36. grūtniecības nedēļa – grūtniecības kalendārs

Grūtniecības pēdējais trimestris nudien nav laiks, kad kādam pierādīt, cik varoša un stipra ir topošā māmiņa. Miers, atpūta un viss tas, kas rada grūtniecei prieku – lūk, kas ir radīts grūtniecības beigu posmam.
Gaidot mazulīti, nepiemirsti, ka nedalīta uzmanība būs jādod arī vecākajiem bērniem

FOTO:

Gaidot mazulīti, nepiemirsti, ka nedalīta uzmanība būs jādod arī vecākajiem bērniem

Tavs bērniņš

Bērniņš ir gandrīz pilnībā attīstījies — viņš ir aptuveni 45 cm garš, viņa svars — 2,6 - 2,8 kg, galvaskausa diametrs — apmēram 9 cm. Mazulītis kļūst apaļīgs, dienā viņa svars pieaug par aptuveni 28 g. Zēnu sēkliniekiem jau vajadzētu būt noslīdējušiem sēklinieku maisiņā. Aktīvi funkcionē aknas, ir izveidojusies imūnsistēma, endokrīnā un nervu sistēma. Tā kā bērniņš ir lielas un viņam nav vairs vietas ļoti aktīvām kustībām, ir normāli, ka tuvojoties dzemdībām, spērieni un dunkas māmiņas sānos sajūt retāk. Bērniņš trenē elpošanas, rīšanas un zīšanas refleksus, tāpēc ultrasonogrāfijā var redzēt, ka viņš zīž pirkstiņu.

 

 

Tavas sajūtas

Ticams, ka nu jau tu ilgojies, lai grūtniecība būtu beigusies. Bet tajā pašā laikā vari justies enerģijas pārpilna un kāra uzpost ikkatru mājas stūrīti! To sauc par māmiņas „ligzdas vīšanas” instinktu. Taču — nepārpūlies!
 


Tavs ķermenis

Ja šis ir tavs pirmais bērniņš, iespējams, viņš jau ir ieslīdējis iegurnī — mazais ir gatavs dzemdībām! Kad viņš ir noslīdējis, elpas trūkums un dedzināšana pakrūtē mazinās, taču var gribēties biežāk urinēt — jo bērniņš vēl vairāk spiež uz urīnpūsli. Svarā, iespējams, vairs nepieņemsies, jo tas jau ir sasniedzis maksimumu. Lai pašai un bērniņam pietiktu skābekļa, katru dienu dodies pastaigāties. Tas uzlabos arī miegu. Iepazīsties ar pazīmēm, kas liecina par dzemdību tuvošanos. 
 
Dzemdību priekšvēstneši, kas liecina par dzemdību tuvošanos
 


Noderīgi padomi

Ja esat nolēmuši mazo sagaidīt slimnīcā, iepazīstieties ar izvēlēto slimnīcu, noslēdziet līgumu, ja tas vajadzīgs, noskaidrojiet lietas, kuras jāņem līdzi. Ja dzemdības paredzētas mājās, sagatavo visu nepieciešamo mājdzemdībām. Iegādājies barošanai piemērotus krūšturus.
Šajā nedēļā tu vari sākt sevi sagatavot dzemdībām. Vecmātes iesaka ik dienu izdzert 3-4 tasītes aveņu lapu tējas. Tā mīkstina dzemdību ceļus. Šis ir pats pēdējais laiks, lai paspētu vēl uz svarīgākajām pirmsdzemdību nodarbībām un izvēlētos dzemdību vietu. 

 

Šis ikvienai grūtniecei jāzina par ķeizargriezienu
6 soļi, lai vieglākas dzemdības. Aveņu lapu tēja, pareiza elpošana un NEBAIDĪŠANĀS
 

Kā izvēlēties dzemdību vietu un atbalsta personas? Video nodarbība
 

Reklāma
Reklāma


Citu māmiņu ieteikumi

„Pēc dzemdībām es savai vecmātei nosūtīju apsveikuma kartīti un, protams, pievienoju arī mazuļa fotogrāfiju. Neskopojies ar labajiem vārdiem, uzraksti, cik ļoti novērtē viņas rūpes par tevi, tavu mazulīti un pat par jauno tēti.”
 


Attiecības

Kad pārrodaties mājās no slimnīcas, lūdz, lai jaundzimušo nes tētis — tavām rokām jābūt brīvām, lai varētu apskaut vecāko bērnu. Braukšanu mājās jūs varat ieplānot arī tad, kad vecākais bērns ir bērnudārzā vai skolā, lai ar mazulīti varat iekārtoties miteklī un, kad pārrodas vecākais bērns, vari veltīt viņam nedalītu uzmanību.



Dvīņi

Daudzi dvīnīši pasaulē ierodas ar ķeizargriezienu, tāpēc izvaicā ārstu par šo operāciju. Tāpat noskaidro, cik ilgs ir rētas sadzīšanas un atveseļošanās laiks, kas pēc dabiskajām dzemdībām parasti ir vieglāks.
 

 

Noskaties arī video, kas notiek sievietes organismā no 28. līdz 37. grūtniecības nedēļai 
 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Līga Brūvere
Konsultēja: vecmāte Māra Grieze un PEP mamma Līga Zelmene-Laizāne
Izmantotā literatūra: Ilona Vereša, Antje Andersa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008; Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 2006.