiņš
• 2 burkāni
• 2 kartupeļi
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 12 kadiķogas
• 4 krustnagliņas
• 2 lauru lapas
• 1 timiāna zariņš
• ½ tējk. ķimeņu
• ½ tējk. melno piparu graudiņu
• sāls
 

Pagatavošana

1. Nomizo un sagriez gabalos burkānus, kartupeļus un sīpolus.

2. Lielā čuguna vai kādā citā sautēšanas katlā ieklāj speķa ādiņas.

Reklāma
Reklāma

3. Virsū kārto pusi skābēto kāpostu, sīpolus, burkānus un kartupeļus. Uzber piparus un pārējās garšvielas.

4. Liec virsū cūkas stilbiņu, šķiņķa gabalu un speķi. Pārkaisi ar sāli un pārklāj ar atlikušajiem kāpostiem.

5. Pielej vīnu un 250 ml ūdens, uzliec vāku, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un sautē aptuveni 2 ½ stundas.

6. Kārto virsū visas desiņas un sautē vēl 30 minūtes. Pasniedz traukā, kurā kāposti sautējās.